Önceden böyle bir şey yoktu. Yaklaşık 3 haftadır banyo yaparken nefesim kesiliyor, nefes alamıyorum. Sonra paniklemeye başlıyorum ve hemen kendimi dışarı atıyorum. Ama bu sabah çok daha kötü oldu. Yere düştüm, gerçekten ölüyorum sandım. Oda arkadaşım geldi, çıkardı. Neden böyle olabilirim, duşta nefes darlığı neden olur? Ne yapmam lazım?banyoda nefes darlığı
Nefes darlığı çeşitli sebeplerden kaynaklı bir rahatsızlık olabilir. Tabi ki günlük hayatınızda sık sık nefes darlığı yaşıyorsanız büyük ihtimalle bu bir hastalığın habercisidir. Ancak sadece duş alırken nefes daralması yaşıyorsanız da farklı sebeplerden kaynaklı olabilir. Ancak sebebi ve türü ne olursa olsun nefes darlığı ihmal edilmemesi gereken bir problem.
Banyoda nefes darlığı neden olur?
banyoda nefes darlığı
Yıkanırken nefes kesilmesi birçok insanda görünen yaygın bir problemdir. Bu problemi eğer sadece duş esnasında yaşıyorsanız birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler büyük ihtimalle fiziksel veya psikolojik hastalıklardan kaynaklı olabileceği gibi önemsiz sebeplerden de kaynaklanabilir.
Akciğer hastalıkları.
Kalp yetmezliği.
Kalp ve damar hastalıkları.
Panik atak.
Sıcak suyun bunaltıcı etkisi.
Soğuk suyun şok etkisi.
Saydığım bu sebepler duşta nefes darlığı yaşamanıza neden olabilir. Akciğer ve kalp hastalıkları ciddi sorunlar olduğu için uzman bir doktora danışmakta fayda var. Bu tür hastalıklarda erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.
Nefes darlığını sadece banyoda yaşıyorsanız panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişi endişeli, stresli ve yalnız hissettiğinde başına bir şey geleceğini düşünür ve nefesi daralır. Kimi insanlarda kalp krizi belirtileri bile yaşanır. Kol ve bacak uyuşması, göğüs ağrısı da görünebilir. Ama kiminde sadece nefes darlığı olur.
Soğuk su vücutta nefes kesen bir etki yaratır. Eğer çok soğuk su ile yıkanıyorsanız nefes darlığının sebebini bulmuşuz demektir.
Sıcak suda nefes darlığı da çok yaygındır. Çok sıcak su ile yıkandığınızda banyoda buhar oluşur ve o buhar nefes almanızı zorlaştırır. Ve paniğe kapılırsınız. Panik atağınız varsa tetikleyen durum sıcak su kullanmak olabilir. Ayrıca akciğer ve kalp hastalarının çok sıcak ve çok soğuk su ile yıkanmaları sakıncalıdır.
Banyoda nefes darlığı olduğunda ne yapılmalı?
duşta nefes darlığı
Nefes darlığının gerçek sebebini öğrenmek için yapılması gereken ilk şey doktora görünmek. Herhangi bir fiziksel rahatsızlığın olmadığına emin olduktan sonra ise başka çareler düşünmek gerekir. Ancak bir hastalığınız var ise doktor tedaviye başlayacaktır zaten.
Herhangi bir hastalık yoksa sıra kendi önleminizi almaya gelir. Öncelikle çok soğuk veya çok sıcak ile dış alıyorsan bu alışkanlığınızı bırakmalısınız. Ilık su ile yıkanmaya alışmanızı tavsiye ederim. Bu sadece nefes darlığına değil bir çok şeye iyi gelecektir. Banyonuz da havalandırma iyi değilse buhar oluşmasını engellemek için çareler düşünebilirsiniz. Örneğin evde kimse yoksa banyonun kapısını açık bırakabilirsiniz.
Buna rağmen durum çözülmüyor ise panik atak geçirme ihtimalini gözden geçirmemiz gerekiyor. Bunun için ise bir psikologdan yardım alabilirsin. Sen banyo yaparken bir yakının kapıda bekleyebilir. Bu kendini güvende hissetmen açısından içinizi rahatlatacaktır.
@platonic_love 😃 koptum buna neysede dindar değilim ama kuranda yazar incilde de tevrat ta da zeburda da cinlerin varlığı yakın akrabamı cin çarptığından biraz biliyorum 😃
çok nedenleri olabilir 1suyun soguksa olabilir 2 cinler musallat olabilir ya da başka bir rahatsızlık önce doktora gözük bir çözüm bulammassa tıppi bişey çıkmassa hocaya git musallatta olabilir