Diyanet açıklamasına göre 'çakma ürün' üretmek, satmak ve satın almak caiz değilmiş.

Evet, kullanırım çünkü orijinaller çok pahalı.
Hayır, kullanmam. Orijinal ürünlerden vazgeçmem.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Diyanet açıklamasına göre 'çakma ürün' üretmek, satmak ve satın almak caiz değilmiş.

Her kıyafetim markalı değildir ama pantolonlarımın hemen hemen hepsi markalı. Keza ayakkabılarım da markalı ve orijinal. Sadece bir kez İnsreet'ten almıştım nike bir ayakkabı. Orijinal diyorlar ama şüpheliyim. Çünkü mağazasından aldığım Adidas ayakkabılar tırnağımı hiç kırmamıştı, acıtmamıştı. O ayak tırnağımı çatlattı. Eminim mağazasından alsam Nike de tırnağımı çatlatmaz idi. Annem ve ağabeyimde hiç çatlamış olduğunu görmedim. İkisi de kendi mağazasından alıp giydiler. Ucuz etin yahnisi bu kadar olur derler. Duruma cuk oturdu.
Ayrıca Diyanet'e sormak istiyorum. Müsrif olmak dinî açıdan caiz mi? 😃😃
Çakma ürünlerin kullanımıyla ilgili olarak, birkaç önemli görüş bulunmaktadır:
Kalite ve Güvenlik Endişeleri: Çakma ürünler genellikle orijinal ürünlerden daha düşük kalitede olabilir. Bu durum, ürünün dayanıklılığını, güvenliğini ve performansını etkileyebilir. Özellikle teknoloji ürünleri veya ilaçlar gibi hayati önem taşıyan ürünlerde sahte veya taklit ürünlerin kullanılması ciddi riskler doğurabilir.
Adil Ticaret ve Tüketici Hakları: Çakma ürünlerin üretilmesi ve satılması genellikle yasa dışı veya etik olmayabilir. Orijinal ürünlerin haklarını ihlal edebilir ve adil ticaret standartlarına aykırı olabilir. Tüketicilerin yanıltılması veya aldatılması, tüketici haklarının ihlal edilmesine neden olabilir.
Ekonomik Etkiler: Çakma ürünlerin piyasaya sürülmesi, orijinal ürünlerin satışını azaltabilir ve bu da orijinal ürünlerin üreticilerini ve satıcılarını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, sahte ürünlerin ekonomiye zarar verme potansiyeli vardır, çünkü genellikle vergi kaçakçılığına ve kayıtdışı ekonomiye katkıda bulunurlar.
Sahtecilikle Mücadele: Sahte ve taklit ürünlerle mücadele etmek, markaların ve devletlerin önemli bir görevidir. Sahtecilikle mücadele etmek için çeşitli yasal ve düzenleyici önlemler alınmalıdır. Ayrıca, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve orijinal ürünleri tercih etmeleri teşvik edilmelidir.
Genel olarak, çakma ürünlerin kullanımı kalite, güvenlik, ekonomi ve tüketici hakları gibi çeşitli alanlarda olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, genellikle orijinal ve güvenilir ürünleri tercih etmek daha iyi bir seçenek olabilir.
Fetvada sıkıntı yok doğru bir fetva. Öte yandan çakma ürün kullanmam. Param varsa orijinalini alırım ya da daha alt bir marka alırım fakat orijinal bir ürün alırım. Hem bu hırsızlığa müsade etmem hem de sağlığımı korumuş olurum.
Diyanet işleri Türk dil kurumu gibi kuruluşlar gerçek kuruluş amaçlarının çok uzaktalar sadece hazineden parayı yemeye yarıyorlar şu 2 gram faydaları yok
Cevap
64Cevap
saçma sapan işler.. ben gerçek mi değil mi bakmam
Ya bazı ürünler vardır ki orijinali kadar güzel kullanılabilir Bence parasını ödedikten sonra bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, ya ben şunu anlamıyorum diyanet'in niye böyle fetvalar tartışılıyor yani diyanet işleri başkanlığı Bu fetvayı neye göre verdi belki bir soru soruldu ona göre verdi bilmiyorum işin detayını bilmeden eriştirmeyi doğru bulmuyorum, yani bizim toplumda din üzerinden eleştiri yapmak için zaten elimden geleni yaptığı için, diyanet çünkü haram diyor ona kimsenin sesi çıkmıyor zina etmeyin diyor kimsenin sesi çıkmıyor ama çakma ayakkabı almayın deyince haber değeri oluyor. Sanki bunca zaman diyanetini her dediğini çok yaptılar da çok Müslüman bir ülkeyiz de şimdi de bunu mu taktınız kafanıza
Şu zamanda diyanete göre yasayan enayi var mı?
Siyasete göre biçilmiş kaftan ile vaaz veren , helali haram , haramı helal kılan , insanalra o şekilde empoze eden yetkililerin zerre kıymeti yokken , dinleyip uygulayan millet kendinden , zekasından şüphe duysun..
Satilmis diyanete biri soylesin. Sen de cakmasin. Araplarda var diyanet duzeni. Ayrica zulm nasil daha fazla legallesebilir? Milyarlarca dolarlar kazanan bu marka sahipleri fakirin parasizliktan alamadigi cakma ayakkabinin pesine dusuyorsa suc fakirde mi?
Diyanete sormak lazım devlet malını har vurup harman savurnak. ne oluyor? Halkı verginiel bezdirmek caizmi deilmi. bunuda sormak lazım... Çakma mal alıp giyecek kadar zengin değilim.
anca işlerine gelenleri söylüyorlar
Çakma ürün demek taklit ve emek hırsızlığı demek. Ayrıca lüks bir markaya verecek paranız yoksa orta segment bir markayı tercih edin. Taklit ürün giymek vasat bir hareket bana göre. Taklit olduğu da zaten çoğunlukta anlaşılıyor.
Bazıları tepki göstermiş ama soruyu anlamamış ben söyleyim Çakma ürünü Orijinal diye kandırarak yüksek fiyata satmak caiz değil sahtekarlık bu gerçeği söyleyin öyle satın
Diyanet bi bu işe el aldatmamıştı buna da yorum yaptı şükür.
Millet aç aç 😄 orijinal alabilmek herkes ister ancak herkesin durumu buna müsait değil.
Orjinal kullanıyorum ama orjinal olmayanı kullananları da yadırgayamam
Ben kendim almamıştım.
Hep orjinal almaya özen gösteriyorum. Ancak bu soruyu görmemde iyi oldu.
Doğru çakma almamak lazım bu da bir kul hakkıdır.
Diyanet bi giydiğimiz ayakkabiya laf etmemişti yakında iç camasirimizn modeline kadr konuşacak
😂😂 😂 siz tercih eder misiniz çakma ürün
Beğendiysem alirm çakma mı dğl mı bakmam
Çakma ürün kullanmam çakma ürün kullanacağıma giderim daha uygun fiyatlı orijinal bir şey alırım daha iyi :)
orginal uygun fiyatlı bir şey derken
yani şöyle diyorum bershka çok pahalı bir marka değil örneğin ama çakmalarıda oluyor zara da keza çok zengin markası değil bana göre uygun fiyatlı çok daha pahalı olanları alacağıma kendi mağazasından orijinalini alırım
uygun fiyatlı olupta orijinal olan ürün olmuyor mu lcw nin bile çakması var şu an :D
lcw da çakma giyilmez yok o kadar da değil
E tabi diyanet bu der. Asgari ücretle veya emekli maaşı ile geçinen birinin orjinal ürünler alıp giyememesi umrunda değil tıpkı ekonomide bir sıkıntı yok diyenler gibi :d
Milletin parasıyla tatil maksatlı seyahatlere gidip milletin parasıyla zırhlı Mercedes’lere binmek ve yine milletin parasıyla depolarını doldurup doldurup gezmek caiz değil mi …
Özetleme gerekirse; Gömlek , pantolon ve su geçirmez tesisatlar haricinde hiç bir giyim ürününde orjinalden taviz vermem. Diyanetin ne dediği, hiç umrum da değil.
Kullanmam da bunum günahı ne onu anlamadım Kuran'da ÇAKMA NİKR AİR FİRCE GİYMEYİN GÜNAH mı yazıyor öxjdksjxmwjxksjxksjzms ciddne iyice sıçtı sıvazladılar
@selamcanımnabercanım bunu şey gibi düşün telif hakkıyla alakası olabilir
Gülmekden yazamamışım neyse siz anladınız 😅😅😅
@Fearlesgirll kendileri vatandaşın paraları vergileri ile ceplerine az para cukkaladı ya BU VE BU TARZ KİŞİLER VE SİYASETCİLER bana din hakkında akıl verecek günah diyecek en son kişiler insanlar ne yapsın şuanda bir imam maaşı 35k 40k hatta belki daha fazla bile olabilir (ki imamlar kadar vasıfsız kişiler yok ezan bile otomatik okunuyor ek olarak camiileri devlet yapmıyor vakıflar yapıyor ve vakıfların yaptığı ibadethane de çalışan kişilere devlet maaş bağlamaz bu tam cumhuriyetin ilaninindan hatta osmanlıdan beri boyledir) orijinal ürünlerden aldıkları KDV ve vergiyi söylemiyorum zaten ( lüks yatlardan alınan KDV oranı %1 veya %2ydi yurt dışından ithal kıyafet ayakkabı gibi ürünlerden alınan oran %16 gibi bir şeydi beden çünkü kıyafet ihtiyaç değil ama lüks yat ihtiyaç) durumu olmayan kişiler ne yapsin mecbur çakma, replika ürünler satın alıyor savunulacak gram bir tarafı yok bu durumun neyse içimi de çok güzel döktüm sinirlendim biraz ama olsun
Sakin ol bişeyi savunmuyorum. Sadece böyle söylenmesinin sebebi bu olabilir dedim 😅
Yok savunuyorsun demedim bir an sinirlendim bu düzene 😅
Size bir tavsiyem var imamları vasıfsız görüyorsunuz vasiyetinizi şimdiden yazın öldüğünüzde cenazenizi camiden değil oto yıkamadan kaldırın
@İstavritliAşure sözünüz banaysa olmasın 🥲
Bir mesleğe, topluluğa önyargı oluşmuşsa bunun sebebi içindeki insanlardır maalesef.
Tamam orijinal alıyoruz zar zor ama bu diyanet caiz dediği için değil daha uzun süre kullanılıyor diye yoksa haramı helali kendi içimde yaşayan biriyim onun bunun dediğiyle değil
Orjinal alamadigim icin kullanirim cakma tabiki de bu konusmayi bilmiyorum ona bakacam yine her zamanki gibi bir yerinden alıp paylaşılmış
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir yetkili, Diyanet TV’deki programında imitasyon (çakma) ürünleri kullanmanın ve satmanın caiz olmadığını açıkladı. Türkiye’de, dünyaca ünlü markaların isimleri kullanılarak yapılan sahte ürünler piyasada büyük yer tutuyor Çantadan ayakkabıya kadar bir çok ürünün imitasyonu bulunabiliyor.. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, “İmitasyon ürün satmak caiz mi?” sorusu üzerine şu açıklamada bulundu.“Üreten firmanın milli ya da yabancı firma olma ihtimali olabilir. Firma sahibi Müslüman ya da gayrimüslim olabilir. Bu firmaların izin vermediği bir malı imitasyon olarak üretmek, satmak, satın almak, caiz değildir. Bu, kul hakkıdır. Bir bakıma da kamu hakkıdır.” Alın size yazının tamamı
Diyanet önce Devlete kul hakkını açıklasın ince ince, sonra diğer sorunlara el atar. Boş boş yorumlar işler, paranın kulu olmuş hepsi. Yazık.
Abicim ne çakması ya, adamlar "Abibas" diye ayrı bir marka. Niye kabul etmiyorsunuz bunu:D
E n'apalım şimdi Le Cola içmeyip Coca Cola içelim desek bu sefer de ABD - İsrail destekçisi diyorlar. Ne alalım?
Diyanet anca halka böyle açıklamalar yapar. devlet büyüklerine yönelik dini eksikleri söyleyin...
Gerçeği ile kopyası olan bazı ürunler var mi ahiretteki cok zor , ayakkabi hep orijinal alırım ama giyim olarak çakma aldim gayette kaliteli
Çakma asla giyinmem param yettiği kadar alırım Nike değilde Adidas alırım yani örmek daha ucuz model bi tık daha
Ben çakma ürün kullanmıyorum ama nedeni dini değil. Diyanet kadar gereksiz bir masraf çok az bu ülkede.
kanka, o çakma urun cikartip gerçek diye yutturanlar için gecerlidir. ve telif hakkına sahip ürünler için, kitap gibi mesala.
Amerikaya özenip saray yaptık, o çakma değil mi? Deprem yaralari sarılmamışken milyonlar seçim yatirimi olarak sokaklara savruldu. Bu caiz mi?
Valla ben bazı şeylerde taklit de olsa yerli olduğu için paranın dışarı gitmemesi için kullanıyorum bazı ürünlerde orjinalinden farkı olmuyor çünkü
Ben kullanmayı doğru bulmuyorum emek hırsızlığı ayrıca para veriyorsam gider kendi markası olan bişey alırım varoşluğa gerek yok
Fark etmiyor diynet artık ne dediğini bilmiyor boş versin diyanet kimi orjina aykabı alır kimide çakmasını.
Çakma ürün kullana bilirsin satıla bilirse orjinal diye satılması uygun olmaz sadece belirtmesi lazım ama ağzıyla ama fiyatıyla
Kullanmam, bunlar zaten pahalı markalar değil ki niye çakmasını alıyorlar.
pahalı değilmi sen çok zenginsin sanırım
parası olana pahalı değil 10 bintl emekli maaşıyla geçinen ya da asgari ücretle geçinen nasıl alsın
çakma ürün kaşındırıyor hayır kullanmam orjinalden vazgeçmem
zenginsin demekki
aynen
Ucuz diye kullanıyorum. Parasını diyanet verecekse orijinal alabilirim.
Yok ben çakma kullanmam, nadiren kullanmışımdır eskilerde
Diyanet vergiden maaş alıyor son model araba korumalar ile takılıyor milletin 3 kuruşuna takılıyor
Çakma kullanmam ama diyanetin söylediklerine umrumda değil boş bi kurum
Ülkemizdeki Diyanet çakma zaten Müslüman Türklerin diyaneti değil
Diyanet ne derse desin inanmam bundan böyle, siyasal bir kurum olmuş artık diyanet.
Kullanmam ama diyanet fazla pohunu çıkarmaya başladı.
Kendileri de çakma ama diyanet başkanı olmuş bu durum caiz mi sizce
Diyanet önce Mercedes ve Bmv kullanmayı bıraksın onlar caiz değil çünkü
Milletin vergisi ile lüks içinde yaşamak caiz mi
Zaten çakma kullanıyorum. Orijinaline para mı yeter
Evet kullanırım, din ayet in dedigi eğer doğru ise iyide şaşırdılar kendilerini
Burdaki amaç sahte ve sağlığa zararlı çakma ürünler kullanmayın demek isteniyor
Cüzdanim cakma, geri her seyi orjinal alirim
Bizim diyanet de çakma. Kimin gemisine binerse onun küreği ni çekiyor.
Şu Diyanet'i kapatmak, bu ülkeye İslam adına yapılacak en büyük yatırım olacaktır.
Ben orjinaline layığım :D ama muadil ürün kullanabilirim
Kırk yılda bir doğru yorum yapmış ama hırsızlar rahatsız olmuş.
Ya ahahshsjdjd Allahım ben seni seviyorum ama insanlar çok zorluyor 😂
Evet, kullanırım çünkü orijinaller çok pahalı.
Ama param yettiği kadarda orijinallerden vazgecmem
mantıklı ise kullanırım mesela mouse için çakma bir ürün alırım
Allah'ım yarabbim ülkede konuşulan muhabbetlere gel ya tabiki durumun yokta kullanıyorsan bir şey olmaz diyelimki oldu kimin umrunda olur sonra diyorlar ülke niye gelişmiyor of neyse şu diyanet popondan para alıyor ya
Diyanet önce oturup kalkıp, alkol ve tekel ürünlerinden aldığı vergilerin hesabını allaha nasıl verecek onu düşünsün.
Diyanet ne diyorsa, tam tersini yapın.
Diyanet gibi bir kurumun hiç bir sözüne itibar etmeyiniz.
Orjinali de israilin ne yapalım şimdi anlamadım israil malı kullanmakta günah? Çıplak gezelim en iyisi ne saçma bi fetva bu
Orijinal ya da sahte olması umurumda değil, önemli olan onu giymem ve doğru bedende ve doğru fiyatta olması.
Ne alaka be fjskskd ister çakma kullanırım ister orijinal kullanırım tipini begenirsem alırım kime ne aaaaaa
diyaneti dediği kimin umrunda ama yinede çakma almam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?