merhaba, ben almanyadayim. Turkiyeden kargo sirketi uzeri urun getiriyorum. Tam fatura calisiyorum, faturalar kargo sirketine kesiliyor, kargo sirketi de bana sonrasinda kesiyor (kdvsiz). bildigim kadariyla turkiyede kdv iadesi yapiliyor. bu durumda benim odedigim kdv'i kargo sirketi iade aliyor? bu konu hakkinda bilgi sahibi var mi acaba.
Kargo sirketi simdi de fatura bedeli olarak arti 2%lik bi oran almak istiyor, kargo ucreti haric. bana toplam da 10%+kargoya mal oluyor yani. bende kargo sirketine kdv iadesi karsiliginda yuzde 2 almamalarini istemeyi dusunuyorum, sizce ne yapmaliyim?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Olasılıkla DHL Skypax gibi uluslararası kurye ile trafik cozuyorsun ya da mal uluslararası lojistik firmalarından birine vermek icin aşırı ufak oluyor. Kurye şirketleri malı adına kdvli faura ile satın alıp kendi ihracat belgesi uzerinden almanyaya satış gosterip ustune de nakliyesini ekliyor. Bu duzende kdv yurtdısına kesilemez euro olarak tek kesilir ve faturalanır. Fatura mantıken yapılmıs toplam masraf dahil hesaplanır. Kalan yuzde 2 de yaklaşık yurtdısı teslim acentesine kesilen nakletme gumrukleme ve kapıya teslim masrafı da olabilir.
Yani kurye şirketi kapıdan alıp her şey dahil kapıya teslim eder.
Lojistik şirketleri ihracatın cıkıs ve giris gumrugune karışmaz , bu da ihrac edenin ihrac belgesini sart kosar ve fatura kdvsiz kesilir, ustune packing list duzenlenir ve baska avrupa dolasım belgesi de gerekirse kendi gumrukcusune ya da atanan gumrukcuye mal ile GUMRUKTE teslim eder. Yani cıkış yasal formatta olur. Lojistik de kamyon ile ( 4 5 gun ) ya da ucak ile 2gunde karşı gumruge ulastırır.
Yani gumruklemeler ya firmalar gumrukculeri ile halloloup taşıma lojistik tarafından yapılır. Bu yolla kapıya ithal eden gumrukcu teslim eder
Lojistikler de gumrukleme her iki tarafta yapabilir ancak TR de noterden vekaletname gerekir DE deki kurallar da benzer olabilir
Bu dongulere bakarak karar senin. Kurye şirketleri kdv iadesini alamaz cebellez edemez. Yuzde 2 konusu da kullandırdıgı evraklara ait bedeller olabilir
Türkiye'deki KDV iadesi mevzuatına göre, yurtdışından yapılan alışlarda KDV iadesi talebi, malın Türkiye'den çıkış tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılmalıdır. Ayrıca, KDV iadesi işlemi için KDV beyannamesi, Türkiye'de vergi mükellefiyeti olan bir mükellef tarafından verilmelidir. Bu nedenle, kargo şirketinizin Türkiye'deki bir vergi mükellefi olması gerekmektedir.
Kargo şirketinin fatura bedeli olarak %2'lik bir oran almak istemesi normal bir uygulamadır. Ancak, KDV iadesi için yapılan işlemlerde kargo şirketinin aldığı %2'lik oran, yasal olarak kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle, kargo şirketine Türkiye'deki KDV iadesi mevzuatı hakkında bilgi vererek, %2'lik oranı alamayacaklarını belirtmeniz doğru olacaktır.
Ancak, sonuçta kargo şirketi bu hizmeti sizin için sunuyor ve belirli bir ücret talep etme hakları vardır. Bu nedenle, kargo şirketinin hizmet bedelini makul bir düzeyde kabul edebilir veya farklı bir kargo şirketi ile çalışmayı düşünebilirsiniz.
tesekkur ederim, bazi toptancilar kdv talep etmiyorlar, bunun nedeni nedir acaba bilginiz var mi?
Toptancıların KDV talep etmemelerinin birkaç nedeni olabilir. Örneğin, vergi kayıtlarını tutmuyor olabilirler veya yasal olarak vergi mükellefi olmayabilirler. Ancak, KDV yükümlülüğü olan bir toptancı, satış yaptığı mal veya hizmetler için KDV tahsil etmek zorundadır. Bu yüzden, KDV talep etmeyen bir toptancı ile çalışırken dikkatli olmanız ve vergi kayıtlarının olup olmadığını doğrulamanız önemlidir. Ayrıca, vergi kaçakçılığı veya diğer yasa dışı faaliyetlerin söz konusu olabileceği durumlarda da KDV talep edilmemesi söz konusu olabilir.
tesekkurler
Aplacim onu almanyaya sokarken o kargo sirketi alman kdvsi oduyor tr ayir bura ayri