Sevgilisinden ayrılınca kız 1 sene boyunca cocuğun aldığı bütün hediyeleri toplayıp geri verdi. Arkadaşımda helal olsun harbi kızmış falan dedi. Bana çok saçma geldi. Madem böyle o hediye hiç o kızın olmamış hep veren kişiye aitmiş yani.
Ayrıldıktan sonra alınan hediyeleri geri vermek mi gerekiyor?
Yani, bilemedim. İlişkiden ilişkiye göre değişir demek ki. Bazen hediyeleri, görüp hatırlamamak için geri verirsin, bazen senin için anlamı kalmamıştır onun için verirsin, bazen karşı tarafa ayıp olmasın diye verirsin. Ayrılık sonrası hediyeleri geri alma mevzusuna açılmış davalar ve böyle bir hak var diye biliyorum. Ben veriyorsam anlamı kalmış olmadığı için veririm, bu hikayede ise karşı tarafa ayıp olmasın diye verdiğini gördüm, erkek helal olsun dediğine göre demek ki pahalı, dişe dokunur hediyelerdi. Ama onun dışında mantıksız buluyorum. Dediğin gibi, o zaman tüm hediyeler kadını tavlamak için ilişkide atılan yemler mi? Bu o zaman bütünüyle kandırmaya girer. Ben arkamdan "helal olsun" diyen değil, "bunları bana nasıl geri verebilirsin" diye hesap sorabilen erkek isterim.
Vermek bir yandan sana karşı her şey bitti hiçbir şeyini istemiyorum manasında verilir yoksa karşı tarafın istediğinden değil bence arkadaşın yanlış anlamış ama eğer altın falansa verilmeli
Evet efenim bu konuya iki koldan cevap vermek istiyorum. İlk olarak Resmi açıdan insanların inisiyatifine kalmış bişey. Vermek ya da vermemek hususunda kimse zorlanamaz ya da bazı yakıştırmalara muhatap bırakılamaz. İkinci nokta ise dini açı. Hediyeler halkında hibe hükümleri uygulanır. Dolayısıyla aynen mevcut ise geri verilir, tüketilmiş ise herhangi bir sorumluluk doğurmaz. Ancak bunun için hediyenin, malı bir bedel karşılığında yapılmamış olması de gerekir.
Pahalı olanlar iade edilmeli ama karşı taraf pahalı olanı bile takmıyorsa bence çok önemli değil. Benim bi arkadaşımın sevgilisi ayrılınca kapı kilidini ben aldım diyip kapı kilidini söküp girmişti ayıp yani