Bazen denk geliyorum. Pazardan kazak almış birine varoş ya dendiğini bile duydum. Yani herkes marka giymek zorunda mı? Sadece varoşlar mı pazara gider?
Tabi ki bundan 30 sene evvel de böyle markalar doluydu ülkemizde her yer avm doluydu o yüzden bizim cici kızlarımız janti çocuklarımız pazarı küçümseyebilirler, böyle düşünen mallar varsa hala daha bir gün semtlerinde bulunan yiyecek ya da giyecek pazarlarına bir göz gezdirebilirler, aynı ürünü Merter'de dikip üstüne marka basınca 300 lira oluyor, orada 30 lira, kalite bakımından da çok kaliteli ürünleri bulabilmek mümkün, ben geçen gün 5 eşofman altı 5 switi toplam 100 liraya aldım üstler 10 altlar 10 lira, yıllarca giyilebilecek kalitede üstelik, böyle görüşlere sahip insanların genellikle evde topal anaları, iş yerinde ailesine bakabilmek için mesaisiz çalışan babaları oluyor, dışarıda ne görürlerse özeniyor ve onlar gibi olmak istiyorlar ne yazık... Görgüsüzlükten başka bir şey değil...
Merhaba :) fakirlik göstergesi ya da detayda belirttiğin "varoş" kelimesini yakıştırmıyorum. Açıkçası nitekim pazarlarda da artık orijinal ürünlerin sadece ihraç fazlası ya da büyük markaların kusur dediği aslında halkın kusur bulamadığı ürünlerden oluşuyor. Defolu adı altında satılan bazı ürünlerin defosunu bulmak bulmaca çözmekten daha zor :) ama neticede onlar marka ve bir kesime hitap ettikleri için ufak bir kumaş cizgisi, düğmeleriyle ilgili problem ya da fermuarın ters basılması gibi aslında düzeltilemeyecek problemler olmayan ürünleri elden çıkarması ile pazarda böyle bir alan açılmış oldu.
Bana göre fakirlik midir? Tartışılır. Pazardan alışveriş yapmak fakirlik midir? Sorusunu sorarken bile senin de fakirlik göstergesi olmadığına inandığına eminim neticede devir tasarruf devri saçma sapan ürünlere dünya pahasına para ödeyip almaktansa ihraç fazlası ya da aşırı olmayan defolu ürünü almak bence fakirlikten çok tasarruf ve zekiliktir. Pazardan alışveriş yapanlara fakir kisvesi yapıştıran insanlarda aşağılık kompleksi olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle düşünen insanların aslında hayatında bir yere gelmek, bir birey olarak sayılmak için o markaları pahalı yerlerden, o markaların mağazalarından alarak o aldıkları mağazanın şubesinde bile ismiyle ve sonuna hanım / bey denmesi ile bir şey zannettikleri için pazar onlara varoşluk gibi geliyor. Abla / abi / beyamca gibi kelimelerin daha sık kullanıldığı belki de daha sıcak bir ortam olan bir yer olabilir. Kişiden kişiye değişen bir durum olsada bence ön yargıların sonucu ortaya çıkmış bir tabirdir. Kaldı ki pek çok örnek gösterilebilir hatta arkadaş ortamları, günler de, anne - kız sohbetinde bile markalar bazen solduğu, yırtılmış olduğu ama pazar malının daha iyi dayandığı gibi muhakkak bir muhabbet dönmüştür. Kaldı ki pazardan saçma sapan ürünleri almadığı sürece ( komik olmayan ürünler ) herkes istediğini gitmekte özgür, istediğini satın almakta özgürdür. Ha bu arada yanlış anlaşılmasın komik dediğim mesela marka takıntısı gibi saçma sebepler ve 4 çizgili adidas gibi ürünlerden bahsediyorum. Gerçekten ihraç ve defolu malzemelerden yana hiç problem olmadığı gibi pek çok ürünü daha çok uyguna almış olurlar. Kaldı ki fakirlik denecek olsa bile fakir olmak ayıp mı? Neticede o insanlar orada çalmıyor. Bütçesinin elverdiği kadarı ile alışveriş yapmaya çalışıyorlar. Yeter ki üstündeki giysini şerefinle giyebilmiş ol gerisi hallolur.
Çok güzel bir soru sormuşsun bu arada :) Umarım cevabım da senin sorun kadar güzel olmuştur.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 403 cevap paylaştı.
Devir tekrar değişiyor. Ekonomik kriz büyüdü. Hepimizi vuruyor artık. Koronadan korkmasam ben de giderdim. Pazar hem ucuz hem kaliteyi evire çevire görüp anlayıp, bir de pazarlık ediyorsun. Bence varılluk falan değil. Çok kaliteli ürün satan temiz nezih güzel pazarlarınız da var. Seçici olursan pazar hesaplıdır. Garanti bulamazsın ama bu da çok önemli. Belki de ucuzluğun bir sebebi de bu.😎
Alışveriş & Hediyeler konusunda 470 cevap paylaştı.
Valla markaların ihraç ürünlerini çok rahat sosyete pazarlarında bulabiliyorum. İstanbul'da olduğumda ilk adresim Kadıköy salı pazarı ya da cuma pazarı oluyor. İnanılmaz güzel şeyler var. Zara'da 350 tl olan bi pantolonu 30 tl aldığım an benim için daha bi zevkli oldu pazar :) ssjjsjsjs
Ne doğru bi görüş bu böyle😍 ben de ucuza buluyorum. Hatta defosu var die 500 tllik mont pazara geliyo. Defosuna baksan bi tane düğmesi yamulmuş. 😅 150 liraya faln alıyosun yani
Asla öyle düşünmüyorum. Tabii ki pazardan da alışveriş yapılır. Özellikle evde giyeceğim, kimsenin görmeyeceği kıyafetlerim hep pazardan. Tabii ki gezip almıyorum ama annemin dolaşırken aldıklarını da rahatlıkla giyiyorum. Orta sınıf markalardan pek farkı yok artı olarak zaten artık mağazalardan çok butiklerden alışveriş yapıyor herkes ve pazarlarda da butiklerdeki şeyler satılıyor. Nesi fakirlik bunun anlayamadım?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 2,7b cevap paylaştı.
Selam gadası 🙃
Valla bu devirde altında cipi olan birinin bile pazarda işi oluyor gadası. Hayat oldukça pahalı hale geldi. O yüzden artık insanlar ordan alışveriş yapıyor.
Pazarcılık yapan birisi olarak söylüyorum bugün etiler ve ulusta levent gibi yerlerde pazar var ki buradaki insanların gelir düzeyi üst düzeyde Ben ihracat zara bershka pull bear vs. markaların ürünlerini satıyorum Kadınlar o kadınlar varya sosyetikler kolumu koparıyor aklı başından gidiyor gayette güzel ortam ve İnsanların aklına pazarcı deyince hep bir ön yargı geliyor her türlü kulpu takabiliyorlar ne garip Sonuçta onlarda bir insan akşam evine gidiyor ekmeğini kazanıp bir ailesi çocuğu var Uzaydan gelmiş gibi davranmaya gerek yok
Bu tamamen psikolojik bir baskidan başka bir şey değil. Marka ismi vermeyeyim ünlü bir ayakkabı mağazasından ayakkabı aldım 4 ay sonra yırtıldı. Hemde en az giydiğim ayakkabı.
Pazardan ucuza aldığım spor ayakkabida hâlâ zarar yok giymeye devam.
Marka veya pahalı olması değil üstüme yakismasi ve kullanım dayanikliligi önemli benim için.
Bir pazarcı arkadaş var. Büyük markalarin defolu ürünlerini alıp satıyor pazarda. Hummel felan yani büyük markalar. Sokak markaları felanda değil. İsteyen istediği yerden giyinsin çok umursamam ben pazardan özellikle almam ama geçerken görüp sevdiysem geri önemsizdir
Fakirlikle hiç bir alakası yok pazardan alışveriş yapmakda satmakta aslında bizlerin bir geleneği gibidir eskiden adı handı şimdi pazar. pazardan alınan meyve sebzeler manavlardaki ürünlerden bence daha iyi günlük alınıp günlük satılıyor kıyafet de aynı şekil tamam marka olmaya bilir ama gayet de güzel ürünler oluyor heleki pazarlığa girince daha da ayrı bir keyfi var
Ben her yerden alışveriş yapıyorum. Pazar danda alıyorum hatta bazen dünyaca ünlü markaların ürünleri oluyor defosunun nerede olduğu belli bile olmayan ürünler çok ta güzel , kaliteli şık oluyor.
Değildir. Aksine eğlenceli ve ekonomiktir. Üstelik markette bulamayacağın kadar taze ve uygun fiyatlı sebze meyve bulursun. Yewterki pazarcıların taktiklerini çözmüş ol.
Pazardan alınınca pulunuz mu döküllüyor. Ayrıca mağzadan alınca her şey ordada marka değil. Hayat şartlari bazen böyle... herkes çalışmasına rağmen eve zor ekmek getiriyor. Zaman kötü arkadaşlar kimseyi küçük düşürmeyin. Ayrıca önemli olan nerden aldığınız değil nasıl kombinlediğniz herkes milyoner değil & tepeden tırnağa channelden giyinmiyor!
Hayır değildir. Hiç pazara gitmedim, lakin bunun bence maddi durumla pek alakası yoktur. Zenginler de öylesine pazara gidebilir. Giden var mı? Az da olsa, vardır elbet. Pazar sadece ucuzluk demek değil, çeşitli ürünler ve hatta el emeğini satan da var.
Alakası yok. Özelikle kiyafet konusunda fiyatın hiç bir önemi yok. Taşıyacak bir vücudun varsa basic t-shirtle bile efsane görünüyor insan. Varoş diyenler bir tommy-hilfiger logosu için dümdüz t-shirte 150tl veriyor, hiç gerek yok. Kıyafet fazla para harcanacak bir sektör değil
Ne alakası var, gayet normaldir pazar olayı ayrı bir kültür yanısıra da illa herkes pahalı pahalı ürünleri kullanıp sisteme hizmet etmek durumunda da değil o yüzden insanlara rahat bir yaşam alanı baskı almadığı bir tarz bıraksak yeterli olur alt tarafı kıyafet 200-300 harcanan da bedeni örtüyor 20-30 harcanan da aynı işe yarıyor.
Fason üretim denen bişey var bu her sektörde mevcut örnek ünlü bir mobilya marka sipariş yetişmez ise başka yerden tedarik eder kendi ismini yazar piyasaya verir. Fiyatı yüksek ürünler hariç mağazadaki ile pazardaki aynı üründür
Maalesef böyle oldu herkes Defacto lc waikiki giyecek diğerleri satamasın mı? Mesela ablam Amerikadan bana Gap aldı çok gereksiz buldum elbette havalı ama rahatsiz oluyorum imkanı olmayanlar var diye giyerken cekiniyorum.
Herkes marka giyinmek zorunda değil. İsteyen istediği yerden alışveriş yapabilir.. Kimseye bu sebeplerden dolayı fakir varoş vs. damgası vurulmamalı. Çok yanlış..
Eskiden marka ürünleri alamıyorduk, fakat pazardan yahut normal bir mağazadan aldıklarımız o markalardan daha kaliteli olabiliyordu. Şimdi ise marka ürünün sadece adı var kalite pek yok. İnsanlar üzerlerinde bir etiket olmasını seviyorlar sanırım o yüzden 50 liralık pantolona 500 lira 1000 lira veriyorlar. Bu israf ve görmemişlik...
Merhaba sevgilim🌹 Neden fakirlik sayılsın ki. Zincir giyim markalarına açılmış bi savaştır pazarlar hemde 99,99 tl gibi sinir bozucu rakamları yok. Ben denk geldikçe yapıyorum. Senlede yapmışlığımız var gayet eğlenceli ve güzel♥️
8 sene çalıştığım için pazarda bilirim efendim kaliteli olup olmadığını.. O yüzden sizin de dediğiniz gibi güzel ürünler vardır.. Genelde insanların çoğu markaların kaliteli olduğunu düşünürler hep.. Ben mesela kiğılıdan 2 boxer aldım 5 ayda paramparça oldu.. Pazardan aldım 8 senedir kullanıyorum hâlâ
Pazarda öyle güzel şeyler oluyor ki valla fakirlikse fakirlik hem esnaflada tanışmış oluyor insan. Samimiyet ilerledikçe de üründe indirim, bugün al haftaya öde durumları da oluyor. Güzel valla yani
Hayır değildir aksine akıllılıktır kim ne derse desin. Bence karlı yerden alışveriş yapmak daha mantıklı manavdan aldığın Elma, Armutla. Pazardakinin ne farkı var değilmi? Oysa manavda 10 lira elma pazarda 3.5 4 tl.
Ne alaka. Ben pazara gitmiyorum ama kalabalığı ve aşırı gürültüyü sevmediğim için. Yoruyor beni. Ayrıca her mağazadan alışveriş yapan marka mı giyiniyor.
Hayır pazarda fiyatlar çok uygun ve ordan alışveriş yapmak varoşlar değil tasarruflu olmak üstelik eğer pazara gitmek varoşluk diye kimse gitmicek olsaydı o zaman pazarda eşya satanlar fakir ve evsiz kalırlar ailelerini gećindoremezler