Yapılan bir araştırmada, dünyada en çok satılan hediyelik eşyalar listelendi.
Kuzey Amerika'nın en çok satan hediyelik eşyaları: Kahve, tatlı, maskeler Avrupa'nın en çok satan hediyelik eşyaları: Şemsiye, nazar boncuğu, bira Asya'nın en çok satan hediyelik eşyaları: Origami kağıdı, halı, çay, Türkiye'den en çok alınan hediyelik eşya ise nazar boncuğu. :) hediyelik eşyalarSiz gittiğiniz yerlerden en çok ne alırsınız?
Dünyanın en çok satılan hediyelik eşyaları: Nazar boncuğu, kahve ve tatlı. Sizin favoriniz hangisi?
Benim bir favorim yok, nazar boncuğu çok saçma ayrıca. Gittiğim gezdiğim yerlere ait yöresel kültürel hediyelik eşyaları tercih ediyorum. Tercihlerim daha çok şehri simgeleyen, temsil eden duvar tabloları ve masa süsleri oluyor genelde.
Bulunduğum yahut gittiğim yerin kendine has eşyaları varsa, yiyecekleri varsa onlardan hediye almayı çok severim. Devamında kitap, kaliteli fincanlar da çok güzel hediye olabilirler. Ayrıca özel kahveler olursa onlardan da alıp hediye edebilirim. Hediyenin maddiyatı değil de, verilen özen ve samimiyet onu kıymetli kılar.
Gittiğim yere ait özel yapılmış buzdolabı magneti veya anahtarlık tercihim. Baktıkça oraya ilişkin anılarımı hatırlarsın ve bir nevi seyahat haritami oluştursun diye. Buzdolabının üzerinde bir çok yere ait magnet bulunması fikri sizce de güzel değil mi :)
Bir yere gidiceksem tatlı götürürüm bebek eşyası vesaire ev eşyası falan olursa daha çok o evin eksikliğine uygun hediyelik ler alırım bunları hiç tercih etmedim, daha önce ya
Bence ufak bir süs eşyası alıp duvarda duracağına mis gibi bir kahve alıp yanına da güzel bir tatlı koyup hem muhabbet edip hem yemek varken bu sayede hem içsel rahatlama hem de arkadaşlığı daha da koyulaştırmak varken nazar boncuğu çok gereksiz kalıyor bence duvarda duran nazar boncuğu hiç bir zaman sohbet ve muhabbetin yerini tutamaz özellikle bu bir dostla yapılıyor ise.
Şahsen nazar boncuğu alan bir yapım yok... Kimseye hediye olarakta nazar boncuğu götürmem... Gezdiğim yerlerden hediyelik eşya olarak genellikle oraya ait figür ya da magnet tercih ediyorum. Genel bazda hediyelik eşya olarak düşünürsek ise tablo ve masa süslerini daha yaygın bir şekilde alıyorum. Dekor ürünlerine yineliyorum yani anlayacağın...
Hediyelik eşyadan kastım şöyle; Bir yere tatile gidiyor isem oraya ait şeyler alırım sevdiklerime hediye etmek için. En çok tercih ettiğim ise bagetler oluyor.
Kayseri'den bir yere giderken pastırma, İstanbul tarafından geliyorsam İzmit pişmaniyesi, Afyon tarafından geliyorsam kaymak, Konya'dan Mevlana şekeri, Kıbrıs'tan kahve ve fincan gibi genelde gittiğim yere ait taşınabilir bir yiyecek veya 33'lük tesbih veya ayet dua vb. birşey yazan duvara asılabilir bir şey.
Nazar boncuğu pek bana hitap eden bir hediyelik eşya türü değil. Daha çok bir yerlerde turist olarak ya da iş için bulunmuşsam oraya özgü bir hediye alırım. Kalem ise ilk aklıma gelen hediye olur normal şartlar altında.
Genelde gittiğim yere göre hediye alırım. Balıkesir'de Bandırma Vapuru, Amasya'da Semaver, Ankara 'dan Beypazarı kurusu, Eskişehir'den Lületaşı gibi ünlü hediyelik eşyalar hatıra olarak alırım.
Nazar boncuğu günümüze göre klişe bir hediye artık ama kahve ve çikolatanın modası asla geçmez :) Çünkü her manada işe yarar içersin yersin mutlu olursun keyif alırsın :)
@Zeyneym bizim kültürümüzde nazar var ama narazı sembolleştirmek yok. Ona bir şey demiyorum zaten. Nazar boncuğu alıp onu sembollestiriyorlar. Bir nevi putlaştırıyorlar. O boncuğun insanları nazardan koruyacağına inanıyorlar. Bunlar fasa fiso. Allah a şirk koşmaktan bir farkı yok.
Tamam olabilir zaten tarihte müslüman değildik hala farkında olmadan yaptığımız islama ait olmayan birçok şey var nazar boncuğu da öyle birşey ben şahsen inanmıyorum ama gayet güzel bir hediye işe yaramasa bile birinin o niyetle vermesi de güzel.
Kültürüne ait olması işe yararlığını göstermez. Ayrıca sadece bizim kültürümüzde değil geçmişte birçok kültürde varlığını sürdürmüş bir tılsım. İnsan yapımı. Eminönünde bir adamın eline alıp yaptığını gördükten sonra daha da işlevsiz hale geldi benim için.
@Zeyneym Farkındaysan süs kısmına değinmedim sevgili Zeynep. İşlevselliğine vurguda bulundum. Orta Asya'da farklı varyasyonları da bulunuyormuş ve zamanında bulunmuş. Ben nazar boncuğunun "Seni nazarlardan korusun" mantığına karşıyım. Güzelliği kişinin güzellik anlayışı ile ilgilidir.
Ya tamam kimse verirken inanarak vermiyor sadece hediye olarak veriyor adıda nazar boncuğu olunca seni nazarlardan korusun deniyor kimsenin nazar boncuğuna inandığını sanmıyorum sadece sembolik birşey ayrıca şu an nazar boncuğu bize ait birşey
@Zeyneym Şimdi de işin kökeni adına konuşuyorum. Şu an bize ait olması derin geçmişini silmemeli. Ülkemizde hala inanan insanlar da var ayrıca eminim :D Burası Türkiye. Burada akıldan önce inançlar gelir.
@Zeyneym Ya ben bir şey demiyorum. Süs olarak isteyen alsın. Ama inanmak ahmaklık. Bunu söylüyorum. Anlamı yok yani. Başka saçma şeyler nelerdir? Örnek alabilir miyim?
Daha cok sey sayabilirim batil inanclar kadinlarin yeni doğurduğu zamanda bicak koymasi yataginmi yastigin mi her nereninse alkarasi gelirmis mezar susleme