İbadet bir seçimdir. Benim seçiyor olmam onun da buna uygun davranması zorunluluğunu gerektirmez.
Mesela sen müslüman bir erkeksen, açık giyinen kadınlara laf etmeyeceksin, kendi gözünü indireceksin, müslüman bir dindar olmayı sen seçtin çünkü.
Aynı şekilde ben oruçlu isem insanların yeme içme özgürlüklerine sınır getiremem, benim sebebime kendi konforlarını bozmak zorunda değiller. İçinde hamilesi var, hastası var, özel gününde olanı var, ağır işte çalışıp dayanamayanı var. İnsanların kendine mahsus mazeretleri mevcut. Veya hiç sebepsiz tutmak istemeyeni mevcut. Bir şey diyemezsin.
Kimsenin kimseyi seçişlerinden ve seçmeyişlerinden ötürü kınamadığı oruçlar diliyorum 🌹
Ya hakikaten bravo sakin soru böyle olurdu! Ben de Hızır olurunu tutarken Ramazan orucunu tutan arkadaşlarla yemeğe giderdik şimdi de olsa yine yapardık saygı zorunlu ve mecburidir
Afiyet olsun derim. Çünkü biri yemek yerken görüldüğünde afiyet olsun denir. Normalde nezaketen oruçlu birinin karşısında yemek yemek hoş olmaz, ama bu aklına gelmemiş olabilir, düşünememiş olabilir ya da o an başka alternatifi olmayabilir hastadır ve yemek zorundadır mesela. Saygı görmek için saygı göstermek önce diye düşünüyorum.
Hayır nezaket gösterip sen oruclusun yemiyim bir dese bizde yok canım zaten ac değilim ye sen yemeğini saçmalama dicez. birde şu varki oruç tutarken günlük yaşantıya aynı devam edilmesi gerekiyor, yani olabilir de sonuçta mecburen dışarı çıksak dışarda hangi birini durdurcaz
Umrumda olmaz. Haa ben oruc tutmasam karsimdaki tutsa, yemezdim, nedeni ise basit, asiri derecede empati kurmam ve ben yiyip onun yememesi üzer beni.. Yanimda yiyenlerde var, hatta oric tuttugumu bile bile habire kahve ikram edende var karsimda icip. Fakat herzaman alttan aliyorum. Herkesten anlayis ve hosgörü bekleyemem.
Önemsemem. Yemek için sorun yok , su , meşrubat vs durumları insanın canını çektiriyor. Metroda giderken , karşımda oturanlar , buz gibi , hani kenarı buğulanır ya , soda içiyorlardı. Kafamı diğer yöne çeviririm genelde.
Gözüne soka soka yemek yiyen insanların genelinden rahatsız olurum sırf Ramazan diye değil. Oruç tutmuyorum, dışarda yemek yerim ama gözüne gözüne sokmam kimsenin. Eğer oruç tutsaydım da rahatsız olmazdım.
Tutmak zorunda değil kendine yani tutsa da kendine tutmasa da kendine. Tutanlar o kişiyi görüp direnip sabrederek daha da çok sevaba giriyor bence. Oruç tutmanın huzurunu ve bereketliliğini tadamayanlar keşke tadabilse.
Rahmetli Erol Taş'ın eti çekiştire çekiştire yediği gibi yerse rahatsız olurum ama uzaklaşırım bakın uzaklaşırım diyorum elime haydarı alıp dövemem yani. Sabır etmek bu aylarda daha sevaptır bunun bilincini yaşarım 😊
Nefsimize hakim olamayacaksak ne anlamı kaldı bunun oruç yoksulun halinden anlamaktır acıkmadan nasıl anlayacağız.. yoksullar bize diyormu ki gözümün önünde yemeyen acim vs vs
Hiç tepki vermem. Sonuçta oruç tutup tutmamak insanın kendisine bağlı. Sigara içmedikleri sürece yemek yemelerinde sıkıntı yok. Sigara kokusunu hiç sevmiyorum migdem bulanıyor.
eskiden oruç tutardım , hatta arkadaşlar yemeğe giderken bende ofiste sıkılmayayım diye onlarla yemeğe bile giderdim , hiçte sorun olmazdı.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Şu öküzlükten kurtulun bu kadar dirayetsiz misiniz din vicdan özgürlüğü diye birşey var şahsen ben oruçluyken rahatsızlik duymuyorum birinin yiyip icmesinden
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Oruç tutup tutmamak benım kararım ise ben oruç tutuyorum diye etrafimdaki insanlarin bana ayak uydurmaya zorunlu gibi diye bir düşünceye sahip değilim Oruç tutuyorsam da başkası karşımdaki birşey yedi diye ona tavırlanacak değilim Tavirlanicak olursamda o tuttugum oruçun ne anlami kalmıştır Yinede rahatsizsam olan bensem o ortami terk etmekte ben yükümlüyümdür
Afiyet olsun herkese saygım var yemek yiyen insanlaara böğürenlere de selam olsun
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bir anlami olmaz. Cunku bu seninle yani nefsinle alakali. Kafami nereye cevrirsem, elime tel alsam dahi yemek yiyen oruc tutmayan bir suru insan var sonucta.
Umrumda olmaz ama etkisi yok mu var bir kere yazın sıcağın altında çalışırken birinin içtiği suyla boğazımın kuruluğunu hissetmiştim ama ben ibadetime bakarım
En İyi Cevaplar