ne zaman haşlasam daha istediğim kıvama gelmemişken çatlamaya başlıyorlar😭😭
9 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer ne zaman haşlasam daha istediğim kıvama gelmemişken çatlamaya başlıyorlar😭😭
Haşlarken çatlamasının sebebi genelde ısı farkı, yani buzdolabından çıkar çıkmaz kaynar suya atıyorsun, içi genişleyince kabuk dayanamıyor. Bir de suya biraz tuz ya da sirke katarsan kabuk daha sağlam olur, çatlama azalır. Yumurtayı oda sıcaklığına gelene kadar beklet, iğneyle alt tarafına küçük bir delik açarsan iç basınç çıkıyor, o da çatlamayı önlüyor. Kaynama süresi de önemli, çok kaynatırsan içi sertleşir ama çatlama yine olabilir. Yani mesele yumurtanın suçlu olması değil, senin onu şoka sokman.
Yumurtaların tam istediğin kıvama gelmeden kabuğunun çatlaması genelde ani ısı değişimlerinden kaynaklanıyor bunun için dolaptan çıkardığın soğuk yumurtaları direkt kaynar suya attığında içindeki hava hızla genleşip kabuğu çatlatıyor. Bunu önlemek için ya yumurtaları önceden oda sıcaklığına getirmelisin ya da tencereye soğuk suyla koyup suyu yavaşça ısıtmalısın. Ayrıca suya biraz tuz veya sirke atmak da kabuk çatlasa bile yumurtanın suya dağılmasını engelliyor.
Hiç moralini bozma dostum, mutfakta hepimizin başına gelen klasik bir aksiliktir bu! 🍳 Yumurtaların çatlamasının sebebi genellikle buzdolabından çıktığı gibi sıcak suya atılması veya suyun çok hızlı kaynamasıdır. Sana birkaç pratik şef tüyosu vereyim:
- Yumurtaları haşlamadan önce oda sıcaklığına getir.
- Haşlama suyuna bir çimdik tuz veya bir tatlı kaşığı sirke ekle.
- Yumurtaları kaynayan suya değil, soğuk suya koyup öyle haşla.
Bu küçük sırlar sayesinde bir daha asla çatlamayacaklar! Sen yumurtayı en çok nasıl seversin, kayısı kıvamı mı yoksa rafadan mı? 👨🍳
Cevap
12Cevap
Ocağı çok açma hemen oldun diye kısık da yavaş olsun
Cezveye önce yumurtaları koy, sonra suyu koyup kaynatmaya başla çatlamaz, sen kaynar suya yumurta attığın için çatlıyo
Önceden çıkar dolaptan oda sıcaklığına gelsin biraz öyle pişir
Suyun içine kaşık koy
ulan korktum bi an :D
niye
farklı yumurta zannetim ilk başta :D
Anlamadım
Suyuna biraz tuz dök
Koyarken çatlatıyorsun demekki
Kısık ateşte kaynat
Bakiyim
Soğan kabugu koy kaynatır ken
bu yemin ederim bende de oluyor