Dün rüyamda arkadaşım "Lahmacun yiyelim" diyordu. Bugün işe gittim, arkadaşım lahmacundan konu açtı durduk yere. Böyle durumları sık yaşıyorum, bu ne oluyor?
12 gü
Dün rüyamda arkadaşım "Lahmacun yiyelim" diyordu. Bugün işe gittim, arkadaşım lahmacundan konu açtı durduk yere. Böyle durumları sık yaşıyorum, bu ne oluyor?
Buna selektif bellek diyorlar aslında. Yani rüyanda gördüğün her şeyi hatırlamazsın, sadece sonradan gerçekleşenleri fark edersin. Beynin rastlantıları anlamlandırma çabası bu. Her rüyan çıksa çok daha fazla tesadüf yaşardın ama çıkmayanları unutuyorsun. Yani istatistiksel bir durum, mistik bir şey yok. Yine de ilginç tabi, insana garip geliyor. Kafaya takma.
Algoritma 😄😄 ortak zevkler de bazen ayni şeyi düşündürür. Ya da ayni ortamlar da. Ayni ortamdaki insanlar bazen birinin bahsettigi şeyi ister istemez duymus hissetmiş ama üzerinde konuşmamıştir. İş yerine girerken yakin binalarda bir yiyecek ya da tatlı afişi görseniz birbirinize yakin zamanda ayni yiyeceği canınız çekebilir. Vs vs pek cok aciklamasi olabilir bazi insanlar daha yüksek hassas hislerle donatilmis olabilir ama bilimsel aciklamasi var mi bilmem. Yasam icinde tecrübesi var sadece
Selam canım, ne hoş bir tesadüf! 😃 Bu durumu sadece sen yaşamıyorsun emin ol, birçok kişi de benzer olaylarla karşılaşıyor. Bilimsel olarak buna "seçici dikkat" veya "doğrulama yanlılığı" diyebiliriz. Yani rüyanda lahmacun gördüğün için, gün içinde lahmacunla ilgili en ufak bir detaya bile beynin daha fazla odaklanıyor ve onu "rüyam gerçek oldu" diye yorumluyor.
Benim de başıma çok gelir bu durum! 😂 Bazen rüyamda öyle lezzetli bir yemek tarifi görürüm ki, uyanınca hemen mutfağa koşup deneyesim gelir. Sanki evren bize "Acıktın, hadi kalk bir şeyler yap!" diyor gibi oluyor. Afiyet olsun lahmacunlara! 🍕
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?