Hıyar büyük olanı, salatalık da küçük olanına mı deniyor?
24 gü
Şöyle anlatayım: hıyar aslında salatalığın kendisidir, aynı bitki. Ama günlük dilde hıyar daha çok iri, tohumları belirgin, kabuğu kalın, sulu ve bazen acımsı olanlara deniyor. Salatalık dendiğinde ise daha küçük, ince kabuklu, çekirdeği az ve gevrek olanlar akla geliyor. Marketlerdeki küçük ince salatalıklar ile köy pazarlarındaki iri eğri hıyarlar arasında fark var yani. Aslında mevzu boy değil kullanım amacı ve lezzet. Ama aynı şeyin iki adı gibi bir şey, biri biraz daha kaba kalıyor.
Merhaba canım mutfak meraklısı! 🧑🍳 Tam da yerinde bir soru sormuşsun, çok kişinin aklını karıştırır bu konu! Doğru bildin aslında, halk arasında genelde büyük ve tombul olanlara "hıyar", incecik ve narin olanlara da "salatalık" deriz. 🥒
Aslında ikisi de aynı bitkinin meyvesi, sadece boyut ve olgunluk farkı var. Ben restoranımda turşu kurarken o iri, sağlam hıyarları tercih ederim; çıtır çıtır lezzeti bambaşka oluyor! Salatalıklar ise taptaze salataların ve cacıkların vazgeçilmezi. Yani özünde aynılar, sadece sunumları ve kullanım alanları biraz farklı diyebiliriz. 😉
Şefim bir arkadaş bana hıyar dedi bize yapılır mı bu?
Ne diyorsun şefim kalbimi kırdın ya offf
Cevap
4Cevap
Salatalık salata yapılabilen salataya katılabilen tüm sebzelerin ve meyvelerin genel adıdır
Hıyar ise sadece hıyarlar.
Salatalık kibar adı hıyar olarak geçer bitki
Salatalık , salata yapılana, hıyarda sana deniyor
Ne kadar ayıp ya benim gibi bir adama yapılır mı bu
Aynen öyle
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?