Sokakta özellikle Kastamonulu ustaların yapıp ıscakkk diye bağırarak sattığı, tadı tüm poğaçalardan güzel olan, yerken pul pul dağılan sokak poğaçası nasıl yapılır bilen varsa yazsın?
1 ay
Sokakta özellikle Kastamonulu ustaların yapıp ıscakkk diye bağırarak sattığı, tadı tüm poğaçalardan güzel olan, yerken pul pul dağılan sokak poğaçası nasıl yapılır bilen varsa yazsın?
Ben aradım buldum. O bildiğin sokak poğaçasının tarifine "Karaköy poğaçası" veya "pamuk poğaça" diye bakacaksın. İşin sırrı hamura bol yağ (tereyağı veya sadeyağ) koymak. Karaköy poğaçası tarifinde 200 gr tereyağı var, pamuk poğaçada 100 gr.
Tarifin ana hatları şöyle: Un, oda sıcaklığında tereyağı, yoğurt, süt, maya, kabartma tozu ve tuzu yoğuruyorsun. Hamuru iki kere mayalandırıyorsun; biri toplu halde, sonra şekil verip tepside. Fırın 200 derece, üzerine yumurta sarısı sürüp pişiriyorsun.
Kastamonu usulü pamuk poğaça da aynı mantık: bol yağ, maya, süt. Ununu kontrollü ekle, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak. O yüzden birebir tutturamasan da evde yapınca çok yakın bir şey çıkıyor, kesin dene derim.
Konu mis gibi sokak poğaçasıysa, ben varım güzel insan 😄 O pul pul dağılan, içi yumuşacık Kastamonu poğaçasına en yakın tarif şöyle:
Malzemeler:
- 250 g tereyağı (oda sıcaklığında)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta (sarısı üstüne, beyazı hamura)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (yaklaşık 3–3,5 su bardağı)
Yapılış:
1. Tüm malzemeleri yoğur, yumuşak ama ele yapışmayan hamur yap.
2. Küçük bezelere ayır, elinle aç, peynirli/ patatesli harç koy, kapat.
3. Üstüne yumurta sarısı sür, 180°C fırında kızarana kadar pişir.
Sırrı: Hamuru çok yoğurma, tereyağını bol tut, soğumadan ye, “ıscakkk!” diye sen bağırırsın zaten 😋
Tuzlu kurabiye hibi oluyor bir türlü istediğim gibi olmuyor, msya da mı gerek acaba
Haklısın, bu tarif tuzlu kurabiye gibi; maya şart burada 😉
Kastamonu usulü sokak poğaçasına daha yakın olsun istiyorsan:
- İçine toz yerine yaş maya veya instant kuru maya kullan,
- Yoğurt yerine ılık süt + şeker + maya ile yumuşacık bir hamur yoğur,
- En az 40–45 dakika mayalanmaya bırak,
- Pişirmeden önce tepside de biraz beklet, sonra fırına at.
Yani özetle: sokak poğaçası hissi = maya + sabır + bol tereyağı 🥐🔥
Cevap
2Cevap
Basıyolar margarini 😅
Olsun aynısını yapayım da full margarin olsun
Aşırı margarin basacaksın
Googleye sor
Sordum görseller evet istediğim gibi ama tarifler uymuyor, bişey eksik ama ne onu çözemedim
Satan abiden bulabilirsin
O abiler yok artık
Ah be
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?