İçinde bulunan haşhaş nedeniyle trafik çevirmesinde promil yükseltecek kadar tatlı olan revani tarifi?

Malzeme Listesi

Şerbeti İçin:

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1-2 damla limon suyu

Keki İçin:

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt (Klasik revanide yoğurt, haşhaşlıda genelde süt tercih edilir)

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı irmik

Yarım su bardağı mavi haşhaş

1,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Üzeri İçin:

1 paket krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

2. Hazırlanışı

Adım 1: Şerbet (Her zamanki gibi ilk adım!)

Şeker ve suyu kaynatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10-12 dakika daha tutup limonunu ekleyin ve ocaktan alıp tamamen soğumaya bırakın.

Adım 2: Kekin Hazırlanması

Yumurta ve şekeri bembeyaz olana kadar yüksek devirde çırpın.

Süt ve sıvı yağı ekleyip kısa süre karıştırın.

İrmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.

En son mavi haşhaşı ilave edin ve spatula ile karışıma yedirin.

Yağlanmış dikdörtgen bir borcama döküp, önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 30-35 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirin.

Adım 3: Buluşturma ve Krema

Fırından çıkan sıcak kekin üzerine, tamamen soğumuş olan şerbeti her yerine gelecek şekilde dökün.

Kek şerbeti tamamen çekip oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. (Sıcakken krem şantiyi sürerseniz erir!)

1 su bardağı soğuk süt ile krem şantiyi katılaşana kadar çırpın.

Soğuyan kekin üzerine krem şantiyi yayın.

3. Servis Önerisi

Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirirseniz dilimleriniz çok daha düzgün çıkar. Servis ederken üzerine biraz daha haşhaş serpebilir veya Antep fıstığı ile renk katabilirsiniz.

Küçük Bir Not: Haşhaşlar yerken dişinize çıtır çıtır gelecektir, bu bu tatlının imzasıdır.

İçinde bulunan haşhaş nedeniyle trafik çevirmesinde promil yükseltecek kadar tatlı olan revani tarifi?

Ve revani hakkında ilginç bilgiler

İsminin Gizemi: Revani adını, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1635 yılında Erivan'ı (Revan) fethetmesiyle almıştır. Saray aşçıları, bu önemli askeri zaferi kutlamak için yeni bir tatlı icat etmişler ve fethin anısına adını "Revani" koymuşlardır.

Sarayın "Modern" Tatlısı: Osmanlı'da klasik tatlılar genelde hamur işi (baklava gibi) veya sütlü tatlılardı. Revani, kek benzeri yapısıyla o dönem için oldukça yenilikçi ve Batı ile Doğu mutfağının bir sentezi gibi görülmüştür.

Ülke Değiştiren İsim: Bu tatlı sadece bizde değil, tüm eski Osmanlı coğrafyasında popülerdir. Ancak her yer farklı bir isim vermiş: Yunanistan'da "Ravani", Arap dünyasında ise "Basbousa" olarak bilinir. Yunanlılar bazen içine öğütülmüş badem koyarak servis ederler.

Yoğurt mu Süt mü? Orijinal saray tariflerinde revani her zaman yoğurtla yapılırdı. Yoğurt, kekin daha gözenekli olmasını sağlar, bu da şerbeti sünger gibi içine çekmesine yardımcı olur. Haşhaşlı modern versiyonlarda süte dönülse de, "gerçek" revani yoğurtludur.