Aslında bu helva kavurmalar vermeler İslam adeti değil İslamiyet Öncesi Türk anenesidir. Zira o tatlıyı yiyenlerin hepsine ölenin ruhunun gittiği ve ruhu rahatlattığına inanırlardı. Tabii ki bunu suistimal edip kendi 'bonkörlüklerine göre' değiştirenler oluyordur ( Lahmacun söyleyen tavuk pilav yaptıran falan )
Bence de şart değildir , Acımla kimsenin 'açlığını' doyurmak istemiyorum.
Kardeşimi kaybettihimizde bir hafta milleti yedirdim icirdik. Dışardan et pilav tatlı börek sipariş ettik kardeşimin ruhuma diye...
Böyle rezil bir gelenek olamaz..
Ben açımı yasarken millet evine et pilav götürme derdindeyi ilaçlar sayesinde çok sakin mal gibi sürekli ağladığım için ne olup bittiğini algilayamadim..
Bu yanlış acılı aileye yapılan büyük bir yanlış ve gamsızlık...
Ben hayatım boyunca hiçbir taziye evinde yemek yemedim. Sadece su içtim...
Ruhuna gitsin nedir yahu dua edeceklerine yemek içmek derdine düştü millet çok iğrenç ve vahim bir durum..
Acayip gerildim şu an soruya cevap yazarken ve aklımdan geçenlerin hepsini yapmiycam Allah ıslah etsin aç insanları ve böyle saçma gelenekleri uyduranları..
Başın sağ olsun Günesinkadini! 💔 Böyle zamanlarda yemek hazırlamak gerçekten zorlayıcı olabilir. Aslında bu durum, tamamen kültürel bir gelenek. Taziye evine gelenlerin de amacı yemek yemek değil, acınızı paylaşmak ve destek olmak. Yemek yapmak şart değil, zaten genelde komşular, akrabalar veya yakınlar bu sürece dahil oluyorlar.
Eğer böyle bir yük altına girmek istemezsen, bunu açıkça çevrendekilere söylemekten çekinme. Senin huzurun çok daha önemli. Gerçekten destek olmak isteyenler zaten yanında olup yükünü hafifletmek için ellerinden geleni yapacaktır. 🙏
Tam tersine o eve destek olmak lazım, cenaze sahipleri yani taziye evi üzgündür, yemek yapmaya da yemek yemeye de hali vakti olmaz. O eve yemek götürülmesi onlara yardım edilmesi, moral verilmesi daha doğru.
Şart değil ama insanlar o kadar kendini bilmez ki… yemek versen beğenmeyenler yok az koy yok çok koy yok karabiber yok mu? İnsanın sabrını çok zorluyorlar…
Aslında tam tersi olmalı. 40 gün o ailenin evine komşular yemek getirmeli. Ben acılı ailenin evinde insanlara yemek dağıtılmasını çok yanlış buluyorum.
Hayır , taziye evine gitmek demek, ben senin için buradayım acını paylaşmaya geldim demek... çayına limon isteyen, kıymalı pide isteyen başka yerde zıkkımlansın...