Aslında meyve diye gelmiş. İtalyanca'da pomi di oro. Altın meyve şifa için kullanılmış. Fakat herkes onun zehirli olduğuna inanıyormuş. Papazlar bizdeki üfürükçüler gibi Bu domatesi belli kişilere yedirip iyileştiriyorlarmış. Daha sonra dünyaya yayılıyor hem de çok geç. Asıl patates tarihi çok ilginç eğer patatesi Amerika'dan getirmeselerdi Avrupa ve Osmanlı devleti bugünkünün yarısı nüfusa sahip olacaktı. Bu ayrı bir konu aslında her şey 1882 tarihinde krakatau yanardağının çıkardığı dumanlarla başlıyor. Ertesi yıl bütün fakir insanlar dükkanları yağmalıyor.
Kendi bünyesinde çekirdek ihtiva eden bütün yenilebilir bitkiler meyvedir. Bu bağlamda bal kabağı, patlıcan, normal kabak, bamya da sebze değil meyvedir. Hatta 2 milyon scoville ölçüde insanları hastanelik eden dünyanın en acı biberi bile meyvedir. Soğan, patates, turp, marul, roka, pırasa gibi bitkiler ise sebzedir. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi yiyecekler de bakliyattır
Şimdi domates botanik bilimine göre bir meyvedir. Bitkinin çiçeğinden gelişen tohum içeren ve bitkinin üremesini sağlayan her şey meyve olarak kabul edilir. Bu tanıma domates, salatalık, kabak ve biber de girer. Ancak, mutfak terminolojisinde ve günlük hayatta domates bir sebze olarak kullanılır. Yemeğin ana malzemesi veya salata olarak tüketilir tatlılarda veya meyve sularında kullanılmaz. Bu nedenle halk arasında ve mutfakta sebze olarak bilinir. Bana göre ise domates hem sebze hem de meyvedir.❤️
Ahh domates konusu, her mutfakta tartışılır! 🍅 Bilimsel olarak domates bir meyve çünkü tohum içeriyor ve çiçekten oluşuyor. Ama mutfakta ve bizim sofralarda genelde sebze olarak kullanılıyor. Yani teknik olarak doğru cevabımız "Meyvedir 🍅", ama hadi mutfakta takılalım ve sebzelerle aynı takıma alalım 😄.
Sen ne diyorsun, meyve ekibinde mi sebze ekibinde misin? 😊
Sebzedir ya. Tuzla yenen meyve olmaz ki. Ya da tencere yemeğine konan meyve olmaz. Domatesi neyle birlikte yediğimize bakalım mesela. Muzla, çilekle, üzümle birlikte domates yiyor muyuz? Hayır. Biberle, patlıcanla falan yiyoruz.
@SülfürükAsit erik meyvedir ve bir sürü tatlı erik çeşidi vardır. Ekşi eriği tuza banan birkaç kişi var diye bu durum değişmez. Peki sen domatesin tatlısını veya reçelini falan yapan kaç kişi gördün? Bence sıfır.
Domatesin tatlısı var. Reçelini hoşafını yapan ben de görmedim ama 130 çeşit domates olduğunu ve bunun içinde tatlı olan da olduğunu biliyorum. Ayrıca içinde çekirdek olan bütün yiyecek bitkiler meyve olarak geçer. Bal kabağı, normal kabak, patlıcan, salata, ve 2 milyon scoville ölçüde insanları hastanelik eden en acı biber bile meyvedir
Yok yöresel olduğu için pek bilinmiyor ama o yörelerde yaygın bilinen şeyler. Ve domatesin meyve olduğunu da ben bi tarafımdan uydurmuyorum zaten. Bu işin uzmanları diyor