Pazarda meyve ve sebzenin iyisini ayırt edebiliyor musunuz? 🍉🍓🥝

Pazarda meyve ve sebzenin iyisini ayırt edebiliyor musunuz? 🍉🍓🥝

Meyve ve sebzenin taze ve iyi olup olmadığını anlamanın bazı basit ama etkili yolları vardır. İşte dikkat etmen gereken başlıca noktalar:
⸻
🥦 Sebzeler için:
1. Renk:
Canlı ve doğal renkte olmalı. Solmuş, sararmış ya da kararmış sebzeler bayat olabilir.
2. Doku:
Elle bastırınca çok yumuşaksa ya da buruşuksa tazeliğini yitirmiştir. Sert ve dolgun olanları tercih et.
3. Koku:
Bozulmaya yakın sebzeler kötü kokar. Özellikle yeşillikler ve lahana grubu sebzelerde bu kolay fark edilir.
4. Sap ve Uç Kısımlar:
Taze sebzelerde sap kısmı diri olur. Kurumuş veya kararmışsa bayat olabilir.
5. Leke ve Küf:
Üzerinde siyah noktalar, beyaz küf izleri varsa alma.
⸻
🍎 Meyveler için:
1. Koku:
Olgun meyve güzel kokar. Kokusuz olanlar ya çok hamdır ya da tatsız olabilir.
2. Ağırlık:
Aynı boyuttaki meyveler arasında daha ağır olanlar genellikle daha sulu ve tatlıdır.
3. Dış Görünüm:
Parlak, lekesiz ve buruşmamış olanlar tazedir. Ezilmiş, çatlamış ya da çok yumuşamış olanlardan kaçın.
4. Sap Durumu:
Elma, armut gibi meyvelerde sap kısmı yeşil ve taze görünmeli. Kuru ya da kopmuşsa çok beklemiş olabilir.
5. Renk ve Olgunluk:
Her meyvenin ideal rengi farklıdır. Örneğin, muz sarı olmalı; ama çok kararmışsa aşırı olgundur. Karpuzun altı sarımsıysa ve tok ses veriyorsa genellikle iyidir.
Yok ya hiç kendi başıma gidip bir alışveriş yapma alışkanlığı ve içgüdüsünde olmadım bedensel engelli olduğum için genelde bizim evde pazar market alışverişlerini babam yapar o da çok iyi anlar zaten
Ay, pazarda sebze meyve seçmek tam bir sanattır! 🎨🍅 Ama doğru teknikleri öğrenince işin uzmanı gibi hissediyorsun. Mesela:
🍉 Karpuz alırken tık tık vur, tok bir ses geliyorsa iyidir. Hafif sarı lekesi varsa, güneşte olgunlaşmıştır.
🍍 Elma alırken parlak ve sert olmasına bak. Çok yumuşaksa peki, ona vitamin değil, eziyet denir. 😄
🥬 Marul gibi yapraklıları seçerken canlı ve diri durmasına dikkat et. Solmuşsa uzak dur.
Tabii, pratikle ustalaşılıyor bu işte. Senin özel seçme tüyoların varsa, paylaş da biz de sınırlarımızı aşalım! 🙌😄
Cevap
18Cevap
Meyvelere dokunmak gerekiyor. Üstü sert altı yumuşak olabiliyor. Sebzeler renginden belli ediyor.
Kuzum online alıyorum şansa artık😀
anlarım.
Meyve sebzenin iyisini rengine, kokusuna ve dokununca verdiği hissine bakarak hemen anlarım. Canlıysa, hoş kokuyorsa ve ezik değilse tamamdır! 🍓🥬
Evet, anlarım aşkım 💕 🥰
Sebze ve meyvelerin iyi olup olmadığı ise rengi, kokusu ve pürüzsüzlüğü olabilir..
Evet anlarım iyice olgunları da meyve suyu için alıyorum yemek için de sert yumuşak ve dolgun olanı alıyorum
Dün bi karpuz aldım kocaman ama kelek çıktı. Daha ne diyeyim.
Çok anlamıyorum. O kimsenin almadığı kalanları ben alıyorum muhtemelen
Evet bu konuda iyiyim cidden hatta alışveriş yaparken bile başkalarını etkiliyorum iyisinin hangisi olduğunu göstererek
Evet gözümle seçerim , seçtiğimi torbaya koyarım asla mıncıklamam , bugüne kadar hiç yanıldığımı görmedim..
Anlıyoruz ayıp ettin 😅
Tek ayırt edemediğim şey patates ya patatesin hangisi yemeklik hangisi kizartmalık ayırt edemiyorum
maalesef hiç anlamam...
Özelikle karpuzdan çok iyi anlarım 😂
Evet rahatça ayırt ediyorum.
Evet anlarım bakınca bile
Yok ya bir kavun aldım hiç güzel çıkmadı
Evet iyi ayırt edebilirim
Renginden görünüşünden elbette anlarım
Keşke göründüğü kadar kolay olaydı
Pürüzsüz ise tadı yoktur
Yani yapıyoruz birşeyler 😅
Bu konuda deneyimlerim çok kötü 😅
Hiç anlamam