Fit versiyonunu yaptım. Benim gibi tatlı düşkünü biri için spor sürecinde tatlılardan uzak kalmak çok zor geliyor. Hemen alternatiflerime başvuruyorum. Fit tariflerle idare etmeye çalışıyorum.😅😅😅
ChatGPT: San Sebastián Cheesecake, yani İspanyol usulü yanmış peynirli kek, son yılların en popüler tatlılarından biri! Dışı hafif karamelize ve yanık gibi görünen, içi ise çok yumuşak, neredeyse kremamsı dokuda olan bu cheesecake’i evde yapman için tarif burada:
🍰 San Sebastián Cheesecake Tarifi Malzemeler (20 cm’lik kek kalıbı için): 600 gr krem peynir (room temperature, oda sıcaklığında)
200 gr toz şeker
4 adet yumurta
300 ml krema (heavy cream veya %35 yağlı)
1 yemek kaşığı un (isteğe bağlı, daha yoğun olsun istersen)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
Yapılışı: Fırını 210°C’ye (fanlı 190°C) ısıt. Fırın tepsisine su dolu bir kap koyabilirsin (buhar için, opsiyonel).
Kalıbı hazırla: 20 cm çapında kelepçeli kalıbı iyice yağla. İçine tabanı ve kenarlarını aşırı taşmayacak şekilde yağlı kağıt yerleştir. Kenarları kağıtla yükselt; kağıt kekten yüksek olmalı çünkü kek kabaracak.
Peynir ve şekeri çırp: Oda sıcaklığındaki krem peyniri mikserle pürüzsüz hale gelene kadar çırp. Şekeri ekle, krema gibi olana dek tekrar çırp.
Yumurtaları teker teker ekle: Her eklemeden sonra iyice karıştır.
Kremayı ve vanilyayı ekle: Karışıma kremayı ve vanilyayı kat. İyice homojen olana kadar karıştır.
Unu ekle (isteğe bağlı): Daha yoğun doku istiyorsan eleyerek unu ekleyip karıştır.
Pişirme: Önceden ısıtılmış fırında 50-60 dakika pişir. Üstü koyu kahverengi yanık görünecek ama içi hafif sallanıyor olacak. (Kekin içi çok pişerse kuru olur.)
Soğutma: Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırak. En az 4 saat, tercihen gece dolapta dinlendir.
Servis Önerisi: San Sebastián cheesecake sade olarak servis edilir. Yanındaki meyve veya sos opsiyoneldir. Yanık üstü ve kremsi iç dokusu ön plandadır.
Püf Noktaları: Kekin üstü yanık görünümlü olmalı, ama yanık tat baskın olmamalı.
Kalıbın kenarlarını mutlaka yağlı kağıt ile yüksekçe kapla.
Pişirme süresi fırına göre değişebilir, üstü iyice koyulaşınca kontrol et.