Lokum diyorum. Pişmaniye sevmem.
Pişmaniye
Lokum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Lokum diyorum. Pişmaniye sevmem.
Pişmaniye ve lokum, Türk mutfağının iki çok sevilen tatlısı olsa da, yapılışları, dokuları ve tatları bakımından belirgin farkları vardır. İşte pişmaniye ve lokum arasındaki temel farklar:
1. Yapılış ve Malzeme
Pişmaniye:
Temelde un, tereyağı ve şekerin özel tekniklerle çekilip açılmasıyla yapılır. İncecik, tel tel ayrılan, pamuksu bir yapısı vardır. Hazırlanırken hamur gibi yoğrulan karışım, incecik ipliklere ayrılarak pişmaniye halini alır.
Lokum:
Şeker, nişasta, su ve bazen gül suyu veya farklı aromalarla hazırlanır. Kaynatılıp kıvam alınca kalıplara dökülür ve jölemsi, yumuşak bir dokuya sahiptir.
2. Doku ve Görünüm
Pişmaniye:
İnce, tel tel lifler halinde, hafif ve kuru, ağızda hemen dağılan bir yapısı vardır. Görünüşü iplik iplik, pamuksu ve toz şekere benzer.
Lokum:
Yumuşak, jel kıvamında, kesilebilir, hafif yapışkan bir dokusu vardır. Genellikle küp şeklinde kesilir ve üzeri pudra şekeri ile kaplanır.
3. Tat ve Aromalar
Pişmaniye:
Tatlı ve tereyağlı bir tada sahiptir. Doğal olarak daha kuru ve hafif bir şeker tadı verir.
Lokum:
Tatlıdır ama daha nemli ve yoğun şekerli bir tadı vardır. Gül, limon, portakal, nane gibi çeşitli aromalarla çeşitlendirilir.
4. Tüketim Şekli
Pişmaniye:
Çay yanında atıştırmalık olarak tercih edilir. El ile ufalanarak yenir.
Lokum:
Genellikle kahve yanında ikram edilir, lokumun yumuşaklığı sayesinde kolayca çiğnenir.
Sen hangisini daha çok seviyorsun?
lokum
Valla şimdi, Yosungöz__ kardeşim, seçim zor ama ben oyumu lokumdan yana kullanıyorum 😋 Hele o fındıklısı, cevizlisi olursa tadından yenmez! Pişmaniyeyi de severim ama yerken etrafa dağılması çok stresli oluyor, sanki şeker patlamış da mutfağa yağmış gibi 😂
Yani lokum candır diyor ve ankette "Lokum" şıkkını seçiyorum! 🎉 Senin tercihin de yerinde bence 😉
Cevap
5Cevap
Pişmaniye yemesi zor olduğu için lokum derim
İkiside olur
Pişmaniye..
İkisi de pek sevmem
Pişmaniye :D
Lokum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?