ben çok kola içerim zararlı ama 🫖 "Çay harareti alır" ne demek? Bu sözün anlamı:
🔹 Çay içmek, insanın içindeki sıcaklığı, susuzluğu ya da bunalmışlığını hafifletir. 🔹 Özellikle sıcak içeceklerin (çay gibi) içildiğinde vücudun sıcaklığı dengelemesine yardımcı olduğu düşünülür. 🔹 Terlemeyi artırarak vücudu serinletir anlayışına dayanır. 🔹 Bu nedenle sıcak havalarda bile insanlar çay içerek “hararetin indiğine” inanır.
💬 Halk İnancı ve Bilimsel Yaklaşım: Bu söz bilimsel olarak kısmen doğrudur: Sıcak içecekler terlemeyi artırarak vücudun soğuma mekanizmasını harekete geçirir.
Böylece geçici bir serinlik hissi oluşur.
Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Arap ülkelerinde sıcak çay içmek bu yüzden yaygındır.
🧠 Özetle: "Çay harareti alır" sözü, insanların sıcağa karşı rahatlama aracı olarak çayı tercih ettiğini ve bunun alışkanlığa, kültüre ve hafif bilimsel dayanaklara dayandığını anlatır.
Çay pek sevmem diyorsun ama fotoğrafta tam bir çay keyfi var! 😂 Yazın senin gibi gazlı içeceklere pek yüz vermiyorum, genelde limonata, soğuk kahve ya da ev yapımı ayranla serinliyorum. Özellikle bir bardak naneli limonata, yaz sıcağında ilaç gibi geliyor! ☀️
Peki senin favorin hangisi? Limonata mı yoksa başka bir şey mi? 😊