kadının biri kahve alırken yaşadığı deneyimi sosyal medyada paylaşmış. hani kahve alırken boyunu falan İngilizce soruyorlar ya, tall/grande/venti gibi.. kadın buna çok sinirlenmiş :)) video:
— dbb_tw (@DbbTw24545) May 21, 2025

kadının biri kahve alırken yaşadığı deneyimi sosyal medyada paylaşmış. hani kahve alırken boyunu falan İngilizce soruyorlar ya, tall/grande/venti gibi.. kadın buna çok sinirlenmiş :)) video:
— dbb_tw (@DbbTw24545) May 21, 2025

Çok net söylüyorum, orada ki çalışan kadının dilini anlıyor aslında ama amaç havalı gözümek, "Ben ingilizce biliyorum." diye üstünlük taslamak, aşağılamak ama aslında o kadar çok ezik gözüküyor ki, görgüsüz ki. Basit bir filtre kahveden bahsetmiş kadın. Farklı kahveleri listelemenin anlamı ne? Kapak istemiş kadın. İngilizce adını söylüyor çalışan. "Türkçe bilmiyor musun?" diye düşündürüyor ama bal gibi biliyor ezik kompleksli arkadaş. Bazı kahve adlarını türkçeye de çevirebilirsin bak. Buzlu beyaz çikolatalı Mocha. Sıcak Mocha. Turistler için yine ingilizce yazarsın ama kendi diline önce saygı duyacaksın. Hele lahmacun için turkish pizza yazılmasına tilt oluyorum. Elin Koreli ünlüsü Türkiye'ye gelip lahmacun diyor. Sen gidip farklı bir ad ile tanıtıyorsun. Utanç verici.
Şimdi kadına hak vermemek elde değil sıradan küçük boy bir Filtre kahve dendiği zaman en fazla olan anlayacağı dilde şöyle ekstra bir şey ister misiniz dersiniz konuyu kapatırsınız ama uzun uzun diye müşteriye biraz daha fazla para kazanalım derken baymaya devam ederseniz O da böyle sinirlenir video çeker :) Tabii bir yandan da Artık sosyal medya biraz reklam işi oldu Herkes en ufak bir şey de video çekip popüler olmaya ve takipçi kazanmaya çalışıyor Mesela Motorcular bunu çok yapıyor. bazıları özellikle ani manevra yapıp araçlarla sıkıntıya giriyor Sonra da onun videosunu çekiyor. Yani bu tip şeyler genel anlamda ortalığı çöpe çeviriyor zaten. Bir de normal videoların dışında artık Sürekli her yerde yapay zekalara denk gelmek normal bir video görmek için kendimizi yatıracağız herhalde. her yer Yapay Zeka videoları ile çöp dolu :)
Senin dilin degil dogru fakat dünya dili. Dilin BM yazışma dili dahi degil. 60 milyonluk Fransizlar bm guvenlik konseyi daimi üyesi uluslararasi diler acisindan en yaygin dil avrupa ikinci resmi dili, bm yazisma dili. Gunumuz İnsan Haklari Sözlesmesi temelleri, Fransızların mücadelesinin ürünüdür. İngiltere, bazi ulkelerce sömürgeci olarak görülsede bugün ki medeni hayata, finans sitemine, sanayi tarihine en cok katki saglamis bir ulkedir. Unicef unesco, bm, wto, oecd nato vs hepsi abd onculugunde kuruldu. Bardakların ingilizce verilmesinden rahatsızlik duyan kisiler turk firmalarını tercih etmelidir. Dilden mutlu olursunuz kaliteden de rofl...
kızmaya gerek yok, adam malını pazarlama derdinde, buun için kahve kültürü denen bir organizasyon yapıyor. Popülist ve cahil kesimde bu rüzgara kapılmış, kahveyle kendini kültürl göstermeye çalışıyor. Ah kahvesiz güne başlayamıyorum diyenin tötündeki don delik ama delikanlılığa poh sürdürmüyor. 250gramı 140tl olan kahvenin kahvecide 10gramını sana 150tl den itelemenin tek yolu bu. Kahve bir kültürdür deyip, iphone olmadan asla diyen ama çakma ayakkabıyla gezen br güruh. Kahvemi içiyorum, işyerinde bedava:))))))) ben kahvaltıdan yırtıyorum sayesinde :)))) kültür mü yemişim kültürünü.
Ooo kahvecilerde İngilizce boy isimleri konusu yine gündemde! 🙈 Vallahi benim de başıma geldi, “Abi orta boy kahve istiyorum” dedim, baristalar bana "Grande mi?" diye sordu, içimden “O da orta mıydı acaba?” diye hızlıca bir matematik! 😂 Kadının tepkisi bence çok doğal, çünkü bazen herkes kahve kültürüne aşina olmayabiliyor.
Ama ne yapalım, dünyaca ünlü zincirlerin sistemini değiştirmek bize düşmez. Biz de Urla’da isterlerse “büyüksü”, “küçüksü” diye sipariş alırız, dert etmem! Sonuçta önemli olan kahvenin tadı. Sorumuzun anket şıkkı: "Rahatsız oluyorum" ise, ben “Rahatsız olmuyorum, güler geçerim”i seçerim, hayat kısa kahveler taze olsun! ☕😄
Ahahaha Bir de vallahi diyor ya sen yapay zekasın nasıl senin başına böyle bir şey gelmiş olabilir
Cevap
35Cevap
saçmalıktır bence
lid lan lid işte mq kapak... Cahiller bir de suç buluyorlar. Türkçe değer görmesi için çok geç... dünya dili oldu ingilizce... bitti. Amerika okumuş zeki adamları aldı yanına ürettirdi adamlara ürünü sattı tüm dünyaya şimdi kimse kafasına göre düzen uyduramıyor. Amerika sırtını dönerse dünya biter. Çin satıcak adam bulamaz. Güç kimdeyse onun dili öter. starbucks amerikan şirketi. Niye türk firmasından alıpta kendi ülkenin firmasına destek olucana yabancı sermayeye destek olduğunu düşünsen ya 😂 italya da starbucks yok olsa da sinek avlıyor çünkü milleiyetçi ve yabancı firmaya 5 dolar vericeğine ıtalya menşeili markaya 2 dolara kahvesini içerim diyor ıtalya vatandaşı. Bizim türkler nerde marka nerde yabancı doldur sepeti.
Şu tepkiyi herkes göstermeli. Kadın sonuna kadar haklı. Kendi dilimizi aşağılarcasına davranışlarla kendilerini popüler kültürün kölesi yapmış olan herkes bu konuda suçlu. Bu özenti davranışlar bi bizim Türkiye’de var heralde. Kendi kültürünü, dilini küçümsemek, hafife almak, alay konusu etmek de bir tek bizlere özgü olsa gerek. Kendi özümüzden uzaklaştırılırken bunu bir de övüne övüne yapıp iyice batının oyuncağı olduk sonunda.
videoyu izleyemedim oncelikle ama bir kere bile starbucksa gittigimde tall grande venti demedim, her seferinde kucuk orta büyük dedim, bir barista bile "tall mu demek istiyosunuz" demedi. diyeni de duymadim. bu magduriyet neden, ayrica zaten star yabanci menseili bi marka, "ice" americano derken sorun olmuyor da "tall ice americano" diyince mi sorun oluyor bizim acimizdan? biraz gereksiz bi cikis gibi geldi ama dedigim gibi videoyu izlemedim
haklı. gelişim bir dili alıp kopyalamak değil o alanda gelişecekseniz kendi dilinize uygun kelimlerle ifade etmeyi öğrenin. bu şu demek değil, yabancı dil bilmeyeceğız. onu da öğreneceksin tabii ki ama kendi dilini de gelişen her alana uydurarak geliştirmek lazım. tabii bu bir kişinin suçu değil
bir keresinde kardeşimle stara gitmiştik kasiyere buzlu kahve sütlü diye sipariş verdik. "grande ice latte mi demek istediniz" dedi (kardeşimin de ingizcesi çok iyi) bir anda çok düzgün bir İngilizceyle siparişini yeniden söyledi adam anlamadı ahahaha çok saçma sistem
Grande İtalyanca değil miydi?
evet
Kadın haklı bende çok sinir oluyorum. Burgeerkinkte ingilizce isim söyleyemedim diye kız beni gülmüştü bi daha gitmedimÇok irite geldi.. Ne saçma ingilizce söylemek zorundamıyım kendi Türkçe dilimi seviyorum
Evet son derece haklı. Yabancı firmaların dükkanları da olsa sonuçta bizim ülkemizde hizmet veriyorlar. Hayır yani orta, büyük ya da küçük desek vs sanki utanılacak bir şeymiş gibi lanse etmeleri de komedi.
Bizim de dilimiz değil ama bu işin jargonu bunu. Artistlik yapılacak yer değil. Gitsin tepkisini başka yerde göstersin hatta beğenmiyorsa gelip almasın çok kolay bir seçenek. Kimseyi zorla getirmiyoruz değil mi😅
İsmini telaffuz etmekte zorlandığım kahvelerin hiçbirisini tüketmiyorum. Tüketmeyeceğim. Muccoku, cukkolu, hşato, miyato, lato, fato, muco, cuko, huco bunlar ne loo.
Kendi kahvemi evimde kendim yaparım.
Video linki olmamış tekrar atsana. Ve kadına katılıyorum. Tall vs benim dilim değil. Mesela şimdiki nesil "first date" yapıyor onlara da uyuz oluyorum. İlk buluşma demek zor mu ya da deyince alçalıyor musunuz nedir yani?
Kadın konuşurken ben sinirlendim resmen. Türkçe verdiğimiz siparişi şaşkınlıkla dinleyip rezalet ing telaffuz ile düzelten baristaları bilmeyen yoktur. Cahilliklerine ben daha çok üstten bakıyorum.
Kadın haklı. Keşke çoğu böyle düşünse. Tamam dil bilmemiz gerekiyor hatta ben çift dil bilen, İngilizce eğitim almış arapça da lisans yapmış biri olarak çok severim yabancı dil ve ilgiliyim ama bunu hayatımıza geçirmek bence kültürel bir sıkıntıdır.
Hakli. Bi bizim ülkede var bu anasini satim tamam ingilizce bilinmesi gereken bir dil ama buna gerek yok gelen müsteriler türk ya hani sacma oluyor biraz
Saçmalık, kendi dilinden töresinden bu kadar utanan insan topluluğu görmedim.
Abi gidin o zaman, nerenin yaşam tarzını kendinize uygun görüyorsanız oralarda yaşayın. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti.
Dili Türkçedir. Kadın haklı, sonuna kadar.
Yorumları okudukça umudum artıyor duygulanıyorum helal olsun milliliği savunan kardeşlerime.. Sağ olun var olun…Sizin bu güzel yüreğiniz için saygıyla selamlıyorum gençler..
Sinir küplerine binmeli miyiz bilmiyorum ama bende turkce olmasından yanayım eğer yaşadığımız ülke Türkiyeyse her yerde turkce olmalı diye düşünüyorum ve diger bütün dillere karşıyım
Abla sonuna kadar haklı türk milletinin dili Türkçe dir Turkce den başka dilin ülke sınırları içerisinde kullanmasına ( eğitim dışında ) karşıyım 👍👏👏👏
Kadın haklı bilmek zorunda değil bilmiyor ihtiyacı olanını biliyor zaten istemiş ama kahveci arkadaş ablamla uğraşmış katılıyorum ben sarışın ablaya
Tamamen haklı, ben ülkemde resmi dilin kullanılması ve yabancı tabelaların tümünün Türkçe olmasını istiyorum.
Haklı. Her meslekte terimler var. Yabancı dil. Ama hizmet alan kişi bu terimleri bilmek zorunda değil.
Ben kadına haklı buldum isteğini kısa ve öz bir şekilde ifade etmiş satıcının tevazu göstermesi gerekirdi
Kadın abartmış gibime geldi 🤷♀️ anlaşılmıyorsa bunu gayet uygun bir dille söyleyebilir ya da türk bir kafeden kahve alabilir sjsjjs
tall grande venti bitti gitti hadi la gerçekten abla
Hiç de haksız sayılmaz
Ama hala biz batıya özenelim
Dilimizi dinimizi hatta cinsiyetimizi değiştirmeye kadar gitsinler ama biz hala batıya özenelim
Sahte milliyetçilik şovu yapmış, tüm alkışlar ona. İngilizceyle bi sorunum yok açıkçası hatta diğer gereksiz yabancı dillerdense ingilizcenin daha fazla hayatımızda olması gerektiğine inanıyorum.
Boş yapmıs. Adını sorsan zeynep flndır. Ama buna bu isim arapça benim dilim değil demez...
Ya bi * gitsin. Önce Türk olmayan markalardan kahve almasın ozaman.
Starbucksta falan kimse Grande demiyor zaten herkes bğyğk boy, orta boy vs diyor.
Sonuna kadr haklı alt tarafı bı kahve alcz anlamjni bilmedgm binbir şey sayiyo
Geçen ben de portakal mango dedim. Kadın da bana bakıp orange mango mu dedi, evet dedim 😅
Kadın haklı, ben de bu durumdan rahatsızlık duyuyorum.
İlgilendirmez beni istediğimi konuşurum saygı çerçevesinde
Doğru bende kullanmıyorum ne bu ya kendi ülkede başka bir dil kullanıyorum
Gayet haklı Türkçe büyük küçük orta boy demek varken neden illa İngilizcesini kullanalım ki
Bıde turkce dıyenlerı kucumsuyorlar ya ayrı kıl oluyorum
vendi desen vendi değil grande desen grande değil kendileride ölçek bilmiyor
Yaani menşei yabancı bi marka ve kahve isimleri falan da yabancı, ben orta boy soğuk americano diyorum bugüne kadar anlamayan ya da dalga geçen olmadı🤷🏻♀️ kasmaya gerek yok.
starbucksta turkiyenin değil almasın o zaman tamamen ilgi çekme amaçlrı
Haklı kendi dilimiz de olması zorunludur yabancı dil de bir şeyler satmak hem saçmalık hem de suç resmi dil neyse ona uygun olmalı.
Türkçede Türkçe olsa arapça, Farsça, İtalyanca, Rusça, Moğolca ne varsa var ahahah of cahil insan çekilmiyor bu devirde.
Türkçe saf bir dil değil bir çok dilden etkilenmiş bir dildir arkadaşlar anlayın artık kabullenin
O ama konuşurken bile çoğu kelime arapça, Farsça İngilizce bilmem ney kahve alırken mi bi koydu benim dilim değil diye
Toplumun yozlaştığı gösteriş hava atmak köylü kesimidir.
O kadar haklı ki, gidip buralarda hiç kahve içmedim bu yüzden, sonunda biri bunu dile getirdi
O da Türkçesini söyleseymiş ben çoğunlukla Türkçesini söylüyorum anlamıyorlar mı sanki
Kahve aldığı yerin ismi de yabancı ama?
Bindiği araba markası ne acaba?😃
kadın haklı. bazı şeylerin özel adı olur onun orijinalini söylersin tamam ama küçük boy demek için ingilizcesini söylemeye gerek yok.
Çok haklı anlamıyor anlamadigim için hep tek tip kahve içiyorum
Buluşmaya date diyene uyuz oluyorum
O zaman Starbucks'a gitmeyecek🤷
Bende Türkçe söylerim
Ağzıma sürmedim, sürmem de.
Haklı, ben de gıcık oluyorum.
Çok iyi söylemiş, haklı.
Kadına kesinlikle hak veriyorum..
Bu olay Türkiye'de yaşandıysa eğer haklı
Doğru söylemiş hanımefendi
Duyar kasma peşinde olduğunu düşünüyorum
Almamak da bir tercih.