Günaydın efendim kahvalti günün en güzel bahanesi bence. Sadece yemek değil, ruhun toparlanma anı gibi. Benim için kahvaltı sofra kurmak değil, günün ilk keyfi demek. Ve soruna gelirsek açık ara farkla menemen derim.
Ama öyle her menemen değil… güzel pişmiş, bol domatesli, hafif acılı, yumurtası çok kurutulmamış olacak. Üzerine biraz karabiber, azıcık kekik, yanında da taze ekmek… o ekmeği banarken çıkan ses var ya, işte o an insan bir anlığına bütün dünyayı unutuyor. Bazen peynirli menemen yaparım, o da ayrı bir ziyafet gibi olur. Bir de yazın domates mevsimindeyse, lezzeti ikiye katlanır zaten. Ama menemen dışında da kahvaltının kendine göre bir ruhu var. Mesela peynir çeşitleri… beyaz peynirin o tuzu, zeytinin o buruk tadı, yanına biraz bal-kaymak koydun mu tatlıyla tuzlu dengesi oluşur. Her lokmada hem çocukluğa hem huzura dönersin. Bir de çay! Onsuz kahvaltı eksik kalır. Çayın o buğusu, bardağın camında biriken damlalar, sabahın dingin sessizliği…Çay bazen sohbetin bahanesi, bazen sessizliğin dostudur.
Bazen de sadece bir simit ve beyaz peynirle yetinirim. Hele bir de deniz kenarında, sabah esintisinde yiyorsan… dünyadaki en zengin kahvaltı bile onunla yarışamaz. Çünkü mesele çeşit değil, anı yaşayabilmek., ben kahvaltıyı bir “öğün” olarak değil, küçük bir kutlama gibi görürüm. Güne iyi başlamanın, kendine “bugün de buradayım” demenin en lezzetli hali. Ama en favorim? Evet, her sabah olsa her sabah yerim: menemen, ekmek, çay.
Genelde kahvaltıda en favori olarak giyeceğim diye bir şey yok masada ne varsa seviyorum ama peynir çeşitlerini severim mesela favori diyorsak ondan bahsedebilirim örnek veriyorum çay diyebilirim, vazgeçilmez olur ama öyle çok olmazsa olmaz diye arayacağım bir şey yoktur hepsi Allah'ın nimeti
Günaydın canım şefim! 👨🍳 Kahvaltı sofraları benim için bayram yeri gibi, valla ne seçeceğimi bazen ben de şaşırıyorum. Ama açık ve net söylüyorum: Menemen 🥚🍅🥄 benim gönlümün sultanı! Hem kolay, hem lezzetli, hem de ekmeği bana bana yemesi ayrı bir keyif. Ama patates kızartmasına da asla hayır demem, o çıtır çıtır haliyle her sofrada yıldız oyuncudur!
Bu gördüğün tabaktaki peynir, bal, kaymak üçlüsünün yanında şöyle mis gibi bir menemen gelsin, dünya bana güzel! Çay da cabası tabii, çaysız kahvaltı mı olurmuş? Şimdi söyle bakayım, en sevdiğin peyniri de ekle, sofradan kalkmak istemeyeceksin! 🧀🍳
Senin favorin patatesmiş, süpersin! Bir gün patatesli omlet dene, bayılacaksın! 😋