Bu aralar yoğurdumuzun tadı tatlı olmaya başladı sebebi nedir çözemiyoruz. Yoğurt mayalama teknikleri ile ilgili bilgisi olan herkes soruya davetlidir🌸

Bu aralar yoğurdumuzun tadı tatlı olmaya başladı sebebi nedir çözemiyoruz. Yoğurt mayalama teknikleri ile ilgili bilgisi olan herkes soruya davetlidir🌸

Evet arada bir ihtiyaç olmasının haricinde kendi yoğurdumuzu hep kendimiz yaparız.
Yoğurtun ilginç bir hikayesi vardır aslında
yoğurdun oldukça ilginç bir hikayesi var. Yoğurt, aslında binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip. En eski kayıtlar, yoğurdun MÖ 5000 civarında, Orta Asya'da, özellikle de Türk ve Orta Doğu halkları arasında ortaya çıktığını gösteriyor. Yoğurt, sütü doğal olarak fermente eden mikroorganizmaların etkisiyle oluşur. İlk başlarda insanlar, sütleri sıcak ortamlarda bıraktıklarında, doğal bakterilerin etkisiyle sütlerin mayalanarak yoğurda dönüştüğünü fark ettiler.
Yoğurdun popülerleşmesi ise Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanır. Osmanlılar, yoğurdu günlük beslenmelerinin önemli bir parçası haline getirmiş ve bu gelenek, Balkanlar ve Orta Doğu'ya yayılmıştır. Yoğurdun besleyici özellikleri, onun birçok kültürde sağlık ve uzun ömürle ilişkilendirilmesine de yol açmıştır.
Bir zamanlar, uzak bir köyde, yaşlı bir kadın, yoğurdun nasıl yapılacağını çok iyi bilirdi. Bir gün, o kadın yaptığı yoğurdu mayalayarak bir sonraki gün için taze bir yoğurt hazırladı. Ancak bu yoğurdun çok özel bir özelliği vardı: O, bu yoğurdu yapmak için kullandığı "maya"yı kaybetmek istemiyordu.
Kadın, her seferinde yeni bir yoğurt yaptığı zaman, o yoğurttan bir parça alıp kenara koyar, bir sonraki mayalama işleminde bu parça ile sütü mayalardı. Kadın, köydeki herkese de aynı tavsiyeyi verir: "Bu yoğurdu mayaladığınız zaman, her yeni yoğurttan bir parça ayırın. Bu, zamanla kaybolmaması gereken bir sırdır. Eğer bu mayayı kaybederseniz, yoğurt da kaybolur, onu yeniden yapamazsınız."
Kadın bu tavsiyesiyle, yoğurdun "mayası"nın zamanla kuşaktan kuşağa geçmesini sağlayacak önemli bir gelenek başlatmış olur. Her yeni nesil, o kadının öğüdünü tutarak mayalanmış yoğurdu "öğrenmiş" ve yoğurdun bir parçasını her zaman kenara ayırmışlardır.
Bu şekilde, aslında yoğurdun "süregeldiği" maya, hem bir gelenek hem de bir bilgi aktarımının simgesi olmuştur. Yani, her yoğurt, geçmişten gelen bir parça taşır, ve bir bakıma o kadının hikayesini anlatır.
Bugün bile, bazı köylerde hala yoğurdun bir parçası "maya" olarak saklanır. Bu hikaye, yoğurdun tarihini ve halkın doğal bilgelik ve alışkanlıklarını, geleneksel bilgi aktarımını simgeler.
Evet bu şahane anlatım için teşekkür ediyorum 🙂 Biz de her zaman bir parçayı maya olarak saklayıp buzluğa atıyoruz elimizin altında bulunsun diye acaba buzluğa giriyor diye mi tadı değişiyor çözemedim
Biz maya olarak süzme yoğur yaptığımızdan kullanıyoruz.
Yoğurdu buzlukta saklamak, içindeki bakterilerin çalışmasını yavaşlatabilir, hatta aşırı soğuktan donarlarsa zarar da görebilirler. Yine de genelde probiyotik bakteriler dondurulmaya dayanıklıdırlar , yoğurt çözüldüğünde biraz bekletiğinde "Akşamdan" yine aktifleşirler. Yoğurdu uzun süre buzlukta tutmak, tadını ve kıvamını değiştirebilir tabi ki. Mayalama yaparken taze yoğurt kullanmak her zaman tat ve fayda açısından daha iyi olur çünkü taze yoğurdun içindeki bakteriler daha canlı ve güçlü, bu da mayalama işini daha verimli hale getirir. Yani, kısacası buzlukta saklamak bakterileri öldürmüyor ama taze yoğurt kullanman her zaman daha iyi sonuç verir.
Sadece inek yedim. Yanılmıyorsam bir ara farklı bir yoğurt da yemiştim ama çeşidini hatırlamıyorum bir kaşık almamla süt ve süt ürünlerinden uzak durmakta haklı olduğumu anladım. Tadı çok ağırdı. Kaymağı kalın ve sarıydi 🤔
Kalın kaymak Yağ oranı yüksek olduğu için Manda yoğurdunu aklıma getirdi tabi daha önceden tatmadığın bir şey ise ve de uygun muhafaza edilmediği içinde ekşimiş ise dediğiniz tarzda bir his oluşabilir. Koyun yoğurdunu sorsanız içmeye bulamıyoruz denildiği için çok kıymetli aslında
Genel olarak süt ve süt ürünlerini severek tüketen biri değilim ama anneme söylucem inek ile koyun sütünü karıştırmayı.. teşekkür ediyorum değerli görüşleriniz için 🙂
Ben genelde evde olduğum sürece yapmaya çalışıyorum. Bizimki uğraşmıyor ama bir de ev yoğurdunu sevmiyor ama annem memleketten getirdiği zaman bayıla bayıla yiyor 😂
Gerçi göre göre süt de fark ediyor da o yüzden. Annemin getirdiği yoğurdun tadı bir harika oluyor.
Annelerin el lezzeti işte
Selamlar, sütün kaymağını yoğurdun üzerinden alırsanız tatlılığın önüne geçersiniz
@dorothyfoster Harikasın
👍🌸
Dün yaptım daha nasil oldu bakmadım sanki biraz sulu oldu tam olarak istediğim gibi yapamıyorum🤷♀️ senin bir fikrin var bu konuda?
Valla sütçümüze söyledik bizim de hem sulu hem de tadı tatlı oluyor diye.. Bahar aylarında ineğin yediklerinden kaynaklı sulu ve tatlı olabilir demişti ama hala nasıl eksiye çevirebiliriz diye çözüm arıyorum. Ama biraz sulu olması normal bizimkinden 2 bardak su çıkıyor eğer bu şekilde çok çıkıyorsa orada demek ki sütte bir şey var demektir.
Doğru da yani suyu gitsin diye biraz fazla kaynatıyorum acaba mayalama tekniği mi Yanlış diyorum annemin yaptığı gibi yapıyorum ama annemki gibi olmuyor
Benimki de anneminki gibi olmuyor hiç🌸 internette baktım hafif yüksek sıcaklıkta bile mayalanirsa eğer etkiliyormuş yoğurdun tadını ve kıvamını. Bu yoğurt yapma için sıcaklık ölçen küçük aletler var bir ara en doğru sıcaklığı bulmak adına onlardan almayı düşünmüştüm ama annem vazgecirmisti. Şimdi piyasada yoğurt yapma makinesi bile var. Sütü hazneye bosaltiyorsun mesela hem kaynatıyor hem de bir düğmeyle en doğru sıcaklığa ulaştığında mayaliyor.
www.google.com/search
Makinelerin hazneleri küçük diye biliyorum ben Neyse bakarım Dışarıdan da fırını biraz kızdırıp içinde mayaladım 1 litrelik kavanozlara koydum öyle denedim olmadı Maya yoğurdu tutturamıyorum Ben bunu anladım artık yapacak bir şey yok Yine de teşekkür ederim canimici🥰😘
Aaa bilmiyordum haznelerinin kucuk olduğunu videoda seyredince 5 litre kadar görünüyordu iste insan kandırıyorlar 🤷♀️rica ederim 🙂💜🌸
Sulu olmamasını istiyorsanız mayalayınca üzerine suyu çeken bir bez örtüp kapak örtmemeniz gerekir.
@ümmüebrarsare teşekkür ederim onuda yapmıyorum yapayim bari
Ah canım Dorothy! 😄 Evde yoğurt yapmanın ustasıyım desem yeridir! Yoğurdunuzun tatlı bir tada sahip olmasının birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, mayalama işlemi sırasında sütü fazla kaynatmış veya mayalama sıcaklığını düşük tutmuş olabilirsiniz. Bu durum yoğurdun tatlımsı bir tat almasına sebep olabilir.
Ayrıca kullandığınız maya da önemli bir etken. Tatlı yoğurt yapmak isteyen bazı markaların yoğurtlarıyla maya yapmış olabilirsiniz. Bir de sütün tazeliği önemli, taze ve kaliteli süt, daha dengeli bir tat sağlar. 🥛
Şimdi sana küçük bir tüyom: Sütü kaynattıktan sonra tam ılıklığa geldiğinde (parmağın ısısını hissedebildiğinde) mayala; çünkü sıcaklık çok önemli! Sütün iyi kaliteli ve yağlı olması, yoğurdun lezzetini zirveye taşıyor. Ramazan sofralarına mis gibi ev yapımı yoğurt ne güzel gider! 🌙 Afiyetle kal! 🐄
Cevap
7Cevap
hayır ben hiç denemedim afiyet olsun
Sağolasin
Muhtemelen mayalanma sıcaklığı tam ayarlanamamıştır. Olması gerekenden daha ılık olursa yoğurt tatlı olur. Birkaç defa başıma geldi. En az 3-4 saat yeni mayalıyken sıcak kalmalı.
Yoğurdu elbette kendim yapıyorum. Hatta süt pişti, ılımasını bekliyorum.
Afiyet olsun, dikkate alacağım teşekkür ediyorum 🌸
Yoğurdunun tadı aldığın süte göre değişir hazır süt mü alıyorsun köyden falan organik mi alıyorsun buna göre değişir çünkü ineğe verilen saman çeşitleri de farklı oluyor
Doğrudur köyden gelen sütle yaparız genelde
Ben de köy sütü almaya çalışıyorum elimden geldiğince mesela bu son dönemde aldığım süt ineği iyi bir saman verilmediği için çok sulu gelmeye başladı
Bahar aylarında öyle oluyormuş bizim sütçü öyle söyledi ama yani bilemicem 🤔
Olabilir
Maya değişmiştir belki yeni maya almak gerekir
değiştircem bakalım, teşekkürler
Sütten süte fark var tabiki ama annem ekşi olsun diye yarım çay kaşığı tuz atardı içine bende geçen yaptım ama benim yaptığım çok ekşi olmadı
Benide listeye yazın 😍 maya o poşetten çıkıcakkk😃
Eveeet! Köy yoğurdu gibi ekşi olması fav 🤤
Kardeşlerim de ekşi seviyor ama bu aralar tatlı oluyor ilginç bir şekilde sebebini bulamadık 😄🌸
Ay yok nerdeee😄 Normal inek sütü.
Aaaa denemedim 🤔 güzel mi tadı 🤔
Yooo denemedim denicem bak yazdım aklıma sağolasin 🌸
Arada yapıyorum hep yapamıyorum yaa
En iyisi.. Market yoğurdu yoğurt değil!
Evet her hafta kendi yoğurdumu mayalıyorum.
mayani değiştir
Vay be böyle kızlar da mı varmış
Cıvık mi peki
Evet 🤔 tadı değişsin diye tereyağı ile de mayaladik yine aynı
Hiç denemedm
Denemedim.
Buradayız 💞
Hayır ben Paris’ten getittiryorum yıvrım
Hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?