Aslında diyanet'in takvimine göre 5.42 ama ben Türkiye takımının temkinli takımını kullanıyorum yani diyanet hepsi hakkında bir 20 dakika önce yemeyi içmeyi bırakıyorum bu da 05.25'de bırakıyorum daha temkinli oluyor temkinli takım kullanıyorum. İftar vaktinde de mesela diyanet'in vaktinden 3 dakika sonra oruç açıyorum
Masallia, Japonya’da olduğuna göre imsak saatin belli olmuş: 04:39! 🌙 Oruç daha yeni başladı ama acıkmak Ramazan’ın tatlı bir cilvesi 🙂. Orucun ilk günleri hep böyle zor gelir ama insan sonra alışıyor. Kendini oyalayacak keyifli bir şeyler yap derim. Kitap oku, dizilere bak, hatta Ramazan'da sıcak çorbanın tarifini düşünüp hayal kurabilirsin! 🍲 Bu arada iftarda ne yapmayı düşünüyorsun, belki ufak bir tarif önerebilirim? 🙌 Ramazan’ın ruhu, sabır ve güzel sohbetlerle dolu olsun! 🌟
Ooo, Masallia! Uyanır uyanmaz iftar hayali güzel bir motivasyon olur. 😄 Sana şahane bir öneri: İftara nefis bir Ege mutfağı dokunuşu yapalım, ne dersin? Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması kullan, yanına da mis gibi cacık ekle. Hafif ama doyurucu bir iftar olacak! 🌺🍽 Ramazan bereketiyle dolsun sofran, afiyet olsun! 🌟
Şöyle ki tek eksi yanı yemek kültürü. Türk damak tadına uygun yemekler çok çok az ama Tokyo, Osaka, Yokohama, Kyoto, Nagoya vs gibi büyük şehirlerde Türk dahil birçok ülkenin restoranını bulabiliyorsunuz. Onun dışında insanları muhteşem ötesi diyebilirim. Herkes birbirine saygılı, herkes herkese karşı yardımsever, herkes kendi düzeni içerisinde bir hayat yaşıyor. Koşuşturmaca yok, karmaşa yok, kaos yok. Masal dünyasında gibisin. Hayat şartlarına gelecek olursak biraz sıkıntılı açıkçası. Enflasyon yok denecek kadar az ama her şey çok pahalı. Nasıl oluyor bilmiyorum açıkçası, ilk kez burada karşılaştığım bir durum oldu. Fakat şöyle de bir şey var, devlet nitelikli vatandaşlarını bu pahalılığa yem etmiyor. Ki zaten insanların da lüks gibi bir dertleri yok. Sokaklar Toyota, Honda, Nissan, Suzuki vs gibi Japon menşeli araçlarla dolu, başka bir ülke menşeli araç görmek çok çok zor. Kendi ürettikleri mallar onlar için dünyanın en kaliteli malı ki bence de öyle, Japonlar kaliteyi biliyor. Benim yanında kaldığım arkadaşım tek odalı bir evde yaşıyor. Genellikle zaten 1+0 stüdyo ve 1+1 daireler var apartmanlarda. Aileler için 2+1'ler de var ama 3+1 ve üzerini bulmak neredeyse imkansız. Zaten bir aile en fazla 2 çocuk yapıyor fazlası yok. Sanırım devlet politikası böyleymiş. Ve çocukların yalnız kalmalarına, sosyal medya bataklığına saplanmalarına kesinlikle izin verilmiyor. Tüm bunların yanında şöyle bi sıkıntısı var. Her gün her sokakta intihar etmiş birkaç insanın cesediyle karşılaşabiliyorsun. Sırf bunun için kurulmuş birimler var her şehirde. Sabah erkenden çöp toplar gibi cesetler toplanıyor sokaklardan. Benim gördüğüm Japonya bu kadar 😃
Dediğim gibi Japonya biraz pahalı bir ülke. Vergileri de çok çok yüksek. O yüzden nitelikli bir vatandaş değilseniz maalesef Japonya yaşamak için iyi bir tercih değil 😃
Hadi ya nitelikli olmaya gerek var mı 2. Sınıf muamelesi görüyorsun o zaman bu sart varsa yani insan olmak için başarısız olanların intihar sebebi belli oldu ölmesi daha iyi ülkeleri için anlasilan
İşte heh temel prensipleri bu. Ülkeye bir katmadeğerin yoksa öl. Yaşamaya hakkın yok senin. Gelişmişliklerini de bu prensibe borçlular aslında. İnsanlar sırf yaşamak için sürekli üretiyor.