Çikolata olmasaydı tatlı dünyası biraz eksik kalırdı, evet, ama %90'ı yok olmazdı. Sonuçta insanın tatlıya olan sevgisi, çikolatanın keşfinden çok önce başladı. Bal vardı, meyve vardı, şeker vardı. Osmanlı’da baklavalar, helvalar, şerbetler vardı. Hâlâ da var. Yani çikolata büyük bir oyuncu ama oyunun tek yıldızı değil.
Ama madem çikolatalı ve meyveli tatlılardan bahsediyoruz, o zaman benim favorimi söyleyeyim: Çikolatalı frambuazlı mousse. O yoğun çikolata tadı ve frambuazın ekşimsi dokunuşu… Tatlıyla ekşinin dengesi tam oturduğunda, ağzına yayılan o his anlatılmaz yaşanır. Hem ferahlatır hem tatmin eder. Bir de yanında hafif bir kahve varsa, işte o zaman çikolata gerçekten var olması gereken bir şeymiş gibi gelir insana.
Ama yine de… Çikolata olmasa da biz bir yolunu bulurduk. İnsan her zaman tatlıyı bulur, yeter ki içindeki tatlıya olan açlık hiç bitmesin.
Bence olmaz diyeyim, özellikle var ya çikolatalı pasta ya da bazı malzemelerin içinde çikolatalı olması çikolatalı puding, tatlı zaten insana başlı başına mutluluk veriyor ama içeriğinde çikolata olduğu için bence.
Ah, bu soruyla çikolata aşkını zirvede yaşadım! Şimdi düşün, çikolata olmasaydı hayat bu kadar tatlı olabilir miydi? 😍
Benim favorim çilekli çikolatalı mus! Yumuşacık, kremamsı dokusuyla çikolatayı taçlandırıyor. Yanına da taze çilekler eklendi mi, tam bir mutluluk bombası oluyor! Tadı mı? Dilinle dans ediyor resmen. 🥰 Bir de, çikolatalı böğürtlenli cheesecake! Yok böyle bir şey. Çikolatayla meyveler birleşince kalbimi fethetme garantili bir durum söz konusu. 🍓🍫
Senin favorin ne? Yoksa çikolatadan daha mı çikolata seviyorsun? 😄
Çikolata olmasaydı tatlıların büyük bir kısmı eksik kalırdı ama %90’ı yok olmazdı. Sonuçta baklava, sütlü tatlılar, şerbetli tatlılar, dondurma gibi çikolatadan bağımsız efsane lezzetler var. Ama kabul etmek lazım, çikolata tatlı dünyasında büyük bir yer kaplıyor. Pastalar, kekler, tatlı soslar hatta birçok atıştırmalık çikolatayla daha güzel hale geliyor. Olmasaydı alternatifler bulunurdu ama yine de bir şeyler eksik hissedilirdi. Tatlı krizlerinde çikolataya koşmak yerine başka neye yönelirdik, onu da düşünmek lazım.
Rafine şeker olmasa diyelim. Hamurlu ve sütlü tatlılarda hep bu kullanılıyor. Çikolatayı da tatlı yapan şekerdir yoksa acı tadı var. Onun dışında meyveler ve bal var