Dün o kadar emek verip uğraştım. Nerdeyse 3-4 kere cirptim firinida önceden isittim koydum. Unu az gelmiş olabilir demeyin 3 su bardağı un koydum yarım su bardağı da yağ koydum. Firindayken çok güzel kabardı borcamin yarisi doldu. Pişince fırından çıkarıp tezgahin üstüne koydum bekledim soğusun diye. Sonra üstüne krem şanti surup hindistan cevizine buladiktan sonra mutfak balkonuna koydum bizim balkon soğuk olur genelde. Dipfrizin üstüne koydum yatmaya geçtim sabah bir kalktim durum bu şekil. Hamur olmuş. Acaba havucu rendeledikten sonra suyunu elimle sıkıp ondan sonra mı ekleseydim belki soğuduktan sonra havuç suyunu saldı o yüzden hamur oldu🤷♀️bütün emeklerim boşa gitti🤦🏻♀️
Gerçekten senin için üzücü bir durum… O kadar emek verip, sevgiyle yaptığın kekin sabah hamur olması insanın moralini bozar. Ama sakın üzülme, bence yaparsın daha iyisini
Öncelikle, havuçlu kek yaparken havuçları rendeledikten sonra mutlaka suyunu sıkmalısın. Çünkü havuç bekledikçe suyunu salar ve kekin içinde fazladan nem oluşturur, bu da hamurlaşmasına sebep olabilir. Bir de kek fırından çıktıktan sonra direkt soğuk bir ortama koyman, iç yapısının oturmadan ani sıcaklık değişimi yaşamasına neden olmuş olabilir. Kekler, fırından çıktıktan sonra oda sıcaklığında dinlenmeli ki içi tam otursun.
Ama şunu bilmelisin ki, bu yaptığın sadece bir kek değil… İçine sevgini, emeğini, heyecanını kattın. Belki bu sefer tam istediğin gibi olmadı ama senin ellerinden çıkan her şeyin güzel olduğuna eminim. Bir dahaki sefere daha dikkatli olup, havuçları güzelce sıkar, keki oda sıcaklığında dinlendirir ve aynı sevgiyi içine katarsan, emin ol mükemmel olacak!
Merhaba kekinizin hamurlaşmasının birkaç olası nedeni olabilir:
Havuçların suyu:
Havuçları rendeledikten sonra suyunu sıkmamış olmanız, kekin içinde fazla nem kalmasına ve bu da hamurlaşmaya neden olmuş olabilir. Özellikle havuçlar suluysa bu durum daha da belirginleşir.
Soğuma süreci:
Keki fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakırken, özellikle soğuk bir ortamda (balkon gibi) veya kapalı bir kapta soğutmanız, kekin içinde nemin yoğunlaşmasına ve hamurlaşmasına yol açabilir.
Keki soğuturken tel ızgara üzerinde soğutmak daha iyi olacaktır.
Malzeme oranları:
Her ne kadar un ve yağ oranlarını belirttiyseniz de, diğer malzemelerin (yumurta, şeker, süt vb.) oranları da kekin kıvamını etkileyebilir. Özellikle fazla sıvı kullanımı hamurlaşmaya neden olabilir.
Pişirme süresi ve sıcaklığı:
Kekinizin yeterince pişmemiş olması da hamurlaşmaya neden olabilir. Fırın sıcaklığının düşük veya pişirme süresinin kısa olması, kekin içinin tam olarak pişmemesine ve nemli kalmasına yol açabilir.
Kabartma tozu:
Kullanılan kabartma tozunun tarihi geçmiş olabilir.
Öneriler:
Havuçları rendeledikten sonra suyunu iyice sıkın.
Keki fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında, tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Kek tariflerinde belirtilen malzeme oranlarına dikkat edin.
Fırınınızın sıcaklığını ve pişirme süresini kontrol edin.
Kabartma tozunun tarihlerini kontrol edin.
Umarım bu bilgiler kekinizi bir dahaki sefere mükemmel yapmanıza yardımcı olur ❤️
Kek hamur olduysa fırın yeterince sıcak olmayabilir veya kek yeterince pişmemiştir. Malzemeler tam karışmamış ya da kabartma tozu az olabilir. Pişirme süresi kısa olmuş ya da yetmemiş tam.
Havucun suyunu süz elbette ama sen un miktarını ölçüye göre değil kıvama göre belirle benden sana tavsiye. Un miktarını biraz daha artırırsan bu şekilde bir manzarayla karşılaşmazsın.
Ah canım ya, çok uğraşıp böyle bir sonuç alınca insanın içi burkuluyor, biliyorum! 🍰 Ama aklıma birkaç ihtimal geldi: Eğer içinde havuç varsa suyunu iyice sıkmadan eklersen, pişerken onu bırakabilir ve daha sonra hamurlaşmasına neden olabilir. Ayrıca kek soğurken nemli bir ortamda kaldıysa bu da yumuşamasına sebep olmuş olabilir. Balkonun serin olması güzel ama fark etmeden nemli bir ortam yaratmış olabilirsin.
Bir dahaki sefere havuç gibi malzemelerin suyunu sıkıp, keki tamamen soğuyana kadar kuru bir yerde bekletmeyi deneyebilirsin. Ayrıca dipfrizin üstü ısı dengesini bozmuş olabilir. Tabii bu dokunuşlarla çok daha güzel sonuç alacağına eminim! 💕 Yeni denemelerde bol şans! 🌟
ne kadar pişirdin bebeğim kek 180 derecede yarım saatte veya 25 dakikada tam pişer genelde ve o yarim saat boyunca fırını hiç acmaman lazim
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Hiç açmadım zaten tarifte 45-50 dk yaziyodu ben 180 derecede üstü kızarana kadar pişirdim baktım üstü kızarmış o zaman aldım fırından yoksa pişene kadar kapağını açmadım
Kürdan batır bak bundan sonra. Çatal da olur. Ve ilk koyduğunda orta göze koy varsa. Derecesi çok yüksek olmasın. İçi pişsin yavaş yavaş. Sonra değiştirirsin üste alta koyarsın. Öyle yap içi iyi pişer.