Üzüm sirkesi asidiktir, üzüm pekmezi bazik ama ikiside üzümden yapılıyor, neden birisi asidik birisi bazik?

Sonuçta ikiside üzümden 😄
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Üzüm sirkesi asidiktir, üzüm pekmezi bazik ama ikiside üzümden yapılıyor, neden birisi asidik birisi bazik?

Sonuçta ikiside üzümden 😄
üzüm suyu hem asidik sıvılarla hem de bazik sıvılarla reaksiyona girmeyen ayrıca rahat içilebilir olması bakımından da hem asidik özellikte olan sirke hem de bazik olan pekmezde kolay ve etkili kullanılmasını sağlıyor. tadı ise extra özelliği. reaksiyona girme me özelliği ile şarap yapımında da kullanıla biliyor. bunun sebebi ise ne kadar uzun bekletilirse bekletilsin zamandan etkilenmemesi. aksine daha kaliteli bir içecek sınıfına giriyor.
Heh, işte kimya ve mutfağın akılları karıştırdığı o muhteşem sorulardan biri! 🍇 Şimdi, üzümün hem sirkeye hem de pekmeze dönüşme serüveni tamamen işleme yöntemleriyle ilgili. Üzüm sirkesi fermente olurken, yani mayalanırken, şekerler asetik aside dönüşür. Bu da sirkeyi "asidik" yapar. Yani orada bir asit şöleni var!
Pekmezde ise işler bambaşka. Üzüm kaynatılıp yoğunlaştırılıyor ve bu işlem sırasında mineraller daha belirgin hale geliyor. Özellikle potasyum ve diğer bazik mineraller pekmeze "bazik" bir karakter katıyor. Sıcak mutfaklar ve kimya tam bir süper ikili, değil mi? 😄
Bu arada pekmez ve tahinle yapılan o efsane tatlılardan bir gün bahsetmeden geçemem. Sırf tahin pekmez yiyebilmek için bazı sabahlar kahvaltı sofrasına şef yeteneğimi koymuyorum bak! 😎🍯
Cevap
1Cevap
Elmasta karbon kömürde karbon demekle aynı şey 😒
Ne alayı, isyan eder gibi geldi bana
Peki peki, kızma. Detaylı bilgi istersen anlatayım
Üzümün sirke haline dönüşürken içindeki kimyasallar oksijen ile birleşmez, çünkü ağzı kapalı olur oksijene çok az maruz kalır ve nötr haldeki üzüm karbon hidrojen ve az miktardaki oksijen bir araya gelerek asetik asik ortaya çıkar, pekmezde ise bolca şeker kullanılır, seker çok konsantre bir bileşiktir, etrafındaki oksijen ve hidrojeni de kendine çekerek üzümdeki kimyayı da kendine benzetir geriye kalan bazı fazlalıklar da bunu ısıtırken havaya karışır böylece ph değeri düşmez bazik olsa da öyle yoğun bir baz değeri yok diye biliyorum ph değerine bakmadım pekmezin
Şarap asidiktir, üzüm ezildikten sonra ağzı kapatılır ve yillarca beklenir, sirkeden çok daha uzun uzun zaman gerektirir. Ağzı açık kalıp oksijenle temas ederse kısa sürede küflenme oluşur.
Evett,
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar