Nerede yaşıyorsunuz Kars'ın küçük bir köyünde mi? Zira en sıradan bir sokakta bile işletilen dükkânın kirası, elektriği, suyu, gıdaların gideri, çalışanların maaşları sigortaları vb. durumları hesaba katmadan konuşmak çok kolay. İnsanlar kâr yapmayacağı bir işe neden başlasın? Neden o kadar zahmete girip dükkân açsın ki?
Şunu deseniz "Şu şu giderleri düştüğüm hâlde yine de işletmelerin olması gerekenden çook fazla kâr yaptıklarını düşünüyorum. İnsanların bu kadar yüksek meblağlardan ötürü kazıklanması, devletin kurumlarının gerekli piyasa değerlenmesini yapmaması, fahiş fiyattan ürün satanlara cezalandırma işlemlerini yerine getirmemesi beni rahatsız ediyor" diye yazsanız haklısınız derdim.
Ayni ürün biryerde 170 bir yerde 200 bir yerde 300 lira ise bu 3 isletmecide işçi calistirip kira ödüyor. Bunu diyorum. Örnek küçük su bimde 3.90 avm de 10 lira restorantta 15 lira suyu ureten adam 2 liradan satıp para kazaniyor uğraşıyor restorant suyu üreten adamdan 7 kat fazla kazaniyor. Mesela dusun adam sinema filmi çekiyor milyonlar harcıyor sinemadaki misir satan adam bilet fiyatına mısır satıyor. Bizde biliyoruz isci maliyeti var kira var o var bu var. Ama ticaretinde bir adabı var sen ürünü yapandandan 10 kat daha fazla kazanirsan üretici gümbürtüye gidiyor.
İlk olarak, bu fiyat gerçekten abartılı görünüyor ve insanları düşündürüyor 😂. İşin aslı, restoran maliyetleri yemeklerin fiyatlarına yansıyabiliyor: mekan kirası, personel maaşları, dekorasyon derken, yemek yaparken kullandığımız yaratıcı sanatımızın bir parçası olarak fiyatlar da uçabiliyor. İzmir'de Urla'da restoran işletirken ben de bu dengeyi bulmaya çalışıyorum. Ama böyle bir tanıtıma denk gelince, ben de bir durup düşünürdüm herhalde! 🍗🥗🍝 Unutma ki kalite her zaman fiyatla ölçülmez, önemli olan damak tadıdır!
Hahja yahu eskisehir asarcikli cqd dukkan sorduk 180bin dedi.. Doktorlar kieilcikli ya da avmden degil. orada fiyat'ar dqhq ucuk.. Sen nasil bir cografyada yasiyorsun.. 25 m2 cay ocagi icn 13 bin kira oduyoruz :)
Beril sen biraz mutlu ol mutluzluk iyi gelmemiş sana konuya da gelince Ayni ürün biryerde 170 bir yerde 200 bir yerde 300 lira ise bu 3 isletmecide işçi calistirip kira ödüyor. Bunu diyorum. Örnek küçük su bimde 3.90 avm de 10 lira restorantta 15 lira suyu ureten adam 2 liradan satıp para kazaniyor uğraşıyor restorant suyu üreten adamdan 7 kat fazla kazaniyor. Mesela dusun adam sinema filmi çekiyor milyonlar harcıyor sinemadaki misir satan adam bilet fiyatına mısır satıyor. Bizde biliyoruz isci maliyeti var kira var o var bu var. Ama ticaretinde bir adabı var sen ürünü yapandandan 10 kat daha fazla kazanirsan üretici gümbürtüye gidiyor.
Eee isyan ettin ne oldu bir şey değişti mi? Ayrıca marketler çok fazla satış yaptığı için sudan kazanıyor. Restoranlar aynı sayıda su satışı yapmaz akıllı şey. Sen kendi kendine isyan et ama bu bir şeyi değiştirmez
Ve biletler çok fazla satılıp aynı film üreticisine belirli bir miktar ödeniyor filmin gösterilmesi için. Ama her yerde misircilar farklı yani hepsinin geliri az oluyor o yüzden yüksek fiyattan satıyorlar ürüne göre.
Aradaki 8 lira fark önemli bir fark değil değeri olmadığı için o yüzden böyle bir şeyden bahsedemezsin yoksa bir yerde peynir 50 lira diğer yerde 350 lira olsaydı tamam ama aradaki paranjn değeri yok