Bazı yerlerde verilmiyor.. bazı yerlerde de kim vefat etse insanlar acısını yaşamak yerine düğün yemeği yapar gibi yemek yapıp insanlara yemek yetiştirme derdine giriyor. Sence hangisi doğru?

Bazı yerlerde verilmiyor.. bazı yerlerde de kim vefat etse insanlar acısını yaşamak yerine düğün yemeği yapar gibi yemek yapıp insanlara yemek yetiştirme derdine giriyor. Sence hangisi doğru?

Ben bu olayı anlamıyorum orada insanların acısı var yemek beklentisine giriliyor cenaze evi yemek yapıp kimseyi doyurmak zorunda değil yazıda da olduğu gibi cenaze evine yemek götürülür oradaki insanların yeterince derdi var zaten birde başkalarını düşünmek çok saçma 🤷♀️🤷♀️
Eğer ölen kişinin ailesi yemek vermek istiyorsa sıkıntı yok ama onlara böyle bir baskı yapılması yanlış.
Bazen ölenin yakınları, ölen kişinin hayrına yemek dağıtır mesela.
Ama taziyeye kimse yemek yeme beklentisiyle gitmemeli, kendileri yemek götürmeli.
Hayır verilmemeli. Sırf yemek yemek için kullanıyorlar. Zaten acısı olan insanı bir de yük altına sokuyorlar. Ölüsüne mi üzülsün yemekle mi uğraşsın. Çok ayıp bir gelenek bence.
Katılıyorum
Yaw zaten artık eskisi gibi ölüye saygı da kalmamış gelenler de dedikodu laf olsun diye geliyor istisna acısını paylaşmak İçin gelen var dolayısıyla zıkkımın kökünü yesinler 😉
Cevap
16Cevap
bakin siz bu isleri yanlis biliyorsun eskiden uzak yerlerden gelene yemek veriliyormus adamlar napsin yemek lazjm ac mi kalacaklar ama gunumuzde yemek verilmesi ölünün ruhu icindir. cunku evllattan gelen hayirlarin sevabi hala amel defterine islenmeye devam ediyor.
Yemek verilmez genellikle lahmacun dağıtılır gelenlere, herkes nasıl isterse kendisine ve imkânlarına göre yapar.
Merhabalar hanımefendi
Genellikle yemek verilmesinin sebebi , uzaktan gelen ahbabin aç olma durumundan dolayı oluşmaktadır. Fakat bu yemek cenaze sakinleri tarafından hazirlanmaz komşular tarafından hazırlanır.
Bence verilmemelidir yazılan pankart doğrusu olandır..
Kesinlikle
Evet cenaze evinde yemek yapılmaz genelde bir şeyler götürürler. Pide lahmacun türü şeyler hazır olsun diye. Bazıları pilav yapar getirir. Yani birkaç gün bu şekilde geçer.
İ. Ö. Türklerden kalma bir alışkanlık “ölü aşı”. Eğriliği doğruluğu kişiye göre değişir ama benim için olmazsa olmaz değil. Olursa yerim , olmazsa da sorun etmem.
"Ruhuna değsin" diye yapıp yemeleri gereksiz, bence ölünün ardından yemek verilmemeli..
Bizim tuhaf adetlerimizden biri. Öte yandan asıl amaç aileyi meşgul ederek üzütülerini bir nebze olsun unutturmak mı diiye de düşünmeden edemiyorum.
Cenaze evine yemek yapıp götürülür, çok tuhaf geliyor bana, dedem vefat ettiğinde pide yaptırdılar falan. Ne alaka yani?
Uzaktan gelen misafirlerin konu komşunun getirdiği yemeklerle doyurulması kafidir. Evde zaten yemek pişirilmez
Bizim oralarda hele yemek yapma verme varya amann ölen öldü hadi hemen yemek indiriksin modu var önüne geçemiyoruz maalesef
Verilmemeli adamın acısı var zaten birde yemek mi yapacak komşusu yapmalı komşusu ilgilenmeli
Vefat edenin ailesi yemek yapamaz halde olduğu için onlara yemek yapılmalı diye düşünüyorum
Kesinlikle bu adetin kalkması gerek.. Hiç güEl bi şey değil
Hayır ya insanlar sevdiğini kaybetmiş bir de yemekle mi uğraşsın canları yanarken
yani verilir diye biliyorum bizde teyzemde pide dağıtmıştık
Eziyetten başka bir şey değil. İnsanlar yas mı tutacak hizmet mı edecek
Bence hayır hıç mantıklı değil
Verilmemesi gerekir ancak veriyoruz.
Verilmesi doğru değil ama gelenek haline gelmiş
Belese yemek ismarlamak cok sacma bana
Bunu iş olarak benim seyenlerde var
Verilmemeli
Gerçek misin sen
Yok replika olarak Çin hükumeti tarafından tasarlanıp siz Türkleri kandırmak için piyasaya sürüldüm
Olabilir inandim. Öyle görmek istiyorum
verilmemeli
Hayır, vermedik.
Karşı yim dinde büyle bışey yok
Sariseki nerede