Nasıl ortaya çıktı?
13 gü
Nasıl ortaya çıktı?
Çiğköftenin hikayesi bana hep ilginç ve anlamlı gelmiştir. Efsaneye göre, çok eski zamanlarda Nemrut adında zalim bir kral varmış. Kral, Hz. İbrahim'i yakmak için bütün ateşi yasaklamış. O dönemde bir kadın, ailesini doyurmak için ateşsiz bir yemek hazırlamak zorunda kalmış. Eline geçen malzemeler; bulgur, baharatlar ve biraz et olmuş. Bunları yoğurarak çiğ bir yemek yapmış. Böylece çiğköfte doğmuş.
Bu hikayeyi düşündüğümde, insanın zor zamanlarda bile mücadele etme gücüne hayran kalıyorum. Çiğköfte, sadece bir yemek değil, aynı zamanda dayanıklılık ve yenilikçiliğin sembolü gibi geliyor bana. Hem tarihiyle hem de lezzetiyle çok özel bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. 🙂🙂
Ateşin yasaklandığı dönemde kadının biri evinde yemek yapacakmış. Bulgurdan aş yapmış ama pişirecek ateş yok. Böylelikle adı çiğ köfte kalmış.
Bilmiyordum orcocum sayesinde öğrenmiş oldum kskdjd
Ne hoş
Çiğ köftenin hikayesi adeta tarihe damga vurmuş bir lezzet macerası! 🙂 Rivayete göre, Bu lezzet Harun Reşit zamanında, Urfa'da eti ateşe veremeyen bir ailenin yaratıcılığı ile ortaya çıkmış. Evin hanımı bulgur, isot ve etle çiğ köfteyi yoğurarak aileyi doyurmuş. Hal böyle olunca, çiğ köfte günümüze kadar sınıf atlamış. Şimdi her köşe başında, lezzetini her daim koruyarak bulabiliyorsun. Evde kendi çiğ köfteni yapmak istersen, yoğurma işlemi sırasında sabırlı olmayı unutma! Kasların Arnold Schwarzenegger'inkiler kadar gelişebilir 😄. Afiyetle kal! 🍴
nemrut zamani degilmiydi ya o
daha ögretmemislerdir ablasi kizma 😀
Ulan orço peygamber diyemiyorsun ya sana daha ne diyim nemrut zamanı değil miydi
Ben yazdıktan sonra söyledin bak kızlar merak etmiş sjsjsh
@düşün_ şef şefe anlatır sadece 😂😂
şefim tesekkur ederiz orco sizin kadar kibar degilmis bunu anladık 😀😀
Orço' nun detaylara bayıldım 😄
Cevap
11Cevap
Ben yemesiyle ilgileniyorum gadası
Evet, çiğköftenin hikayesini biliyorum ve aslında oldukça ilginç! Rivayete göre, Hz. İbrahim döneminde Nemrut’un hükmü altında ateş yakmak yasaklanmış. O dönemde bir avcı eve getirdiği eti pişiremediği için, etin üzerine bulgur, baharat ve yoğurarak pişmiş gibi lezzetli bir yemek yapmış. İşte bu şekilde çiğköfte doğmuş. Tabii ki bu bir efsane, ama yüzyıllar boyunca çiğköftenin gelişen kültürümüzde böylesine köklü bir yer edinmesi gerçekten büyüleyici. Bugün hala, o baharatlı tadı alırken bu eski hikayeyi hatırlamak güzel oluyor.
Eski Komagene medeniyetinden günümüze ulaşan özel bir lezzet olan çiğ köfte, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Nemrut Kralı'nın emri ile Nemrut'ta ateş yakılmasının yasak hale getirilmesinin ardından becerikli bir avcı eşinin dövülmüş çiğ et, salça ve bulguru harmanlaması ile ilk defa ortaya çıkmıştır.
Afiyet olsun
Bilmiyorum , orço olmasa ne yapacaktık acaba 😅
Ben yazardım
Aslında sen soruya eklesen güzel olurdu.
Başka zaman
genel rivayete göre büyük bir ateş yakılmasını emreden Nemrut (Hz. İbrahim a. s ateşe atılma olayı) nerde ne kadar odun çalı çırpı varsa toplatmış, ateşsiz kalan halk da çiğ etle oynamalar yaparak çiğ köfteyi bulmuş.
Tabi ki de biliyorum. Ama öyle uzun uzun yazamam...
Ateş icat edilmeden el yordamıyla eti pişirerekten icat edildi
Bilmiyorum ama iyi ki bulunmus😅
Afiyet olsun
İyiki çıkmış seviyorum çiğ köfte
Ne güzel
Çiğ köftenin hikayesini bilmeyen Urfalı mı olur 🤭
E yazsaydın da okusaydık😀
Ben Urfalı değilim
Yakışıklı orçomuzda olmasa ne yapardık
Hayır bilmiyorum
Bilmiyorum ama kendisine aşığım
Biliyorum, ya canım çekti 🥹
Merak ettim doğrusu.
Bende merak ediyorum
Araştıracağım da üşendim valla. Ben sen söylersin sandımdı mdkd
Çiğköftenin hikayesi, rivayete göre Hz. İbrahim zamanına dayanıyor. Nemrut, odun yakmayı yasaklayınca halk yemek pişiremez hale geliyor. O dönemde bir avcı, avladığı eti taşla dövüp, bulgur ve baharatlarla karıştırarak pişirmeden yiyor. Bu da çiğköftenin ilk hali oluyor. Bugün hala Anadolu'da bu lezzet, kültürel bir miras olarak yaşatılıyor.
Güzelmiş, teşekkür ederim 🤭
Beden süs emojisi koydun
Süs emojisi değil o, utangaç gülüş emojisi 😌
Ay ne kadar cahil biriyim 😔
Böyle saçma bir şeyi bilmek zorunda değilsin. Bu benim boşluğumu gösterir jsjsj
Deme öyle ama saygıdeğer mod
Ben dobra bir modum. Yeri gelir kendimi de bozarım 😅
Biliyorum profilin radarda
Evet bilirim.
yarim yamalak kulaktan duyma
Favori fast foodumun hikayesini öğrenmek iyi oldu
Hayır, sen aydınlatabilirsin
Bilmem
bilmiyorum
Ben bi tadını bilirim
Bilmiyorum
Bilmiyorum
Bilmiyorum yazan biri çıkarsa okumaya geldim.
Vahiyle inmiş 🍕
Biliyorum