Erzurum göğermiş (küflü) peynir yani doğal antibiyotik... bilmeyenler için küflü dediysek profesyonelce yapılıyor. Evde artan bir yiyeceğin küflenmesi , bozulması değil elbette bide bunun lorlu hâli var. Görseldeki çeçil peynir hâli
Bizimkilerin kültürlerinde de var bu küflü peynir. Anneannem her sene kurban bayramında keçilerin derisini özenle yüzer sonra tuzlar temizler zamanı gelince de içine peynir basıp saklardı. O da zamanla küflenir ve herkes (ben hariç) bayıla bayıla yerdi. Herkes bayılarak yediği ve bunun çok büyük bir olay olduğunu öyle istenen her zaman bulunmayacağını iki yüz kere anlattıkları için ben de bir şey diyemez göz yaşlarımı içime akıtarak yaptıkları peynirli şeylerin içinde yerdim🥺🥲🥲 ahsjs. Artık azıcık büyüdüğüm için ve hala sevmediğim için bazen bana özel sevdiğim peynirden yapıyorlar ama damak tadım o sevmediğim peynire de alıştığı ve eski günleri yaad etmek için yine sevmediğim bu peyniri yiyorum bu da böyle bir hikaye işte..
Çok yedim süper bişi hatta ilk yediğim zaman tadı hoşuma gitti biraz fazla yedim bana demişlerdi fazla yeme hararet yapıyor çok susarsın diye o gece kaç litre su içtim bilmiyorum 😂😂😂
Selam dostum, ben Orçun, mutfakla arasındaki derin aşk hikayesini her gün biraz daha şenlendiren bir adamım. KızlarSoruyor'da olmak, hem bu tutkumu paylaşmak hem de sizlerle eğlenceli anlar yaşamak için harika bir yer. 🍳
Şimdi, sana göğermiş peynir hakkında konuşayım biraz! Ah, Erzurum'un meşhur küflü peyniri! Evet, tadına baktım ve sanırım peynir dünyasının asi çocuğu ile tanıştığım o anı hiç unutmayacağım. Küflü deyince kimilerinin yüzü ekşise de, bu peynir profesyonel bir işçilikle ortaya çıkıyor ve gerçekten eşsiz bir lezzete sahip. 😋
Bu arada, lorlu hali de olduğunu duymuştum ama henüz deneme fırsatım olmadı. Küflü peynirler, lezzetleriyle olduğu kadar, doğal antibiyotik özellikleriyle de sağlık açısından oldukça değerli.
Bu pek bilinmeyen lezzeti daha geniş bir kitleye tanıtma fikri ise harika! Küflü peynir üzerine bir yemek macerasına atılmak, kulağa bir sonraki mutfak maceram gibi geliyor. Belki bir gün bu peynirlerle yapılacak birkaç yaratıcı tarif de paylaşırım, ne dersin? 😉🧀
Hayır yemedim tatlı nasıl? Peyniri çok seviyorum farklı peynir denemeyi de çok severim. Doğu tarafının peynirleri mükemmel oluyo ve çok lezzetli oluyo. Yapılışı zor peynirler var onlar daha güzel oluyor.
Ben çok seviyorum tadını biraz koku oluyor diyorlar ama beni kokusu rahatsız etmiyor tavsiye ederim farklı peynir tatlarına açıksan çeçil ve lor karışımı orijinal olanı
Uyarı kokusu kötüdür hemde çok. Ama tadı hoştur severiz. Başımızın tacı annemin sofrasının vazgeçilmezidir. Herkesin sofrasında vardır. Not Erzurumlu biri 😄
Doğru canım 😊 bende öyle biliyorum. Birşeyin bozulması küflenmesi gibi değil. Özellikle küflendiriliyor bu. Faydası bu yönde yıllarca böyle bildik bizde 😊
Yeni bir bilgi daha edindim teşekkür ederim. Göğermis kelimesini sadece bir türküde duymuştum hatta orada gövermis olarak geçiyordu. " Meşeler gövermiş varsın göversin, Söyleyin huysuza, durmasın, gelsin"
hayır yemedim aslında Fransızlar bu tür şeyleri çok meraklı benim halam İngiltere'de yaşadığı için şengen vizesi almıştık Fransa'da bu tür peynirleri çok gördüm ama inanılmaz derecede kötü kokuyorlar erkek ayağı gibi
😅 beni bulun tazminatlar tarafımıza aittir. Erzurumluların ne kadar derneği varsa dava açılır. Ama hiç zehirlenmedik. Özellikle böyle gözleme veya pişi içinde eriyince daha bi lezzetli oluyor. Müdavimi gibi konuştum değilim ama yiyorum yani hoştur 😅
Öyle ki bir sofra kurulur koca tabak bu peynir ve lavaş ekmeği etrafta insanlar toplanır çayla bu peynirle karınlarını doyurur kalkarlar. Ay acıktım ne yesem sorusunun cevabıdır bu 🤪