Tadını hiç merak etmedim o yüzden araştırmadım uzun uzadıya. Ama nerde görsem hep aynı soru aklıma geliyor. Acaba gerçekten haram mıdır yoksa helal midir?
Helaldir
Haramdır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Midye yemek haram mıdır yoksa helal midir?
Beğen
Paylaş
Takip Et
1 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu konuda tam bi yorum yok diye biliyorum. Hanefi mezhebinde baliga benzemeyen hersey haram kabul ediliyor sanirim. Bide midye regl olan bi canli o bakimdanda iyi olarak karşilanmiyor. Bence bu konuda en iyi peygamberin dediklerine uymak gerek yani: şüpheli kabul edilen herşeyden uzak durmak lazım. Midye yemezsen ölmezsin, günahsa zaten uzak durarak kendini sakinmiş olursun. Helalse zaten midye gerekli bir besin olmadiği için çokta fifi.
Haram lafzı için Allah'ın bizzat emri olması gerekir. Kur'an-ı Kerim'de midyeye yönelik bir ayet yoktur.
Ancak Ehl-i Sünnet Ve'l Cemaat mezheplerince farklı görüşler vardır. Kişinin mezhep imamına uyması itikadi zorunluluk da değildir.
Hanefi mezhebine göre, midye haram değildir, harama yakındır. Çünkü bu hayvanın içerdiği ağır metal ve mineraller sağlığı ve ömrü olumsuz etkilediği için harama yakın olarak değerlendirilmiş ve yenmemesi tavsiye edilmiştir. Örnek kalamar, ahtapot, köpekbalığı da bu kategoride yer almaktadır...
Şafii mezhebine göre ise midye helal olarak kabul edilir. Deniz ürünlerinin tamamı semiz sayılmış ve yenmesinde sakınca olmadığı belirtilmiştir.
Peki niye bu mezhep farklılığı? Mezhep farklılığı İslam'ın varlığına zarar değil, fayda getirmektedir. Çünkü Hanefi mezhebinin yoğunluklu bulunduğu coğrafyaya bakıldığında tarıma elverişli ve yemek bulma imkanı kısıtlı değildir. Ancak Şafii mezhebinin bulunduğu coğrafya ise yiyecek ve içecek konusunda sıkıntı yaşanılan bölgelerdir. Bu açıdan İslam'ın "zaruret" ve "zorlaştırmayın, kolaylaştırın; korkutmayın, müjdeleyin" ayetinin zorlaştırmama kısmı için farklı iki dayanak ve görüş çıkması İslam'ın katı bir dogma değil, insanı değerleri ve faydayı öne alan bir din olduğunu göstermektedir.
Hanefi mezhebi, midye yemenin haram olduğunu söylemektedir. Bunun nedeni ise midyenin balık olmaması. Bu mezhebe göre midye, kabuklu ve pis bir canlıdır.
Şafii mezhebine göre, tüm deniz canlıları yenebilir. Hem karada, hem denizde yaşayan hayvanlar hakkında ise; "Boğazlanarak helal kılınan hayvanlara benziyorsa, helaldir." denmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de ise, midye ile alakalı bir hüküm bulunmamaktadır. Sadece denizden çıkan hayvanların yenilebilir olduğu yazmaktadır.
Diyanet işleri başkanlığı, midyenin haram olduğunu söyleyerek, kendi "görüşünü" belirtmiştir.
Diyanet işleri başkanlığını, mezhepleri bir kenara bırakalım. Bir Müslüman sadece ve sadece Kur'an-ı Kerim'i esas almalı.
Evet arkadaşın biri sesli mesajlada anlattı. Evet bizler sadece Kurani Kerimi esas almalıyız. Bizlerin görevi de bu zaten müslüman olarak. Bilgilendirme için sanada teşekkür ederim. Ama emin olmadan bir şey yapmaya çekinirim ben , hele bu dinimiz ile ilgili bir konuysa.
Midye konusunda kuranda ayet olmadigini iddia eden kisi dupe duz suzme s. lktir. arkadasim bir dine inanmiyirsaniz inanmayin kimin umurunda? Sanki allahin size ihtiyacimi var? Bu iki gram akli olan anda. vallatin korono koromdo yok yooo demeleri kadar komik bir sey yok. Bugun haberlerde japonlar manyetik sekilde havada asili duran ev icat etmisler bizim turk gencide midye harammi helal mi tartissin. Cehalet almis basini gidiyor
hala kedi/köpek eti yenmesini inek eti ile karşılaştıranlar var. Delircem yeminle.
bize sizde inek yiyorsunuz diyen canım için özellikle yazıyorum. her kuşun eti yenmez. avcı yırtıcı ve etle beslenen hayvan yenmez ya. inek yenir, koyun yenir, köpekbalığı yenmez mesela. çinekop, sarı kanat, lüfer, levrek, çipura yenir. ahtapot yenmez. her boku yerim derseniz yarın öbür gün başka şey yersiniz. Ben kendi adıma yazıyorum bazı hayvanları 😂
Nasıl temizlenip pişirdiklerini kısa da olsa bir belgesel de izlemiştim. Benim için günah olup olmaması. Günah olduğunu bile bile yemek benlik bir durum değil 🙂