Annem bayramın 2. gününden kalan kavurmayı buzluğa atmış. Mikrodalgada 3dkda ısıtıp yedim. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmemişti. Dondurucuya hazır pişmiş şekilde atmak çok mantıklı geldi. Sizler kavurmayı dondurup sonra tüketiyor musunuz?
Köyde dolabımız yokken annem etleri korumak için kavurma yapardı ama böyle normal kavurma değil. Önce hayvandan çıkan yağı eritir, erimeyen kısmı alırdı, üzerine de etleri ekler pişirirdi. Öyle saklardı, yemeklere falan çok güzel olurdu, ben de arada tırtıklardım. Çok lezzetliydi 😋
Kurban etini sadece tadımlık eve bırakıyorum gerisini dağıtıyorum bu sebeple kavurma yapacak kadar kalmıyor. Ama zaten dışarıdan aldığımız kavurmada buzluktan çıkarıldığı için mantıklı.
Dana erkek olan ineğe denir, düve hiç doğum yapmamış ineğe verilen ad. Eğer doğum yapar ise inek adını alıyor. Buzağı ise inek yavrusu, zaten buzağı iken kesim yapılmıyor ki 🙃 dana 3 yaşında da olabilir, erkek inektir çünkü. Doğum yaptıkları zaman etin yapısı değişiyor daha lifli sakız gihi oluyor bu yüzden cinsiyet belirttim. 🙃
Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren altı aylık olana kadar erkek ve dişi olmalarına bakılmadan buzağı olarak isimlendirilmektedir. Bunun yanında süt danası olarak da isimlendirilmektedir. Altı aylıktan bir yaşına kadar olan dönemde ise erkek ve dişi büyükbaş hayvanlarına dana ismi verilmektedir.
1 yaşından 2 yaşına kadar ilk buzağı sahibi olana kadarki dönemde dişi danalar düve olarak isimlendirilmektedir. Bir yaşından baba olana kadar erkek danalar ise tosun olarak isimlendirilmektedir. Damızlık olarak ayrılan erkek danalar boğa, yavrulamış olan sığırlar ise inek, kısırlaştırılmış olan erkek sığıra ise öküz ismi verilmektedir.
Tamam, doğım yapmamış olanına düve deniyor yazdığınız ve benim de belirttiğim gibi. Dana kesilmiş ise demek ki 1 yaşını aşmış ve baba olmuş. Hayvanların isimlerinin önemi elbette var etin kalitesi açısından ama kesim için zaten en az 2 sene besleniyor ve hayvanın etlenmesi ve ağırlaşması bekleniyor. Yoksa üretici olan çiftçi kazanç sağlayamaz, keza bir çuval yem 350₺ :) İnek-dana ve düve hakkında yazdıklarımı da doğrular nitelikte olmuş bu copy-paste yorumunuz
“1 yaşından baba olana kadar tosun diye adlandırılır” yazıyor metinde. Diyorum ki ben de, 1 yaşını aşmış ve baba olmamış kesilen hayvan ki “dana” adını almış. Sorun ne?
Ben zamanları anlatmadım, kendi kendinize tribe girdiniz.
Böyle bir kategori var ve ben bu kategoride paylaşım yapıyorum. O zaman bu siteyi kullanmayın ya da yeme&içme başlığını engelleyin. Sizin ne düşündüğünüz veya hissettiğiniz de önemsiz, önemli ve değerli biri değilsiniz benim için o yüzden saçma sorularınızı da alıp profil ve sorularımdan çıkabilirsiniz. Alim olma yolunda olsanız böyle akla muhalif yorumlar yapmazdınız. 😅