Merhaba herkese.Türk mutfağının en iyilerinden İskender dönerİşin bilenleri yaptıkları çalışmada buna karar vermişler ki kişiler fikrim yerimiz kesinlikle 17. lik olmamalı.
Ünlü gurmemiz Vedat Milor' da bu konuya değinmiş.. 🤔
Dünyanın en iyi 50 mutfağı listesinde 17. sırada olmamızla ilgili eylem planını yarın açıklayacağım.— Vedat Milor (@vedatmilor) June 5, 2022
İtalya 1. Yunanistan 2. olmuş. Yok artık dedim. Yunanistan'ın bizim yemeklerimizi çalıp ismini değiştirmekten başka yaptığı bir şey yok. Ancak kendini kabul ettirmiş buna rağmen. En çok ta buna üzüldüm.. İtalya' nin da makarna ve pizzadan başka nesi var. Yok, ben bu işi çözemedim. Türk mutfağı senin gözünde listede kaçıncı olmalı?#funda
Yerimiz kesinlikle ilk 5 olmalı
Onlar ne derse desin Türk mutfağı 1 numara
Uzmanlar öyle diyorsa dogrudur
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Dünyanın en iyi 50 mutfağı arasında 17. olmuşuz. Türk mutfağının gerçek yeri sence bu mu?
turk mutfagi, olaganustu zenginlikte bir mutfak olarak bilinir pisirme teknikleri cok gelismistir, et ve meyveler bir arada kullanilabilir, dunyada turklerin patlicani kirk farkli sekilde pisirebildikleri bilinir
turk mutfagi, orta asyadan gelen gocebe bozkir kulturu, anadolu, balkanlar, kafkasya, ortadogu, kuzey afrika ve cumhuriyet etkisiyle bati avrupa mutfaklarinin buyuleyici bir sentezidir tarih boyunca genis arazideki cesitli cografya ve iklimlere, baharat yoluna inci gibi dizilmis turk halki, farkli malzemeleri bir araya getirerek benzersiz tatlar yaratmistir
ancak kazin ayagi pek de oyle degildir ornegin turk mutfaginin vazgecilmezlerinden olan domates, biber, kabak gibi sebzeler ya da yenibahar, pulbiber gibi baharatlar amerika kokenlidir son 200 yilda mutfagimiza girmistir salcanin tarihi daha bile yenidir turk mutfagina yunan mutfagindan, ona da italyan mutfagindan gecmistir italyan mutfagindaki makarna ise arap mutfagindan gecmistir ve etkilesimler bu sekilde devam etmektedir
gerci her seye yunan yaftasi yapistiran yunanistana nazaran, turk mutfaginda yemekler orijinal adini korur ve bu kimseye rahatsizlik vermez (cerkes tavugu, arnavut cigeri, kurt koftesi, arap salatasi vb) ki rumlar da anadolunun cok eski ve onemli topluluklarindan olduklarindan ozellikle deniz urunu ve meze kulturuyle derinden baglantilidirlar zaten yunanistanin bu yemeklerin cogunu yunan olarak niteleme nedeni, anadolu rumlari tarafindan icat edilmis olmalaridir (raki gibi) oysa bu insanlar osmanli/turkiye vatandaslaridir ve dogal olarak turk mutfaginda dogmuslardir doneri durum yaparak satma kulturu ise tuhaf sekilde almanyada ortaya cikmistir, bu nedenle doner zaman zaman alman yiyecegi olarak gorulur
gordugunuz gibi siniflandirmalar oldukca kafa karistirabiliyor, ama kesin olan bir sey var ki turk mutfagi ilk 50’ye bile girememeliydi benim gozumde ve bunun tek bir nedeni var: korunmamasi
italyada herkes parmesan uretemez, gercek parmesan, parmigiano reggiano adi altinda yalnizca parma sehrinde uretilebilir butun urunlerin cografi yetistirilme alani bellidir ve DOP (di origine protetta-korunan koken) damgasiyla satilir koskoca metropollerin bile yuzlerce yillik marulunu soganini supermarkette bulabilirsiniz
yunanistanin feta peyniri (turkiyenin beyaz peyniri) sadece keci ya da koyun sutuyle uretilebilir ve tuz oranindan mayalama islemine kadar her sey cok ciddi kurallara tabiidir, oyle ki dunyada feta DOP urunleri yunanistanda uretilmis olmak zorundadir
tabi ki turkiyede de cografi isaret uygulamasi var; antep baklavasi ya da taskopru sarimsagi buna ornektir
ama hala baklavacilar fistik yerine bezelye puresi, balli serbet yerine yuksek fruktozlu misir surubu kullanirken… anneleriniz pogacayi (italyan mutfagindan alinmadir) margarinle yaparken… bizim geleneksel urunumuz diye gururla yedigimiz tum market ve kasap sucuklarinda dekstroz bulunurken… icinde gida boyasi olmayan lokum kalmamisken… zeytinyagini kanola yagiyla karistirirken… herhangi bir malzemeyi alirken kalitesinden once fiyatina ve cok olmasina bakan bir toplumken (krizle bir ilgisi yoktur, bu ulkenin krizsiz donemleri de oldu)…
tabi ki de elin az olsun mukemmel olsun diyen italyani 1. sirada olacaktir, sen 17ye sukret!
Dünyanın her bir köşesinde birbirinden farklı sevilen ve bizim henüz tanışmadığımız, mutfaklarımıza girmeyen, damak tadımızın alışmadığı yiyecek ve menüler var.
Deniz ürünleri konusunda yeterince zengin olduğumuza inanmıyorum. Deniz yosunu, ahtapot, yengeç ve diğer tuhaf deniz canlıları denince kabul edelim çoğumuz tuhaf karşılıyoruz.
Kabul edelim ki; Türk mutfağı en çok KIRMIZI ET ve UNLU MAMÜL ağırlıklı... Biraz da farklı malzemelerle mi yola çıksak?
Şüphesiz her şehirde yapılıyordur yöresel farklı yemekler. Ama önemli olan onu sınırların ötesine taşıyıp, dünyaya tanıtmak.
Kaymaklı Cevizli İncir Tatlısı mesela... Çok geç tanıştığım muazzam, hafif bir tatlı... Kocaeli'de bir lokantada şans eseri tanışmıştım. Ama gel gör ki koskoca İstanbul'da bile bu tatlının birebir aynısına ulaşamıyorum, çünkü aynısını yapan yok. Varsa da ulaşılması bu kadar zor olmamalı.
Kısacası ; biz kebap, lahmacun, iskender, döner, baklava, bunlarda takılı kalmışız. Biraz da bambaşka şeyler üretip, onkarı da aynı çabayla dünyaya tanıtmak gerek.
Normalde şaşırmam, sonuçta bu seçimi yapanların yemek kültürü bizden çok çok uzak. Lakin Yunanistan mutfağının bizim yemeklerimizle 2. olması zoruma gitti gerçekten. Hiç bir yerde hakkımızı savunmuyoruz.
canım o kadar haklısınki o kadar çok yemek çeşitlerimiz varki ilk 5 i hak ediyoruz dünyanın en en zengin mutfaklarından viriyiz bir çok yameğimizde başkaları tarafından çalınmıştır.
Merhaba.. İlginç ve şaşırtıcı bir tablo çıkmış ortaya. Ben de, sizin düşüncelerinizle aynı fikirdeyim. Sevgili Funda. "Onlar ne derse desin Türk mutfağı 1 numara" Ülkemizi ziyareten eden turistler bile yemeklerimize hayran kalıyorlar.. Bazen belgesel izlerken denk geliyorum. Yabancı ülkelerin mutfak kültürlerine, genellikle kuru ve hazır bir beslenme tarzını benimsemişler. Üstelik her türlü canlının etini de pişirip yiyorlar. Bazen izlerken o belgeselleri Türk olduğuma ve Türk muftağı gibi bir kültürümüz olduğu için Allah'a sonsuz şükrediyorum.. Türk muftağının sahip olduğu envai çeşit yemekleri, tatlıdan tuzluya kadar hepsini tek tek saymaya kalksam destan yazılır.. Bence yemeklere değil, ülkeye göre oylama yapıyorlar. Konu Türkiye olunca bizim listede ilk beşte yer almamamız çok normal. Çünkü bizlere, Atalarımızdan yadiğar bu eşsiz topraklar da hepsinin gözü var..🇹🇷 ❤
Dünya mutfağını değerlendiren uzmanların kriterleri nelerdir bilmiyorum. Ama ben dünyanın 23 farklı ülkesini gördüm. Avrupa'da İtalyan ve Fransız mutfakları ünlüdür. Türk ve Yunan mutfağı ise aynı coğrafyayı paylaştığımızdan dolayı iç içe geçmiştir ve birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Hatta bunu Yunan değil Balkan mutfağı diye genişletmek sanki daha doğru olur. Bunun dışında İran ve Lübnan mutfakları da Türk mutfağıyla çok benzerlik gösterir ve meşhurdur. Amerika'ya gidersek Meksika, Asya'ya gidersek her ikisini de hiç sevmem ama Çin ve Hint mutfakları meşhurdur. Sonuç olarak Türk mutfağının dünyada ilk 5 içinde olması gerektiğini düşünüyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
benim için en iyi mutfak karnımı doyuran mutfaktır gerisi boş... ama 2018 de endonezya, filipinler, taylanz, malezya gezisi yapmıştım... yoğurt greek markalı satılıyor hepsi yoğurt yunanlıların sanıyor.. kebab da aynı şekilde kebabis diye satılıyor.. baklavada baklavaks diye satılıyor.. zaten Türkiyenin patentli tek malları bunlar onlara bile sahip çıkamamış bir ülke Türkiye. demek ki mikro işlemcileri.. elektrik motorları.. roketleri.. işletim sistemlerini, iphone, windows gibi icatlarımız olsa ne olurdu... onlarıda kaptırırlardı bu kafayla..
Türk mutfağı daima 1 numara bence onlar da gayet farkındalar bunun fakat Türkiye birinci seçilemez çünkü kulisler, taraflar, fanatizmler mevcuttur. Onlar birbirlerine kıyamazlar. Türk mutfağına onlar da bayılıyorlar ve hayranlar yine de hasedlerinden ölüm sessizliğine bürünüyorlar. Yine de Türk mutfağının birinci olduğundan eminim ben..
Avrupa, hangi konuda Türkiyenin bulunduğu organizasyonlarda her zaman en gerilere atamaya çalışma bir politik izlemiştir. Eruvizyon yarışmaları da buna dahil. Bana güre dünyanın en zengin mutfağı Türkiyedir. İçindeki kültür çeşitliliğinden tutunda yemek çeşitlerine kadar her konuda kendine özgü ve zengin bir mutfağı ve kadim geçmişi var.
Sadece ekmek arasi dönerimiz dahi bütün avrupayi besliyor.😂😂 O siniflandirmayi kim neye göre yapmis? italya 1. ya güldürmeyin, italyanlarin mutfagi sadece piza ve makarna, ikisinide zorda kalmadikca yemem. Sadece Türklerin cigköftesi dahi pizza ve makarnaya 5 ceker..
O italya 1. yapan canımsın, sadece Türkiye'nin bölge bölge yemeklerini tek tek yemege kalksa ömrü yetmez😂😂
Azerbaycan neden böyle olmuş ya en zengin mutfaklardan biridir zaten Türk yemeklerinin çoğunluğu buradan geliyor Türk oldukları için. Bilemedim doğru değil bence
Bari mutfağımız 1. olsun ya. Ki mutfağımız aşırı güzel ve çeşit çeşit yani 17. sıra aşırı saçma olmuş o yüzden listeye önem vermiyorum sonuçta görünen köy kılavuz istemez.
Ben Türkiye’nin en zengin dünyanın 9. sırasında bulunan şehrinde yaşıyorum. Bana göre şehrim dünyanın mutfağı fakat neye göre hesaplanıyor bunun hakkında hiç bilgin yok.
Dünya acaba baklava gibisini görmüş mü onlar kim köpekmiş de 17 oluyormışuz ağızları çamur olmuş allahsızlar. Bak nasıl sinirlendim kafamda deli gibi ölürüm Türkiyem çalıyor gidip lahmacun gömeyim de akılları başlarına gelsin
Pazarda bile fiyatlar bu haldeyken bizim millette mutfağa girecek cesaret mi kaldı 17 iyi yine bence bak Yunanistan alıp yapabiliyor 2. Olmuş bizim yemeklerimizle ama bizde pahali biz alıp yapamiyoz anca 17. olmusuz iyiyiz iyi 😉🤣😂
Yunanistanla kültürümüz çok benzer onlar 2. Bizim 17. Olmamız çok saçma bizim yemeklerimizi çaldıklarını ben düşünmüyorum ya aynı kulturun insanı tabi ki aynı yemeği yapacak