Kandil simidi sadece kandilde mi yenir? Kandil simidi sever misin?Kandil simidi her zaman en sevdiklerim arasındadır. Ara sıra evde yapıyorum ve çayla harika oluyor. Hepimizin Kadir gecesi hayirlara vesile olsun, Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah... #DeliMavi 27 NİSAN 2022
Aslında kandil çöreği o. Asırlardır kandil gecelerin de hamur kavurmak, insanlara ikram etmek kültürümüzün en güzel örneklerin den olmuştur. Anadolu'nun güzel insanları helva, kete gibi şeylerin yanı sıra daha çok Erzurum, Sivas, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan illerinde bayramda, kandilde yapılan, hatta yapılırken birisinin içine altın, gümüş ya da para koyularak şanlı kişinin kim olduğu bilinmeden yapılan geleneksel mahlepli bir çörek yaparlardı. Bu ürünler hiç bir zaman para ile alınıp satılan ürünler değildi. Taki bir simitçi nin aklına bunu ticarete dökmek fikri gelene kadar. Bu da sanırım geçen yüzyılın eseri.
1400 yıllık İslam Tarihinde olmayan bir şeydir Kandil Simidi. 50 yıl önce ticari zeka sahibi bir kişinin elde kalan simitleri satmak için Karaköy Vapur İskelesinde başlattığı bir şeydir. Bu zamanla Türkiye'nin geneline 20 yıl içinde yayılmış, bugün sanki asırlardır varmış gibi bir algı var ortada...
Osmanlı zamanında kandilde simid ve çörek yapılır ihtiyaç sahiplerine dağıtılırmış. Günümüze kadar gelen bu gelenek ile kandil simidi değişime uğramış günümüzde ve kandillere daha çok yapıldığı için adı öyle kalmış. Diye biliyorum.
Ben kandilde de yiyemedim ki 😂 Şimdi yiyemediğimi bayramda yerim artık. Bizimkiler de yapar arada ama benim bu aperatif yiyeceklerin tuzlu olanlarıyla pek aram yok ben tatlıcıyım😅