Bugün arkadaşlarımla dışarı çıkmıştık, yemek siparişi verirken aramızdan biri margherita pizza yiyeceğini söyledi, diğer arkadaşım da içerisinde sucuk, sosis olmayan pizzaya pizza demem, para da vermem dedi. :D Sizce de haklı mı? İçerisinde şarküteri ürünü olmayan pizzalar pizza sayılmaz mı?
Arkadaşım margherita için "İçinde et yok, pizza mı denir ona?" dedi. Sizce etsiz pizza, pizza değil midir?
Nasılki Ege bölgesinde genellikle zeytinyağlı yemekler yapılır pizza da aynı şekilde bölgelere göre yapılıyor. Napolililer bizim Egeli gibi daha çok sebzeli şeyleri seviyorlar bu yüzden napoli usulü dediğimiz pizza sebzeli yapılır ayrıca bıçakla değil elle yenir 😀
Öncelikle pizzanın net bir tarifi yok, zaten bu yüzden ülkemizde kavurmalı ve adanalı olarak dahi üretildi. Pizzanın tarihine bakacak olursak aslında ilk üretilen pizzalar tamamen vegan olarak üretilmişlerdir.
Tarihten ilk pizzalar
Napoliten bir pizza satıcısı, 19. yüzyıl.
"Virgilius’un Aeneis (MÖ 29-19) adlı destanında da yer alıyor. Lazio'ya geldikten kısa bir süre sonra Aeneas ve mürettebatı bir ağacın altına oturdu ve “ince buğdaylı hamurları yemek tabakları” olarak kullandı. Üstlerine ormanda buldukları mantar ve bitkileri dağıttılar. Bu lezzetli yemeği son kırıntısına kadar yedikten sonra Aeneas'ın oğlu Ascanius şaşkınlıkla haykırarak: “Bak! Tabaklarımızı bile yedik!” dedi."
Ama 18. yüzyılın sonlarında Napoli, günümüzde bildiğimiz pizzayı ortaya çıkardı. Bourbon krallarının yönetiminde Napoli Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biri haline gelmişti ve hızla büyüyordu. Denizaşırı ticaret ve kırsal kesimden gelen aralıksız köylü akınından güç alan nüfusu, 1700'de 200.000'den 1748'de 399.000'e yükseldi. Kent ekonomisi buna ayak uydurmak için çabaladıkça, şehrin nüfusu giderek daha fazla yoksullaştı. Bunların en fakirleri lazzaroni olarak adlandırılıyordu. Çünkü sefil görünümleri Lazarus'a benziyordu. Hamallık, postacı veya geçici işçi olarak zar zor kazandıkları 50.000'leri vardı. Daima iş bulmak için acele etmek, ucuz ve kolay yemek yemek gerekiyordu. Pizzalar bu ihtiyacı karşıladı. Dükkanlarda satılmasa da, kollarının altında büyük kutular taşıyan sokak satıcıları tarafından işçilerin bütçesini ve iştahını karşılayabilecek kadar kesilip satılıyordu.
Daha fazla uzun, uzun yazmaya gerek yok. İçinde sucuk olmayan pizza da bir pizzadır
Yukarıda ki yazılanlar Ungo sitesinden alınmıştır. Makalenin geri kalanını okumak isteyenler Ungo sitesini ziyaret edebilir.
Benim en sevdiğim pizza mantar, maydonoz ve sarımsaklı olandır. Sosis, Salam, Sucuk gibi ürünleri zaten miğdem pek almaz. Ayrıca böyle etsiz yemeğe yemek demeyen insanlara ufaktan bi uyuz olmuyor değilim. Adam sadece etten tad alıyor anladın mı? Onun için pizzanın asıl amacının hiçbir anlamı yok, o pizzayı tamamen et yemek için yiyor. Aynı şekilde makarna, mantı, döner gibi şeyleri de. Yani demem o ki, ha ekmek arası sosis yemiş ha sucuklu pizza yemiş, onun için hepsi aynı renk. Bu üzücü bir şey bence.
Pizza İtalyan mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri. Tıpkı yine İtalya'da ortaya çıkan makarna gibi pizzanın da bir kültürü var ve bu kültüre göre pizzanın içine her türlü malzeme konabilir ama özellikle İtalya'da pizza ve makarna peynirlerle lezzetlendirilerek servis edilir ve yenir. Diğer yandan Türk kültüründe ve mutfağında et ve et ürünleri her türlü yemeğin içine konur. Çorbanın içine de pilavın içine de dolmanın içine de konur. Yani bu biraz yetiştiğimiz kültürün bize kazandırdığı damak tadıyla alakalı bir durum. Bu da kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.
Damak zevki diyeceğim ama eleştirmeden de edemeyeceğim. Ah şu bizim mutfak anlayışımız; et olmayan yemeği beğenmeyen, önyargı ile yaklaşan o kadar çok ki... Bir anımı anlatmak isterim. Geçenlerde arkadaşlarımla ramen ve ddeokbokki yemeye gitmiştik ve aramızdaki mangalcı ruhlu dedi ki "Bu ne? Bununla it doyar mı? Hani bunun eti tavuğu?" Tabi gözüne ve malum yerine yemek çubuklarını geçirmemi saymazsak yemeği beğendi. Daha sonra kendisine bibimbap söyledik de çıkışta bize laf söylemesinden kurtulduk :D Bizim kültürümüzde et eksik olmaz, o yüzden etsiz yemeklere böyle önyargı ile yaklaşabiliyor toplumumuz. Damak tadımıza yerleşmiş bi' kere, yapacak bir şey yok.
Ben margarita pizzayı çok seviyorum. Geçen gün pideyi nasıl yersin diye konuşuyorduk komşularla. Kuşbaşılı olur pide dediğin dediler. Yoo ben kaşar peynirli seviyorum dedim. Peynir ekmekten ne farkı varmış 😂😂 kaşar peynir kızarıyor bir de yağı çıkıyor gayet güzel oluyor.
Yoo ne alaka. Pizzayı pizza yapan zaten peyniridir. Salatalık turşusuyla yapılan, kurutulmuş dereotu ile servis edilen bi pizza var mesela ben de onu çok seviyorum 😍😋
Haksız. Herkesin kendi tercihi ben de içinde markası belli olmayan işlenmiş eti olan pizza sevmem bu tür pizzalara da para vermem. Margarita candır, kalp krizi geçirmek isteyen işlenmiş et yiyebilir.
Soruyorlar niye et yemiyorsunuz diye onar canlı kesilmesin diyor. Bitkiler de canlı niye kesiyorsunuz diyolar, onlar hissetmiyor diyo. Kanka o zaman felçlileri doğrayalım 😂😂 hayır bitkinin kendi mi demiş kesilirken canım yanmaz knk sıkıntı yok diye 😂😂 illa soğanı patatesi koparırken bubların “Anam anam anam. Yeteeeeer. Aaağğğğ öyle vurma diye bağırmaları mı gerekiyor 😂😂😂😂😂😂 ne güldüm kanka ya. Yabancı değilim Serdar 😂😂😂
Hahahaha vegan mı arkadas diyecemde illa kaşar koymuşlardır pizzaya Pizza illa etli sucukı vs olcak diye birsey yok kendi istediğin gibi de pizza yaptırabilirsin domates zeytin biber kaşar ve üzerine en son yumurta da koydurabilirsin