Tavuğu dünden marine etmeniz eti yumuşatır ve daha rahat pişmesi, yapışmamasını sağlayabilir.
Ama tava soğukken eti koymak ve kısık ateşte yağlanmış tavaya eti almak en kesin yoldur. Hatta, derisini tamamen tavada eritmek ve çıtır bir deri elde etmek için tamamen soğuk tabağıi hafif yağlamak ve eti koyup kısık ateşte eti bir süre bırakmak hem deriyi ağır ağır eritir hem de et asla yapışmaz. Balıkta da bu yöntem harikadır.
Ayrıca, hafif yağlı bir demirdöküm tavada mühürleme yapılırsa yine yapışmaz.
Tavuk etini ben biraz ayçicek yağı ile sarımsak tozu, soğan tozu, kırmızı toz biber vb baharatları karıştırır soslarım. Demir döküm tavada altını sonuna kadar açıp beklerim. Elini üstüne koyduğunda 4 snden fazla tutamıyorsan tavan ısınmış demektir etini atabilirsin. Etin kalınlığına göre ben ızgara tavada 2-3 dk bir yüzü yaptıktan sonra diğer yüzü çeviriyorum. Eğer tam mühürlenmeden çevirirsen tavaya yapışır. Soslamak istemiyorsan az bir ayçicek yağıyla karıştır etini öyle at. Kuru bir et olduğu için yağsız zor olur. Eğer tavuk pirzola yapacaksan önce yağlı kısmı koyup yapabilirsin. Sonra yağını bıraktığı bölgeye ters çevirip derisiz bölgeyi pişirebilirsin.
Ben kızartmıyorum hem sağlık açısından hem mutfak temizliğiyle uğraşmamak için Fırın tavuk de canımı ye çünkü bende yemek sitelerinden bakıp yapıyorum boşum yok çok lezzetli Fırın kağıdını yağla içerisine ne doldurursan lezzeti o belirler yapışmaz bulaşığı kolay Vaaaay be ben tam bir baba ve ev erkeği olmuşum 😃😃😃
Yapılan hataların başında tavuğu direkt buzdolabından alıp pişirmek oysaki tavuğu kızartmadan önce buzdolabından çıkarıp en az yarım saat oda sıcaklığına gelmesini beklememiz gerekiyo eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşürceği için eşit şekilde pişmicek ve kurucaklardır bu yöntem pek fazla bilinmese de aslında güzelce kızarmış tavuk elde edebilmek için tavuğunuzu tuzlu suda bekletebilirsiniz aslında bu yöntem tüm etleri lezzetli hale getirir kuru ve tatsız olmasını engeller biraz vakit alabilir ama marinasyon işleminde en önemli unsur zeytinyağıdır zeytinyağı ile birlikte bolca baharat kullanabilirsiniz bu aşamada kefir, yoğurt, süzme yoğurt, sarımsak, zeytinyağı, karabiber, sarımsak tozu, toz kırmızı biber gibi baharatlardan ya da taze kekik, biberiye gibi taze baharatlarda yardım alabilirsiniz bu malzemelerin yanında farklı bir aroma ve daha sarı bir renk katmak isterseniz de minik bir miktarda toz zerdeçal ya da köri kullanabilirsiniz hazırladığınız sos içerisine tavuğunuzu ya da parçaladığınız tavukları alın ve iyice harmanladıktan sonra 1 ya da 2 saat buzdolabında dinlendirin hatta üzerini kapatarak bir gece önceden bile buzdolabında bekletebilirsiniz bu kadar vaktiniz yoksa buzdolabında en az 30 dakika tutmanız gerekiyo ancak marinasyonun içerisinde limon ya da sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa uzun saatler marine etmemeye özen gösterin. Not: Tavuk etinizi en fazla 24 saat marine edebilirsiniz.
Yapılan hataların başında tavuğu direkt buzdolabından alıp pişirmek oysaki tavuğu kızartmadan önce buzdolabından çıkarıp en az yarım saat oda sıcaklığına gelmesini beklememiz gerekiyo eğer tavuğunuz soğuksa yağın ısısını düşürceği için eşit şekilde pişmicek ve kurucaklardır bu yöntem pek fazla bilinmese de aslında güzelce kızarmış tavuk elde edebilmek için tavuğunuzu tuzlu suda bekletebilirsiniz aslında bu yöntem tüm etleri lezzetli hale getirir kuru ve tatsız olmasını engeller biraz vakit alabilir ama marinasyon işleminde en önemli unsur zeytinyağıdır zeytinyağı ile birlikte bolca baharat kullanabilirsiniz bu aşamada kefir, yoğurt, süzme yoğurt, sarımsak, zeytinyağı, karabiber, sarımsak tozu, toz kırmızı biber gibi baharatlardan ya da taze kekik, biberiye gibi taze baharatlarda yardım alabilirsiniz bu malzemelerin yanında farklı bir aroma ve daha sarı bir renk katmak isterseniz de minik bir miktarda toz zerdeçal ya da köri kullanabilirsiniz hazırladığınız sos içerisine tavuğunuzu ya da parçaladığınız tavukları alın ve iyice harmanladıktan sonra 1 ya da 2 saat buzdolabında dinlendirin hatta üzerini kapatarak bir gece önceden bile buzdolabında bekletebilirsiniz bu kadar vaktiniz yoksa buzdolabında en az 30 dakika tutmanız gerekiyo ancak marinasyonun içerisinde limon ya da sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa uzun saatler marine etmemeye özen gösterin. Not: Tavuk etinizi en fazla 24 saat marine edebilirsiniz.
Merhaba ilk etapta tavuk pişirmenin en önemli noktası güzel marinasyon. Ama marinasyon şart değil. İkinci en önemli kısım ise tavuğun iç suyunun dışarıya çıkmamasını sağlamak. Bunu uygun ısıda tavuğu arkalı önlü mühürleyip ardından fazla pişirmemek ile sağlayabiliriz. Sonrasında tavuğa önceden tuz gibi yanıcı ve tavuğun suyunu alacak sodyum yani tuz gibi eklemeleri yapmamak gerekir. Sonradan atmak en iyisi. Dediğim gibi mühürlemeyi yaparsanız, tavuk piştikten sonra pişirmeye devam etmeyip tavuğunuzu piştiği anda alır servis ederseniz, yumuşacık dışı çıtır bir tavuk yemiş olursunuz.
Tavuk mühürlenene kadar kaşık vurma mühürlendikten sonra çevir , bu aşama yüksek ateşte olsun. Daha sonra ocağın altını kısık ateşe al kendi suyunu salacak ve ağır ağır pişecek. Yaklaşık 1,1.5 saat sonra Pamuk gibi oluyor ve çok leziz