Selam. :) Annem evde yokken babama domatesli bulgur pilavı yapmak istiyorum ama bir türlü tutturamadığım bir tarif. Hep çok sulu geliyor. Lapa oluyor. Lapa olmadan tam kıvamında yapmak istiyorum. Tarifiniz var mı, püf noktaları neler?
Merhaba, Bulgur yapisi itibariyle daha unlu bir yapiya sahip oldugu icin biraz lapa olmasi normal bunu dert etmeyin ama ben size domatesin yaninda daha lezzet katacak malzemelerle bir tarif verecegimDomatesli Bulgur Pilavı
1 bardak bulgur (pilavlık)
2,5 bardak su
2 tane domates
2 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
1 tane soğan
1 kaşık biber salçası
½ bardak zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Küp küp doğradığımız soğanları ve biberleri yağda hafif kavuruyoruz
Soğanlar kavrulunca biber salçasını ekleyip kavurmaya devam ediyoruz
Üzerine kabuklarını soyduğunuz domatesleri yine küp küp doğrayıp ekliyoruz isterseniz rendeleyedebilirsiniz
Suyu, tuzu ve karabiberini de ekledikten sonra 5 dakika kadar kaynatıyoruz bulguru ilave edip suyu çekene kadar orta kısıklıktaki ateşte pişirip demlenmeye bırakıyoruz
Selam🌸 bulgur pilavı biraz lapa olmalı hatta azcık sulu olmalı durdukca kendini çekecektir pirinç pilavı tane tane olurken, bulgur pilavı az lapa olmalı bir de üzerine tereyağ sos dökerseniz daha lezzetli olur ben soğan ve biber de ekliyorum hemen geçelim tarife.
Domatesli bulgur pilavı tarifi.
Malzemeler.
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 soğan
3 yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet domates (kabuğu soyulmuş doğranmış)
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 kaşık tereyağ
Tuz
Sıcak su.
Yapılışı.
Pilav yapacağınız tencereye sığı yağ koyup doğranmış soğanı ekleyelim. Sonra doğranmış biberi ve salçayı ekleyelim güzelce kavuralım.
Doğranmış domatesleri ekleyip karıştırıp.
İyice yıkadığımız bulguru ekleyelim. Ve 2 tur kavurduktan sonra sıcak suyu ekleyelim.
Su bulguları 2 parmak boyunda geçecek kadar ekleyelim
Tuzunu dilediğiniz baharatları pul biber, karabiber ekleyelim karıştırıp kapağını kapatalım.
Sana hep yapıp yediğim domatesli bulgur pilavının tarifi vermekten mutluluk duyarım. Et yemekleri ile çok güzel giden bu pilav içinde domates olduğundan sebze yemekleri ile de çok güzel gidiyor.🤭
Domatesli Bulgur Pilavı
Malzemeler
1 yemek kaşığı Tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağı
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil biber
3 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 1/2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı
Tencereye tereyağı ve sıvıyağı alınır soğan ve biber kavrulur.
Kavrulan soğan ve bibere salça eklenir tekrar kavrulur.
Ardından kabuklarını soyduğumuz ve doğradığımız domatesler ilave edilir ve karıştırılır.
Son olarak bulguru , suyu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pisirilir.
iki tane domatesin kabuklarını soy ve rendele iki su bardağı da bulguru yıka ama elini çok daldırma pilavın lapa gibi olur yağını ocağa koy bir ya da iki kaşık domatesini ekle eğer evde varsa biber de doğra biraz kavur peşinden bulgurları ekle altını kısarak kavurmaya devam et yapışmasın ama dikkat et bir çay kaşığı tuz ekle bir dk daha kavur suyunu normal musluk suyundan koy iki su bardaığından sonra bak eğer pilavların üstü kapanmadıysa bir su bardağı daha koy ocağını kısıktan normal ateşe al fokurdamaya başlayınca kapağını kapat ocağında altını kıs yarım saate pişer
Önce bulguru kavurup sonra domatesleri eklemesi gerekmez mi? Domatesi önce koyarsa bulgurlar kavrulmayacak yeterince yağ çekmeyecek ve neticede yine lapa olacak
Domatesli bulgur pilavını istersen sosla yaparsın istersen, domastesin kabuklarını soyarak. En başta domatesi yağı dökünce pişir sonra bulguru ekle üstüne çevir iyice sonra suyunu ekle.
En sevdigimdirrr , ben biberi soganı evvela kavurup ardindan domateside ekleyi biraz daha pisirdikten sonra , bulguru ilave ederim. bi muddet daha kavurduktan sonra sicak suyu göz karari eklerim. hepsi bu