İzmirli arkadaşlarımla iletişime geçmekte zorlanıyorum artık yok çiğdem yok gevrek. Niye sürekli yemeklerin isimlerini değiştiriyorlar?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Yeme & İçme konusunda 424 cevap paylaştı.
+1 yılPeki bunun sana zararı ne ki bu kadar taktın bu meseleye?
Birçok börek vb çeşidinin de yöresel olarak adları farklı mesela.
Örneğin dolma yemeği denilince farklı yörelerde farklı yemekler akla geliyor.
İzmirliler de hava olsun diye isim takmıyor yıllardır böyle biliniyor ve öyle söyleniyor.
Hani sosyal medya ortaya çıktığından beri olan bir şey olsa eyvallah etkileşim amaçlı olarak algınmasını anlarız ama ben kendimi bildim bileli hatta daha öncesinde dahi bu saydığın şeylere bu isimler söylenirdi.
Bence kafanızı boş yere çok takmayın bu meselelere.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Yeme & İçme konusunda 383 cevap paylaştı.
+1 yılSelam,
10 yaşıma kadar Isparta da yaşadık herşey normaldi... İzmir'e taşındık... Fırına gidiyorum abi 2 simit verir misin dedim şaşkın şaşkın baktı bana... Ertesi gün yine gittim kızı vardı simit verir misiniz dedim babası iç kısımdaydi babaa dedi bizde simit var mı diye sordu dedim bunlar ne? 🙄😂😂
Onlar GEVREK dedi tamam ondan ver o zaman dedim 😂😂
Bakkala gittim çekirdek alabilir miyim dedim teyze cins cins baktı... Verdi... Bi zaman sonra torunu vardı ondan istedim şey dedi çiğdem mı istiyon? Yoo dedim çekirdek... Hangisi gösterebilir misiniz dedi gösterdim biz ona ÇİĞDEM diyoruz dedi 😂😂😂
Neyse alıştık artık ya 😂 askere gittim arkadaşlar ile çarşıya çıktık parkta bisküvi gofret çiğdem kola partisi yapacağız... Dedim ben çerez işini halledeyim siz markete girin... Cerezciye girdim fıstık aldım öte beri aldım abi yarım kiloda çiğdem verir misin dedim kardeş çiğdem yok bizde demez mi? 😂😂😂 Abi bana mı yok yoksa vitrindekiler süs mü dedim 😂😂😂 çekirdekleri gösterdim gülmeye başladı/ başladım 😂😂😂10 Yorumla
+1 yılSen yörelere özel kelimelere bak, İzmir bunların yanında az kalır.
Doğu Karadeniz'de adamlar neredeyse her kelimeye bir karşılık bulmuşlar. Birkaçını yazayım:- Ekşili (Turşu)
- Frambul (Ihlamur)
- Koliva (Mısır)
- Hamdospara (Böğürtlen)
- Hamucaraş (Çilek)
- Hantoşura (Tavşan)
- Kartof (Patates)
- Koti (Lahana)
- Lobiya (Fasulye)
- Pafuli (Patlamış mısır)
Sadece yemeklere bundan çok daha fazla isim veriyorlardır. Kız çocuklarına paçi, erkek çocuklarına uşak, kara bulutlara zifona, ateş külüne apsimati gibi daha binlerce kelime var ve bunların hiçbiri Lazca değil çünkü Lazca bir dil. Sadece Doğu Karadeniz halkının verdiği isimler ve ağırlıklı olarak kullanılmaktadırlar.
Yine Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da da farklı isimlendirmeler mevcuttur ancak en çok farklı isimlendirme yapan bölge Karadeniz Bölgesi'dir.
Bunların yanında İzmirlilerin çekirdeğe çiğrem, simide gevrek demesi çok mu? :)25 Yorumla- +1 yıl
simide gevrek demiyoruz ayrıca simitle gevreğin yapımı farklıdır biri yumuşak ve kalın diğeri ince ve sert
- +1 yıl
@SosyoPsikopat Bilmiyorum, olabilir :)
- +1 yıl
olabilir değil öyle zaten hiç mi gevrek görmedin
- +1 yıl
@SosyoPsikopat Aralarında pek de fark yok, aynılar neredeyse
- +1 yıl
görünüşü bile farklı saçmalama internetten araştır
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
31
Cevap
47Cevap
+1 yılHer yörede isimler değişebilir... bunda garibsencek bir sey yok
Benim memlekette amcaya emmi halaya eme çocuğa çağ ablaya abu derler ndkejjdndjd
Evet Amasyaliyim❤😀😀00 YorumlaBir İzmirli olarak görüşüm: biz zaten bu söylediklerini bu isimlerle biliyoruz. Asıl siz gevreğe simit, çiğdeme de çekirdek diyorsunuz.
Biz simiti denizde yüzmek için çekirdeği de toprağa ekmek için kullanırız 😂😂40 Yorumla
+1 yılBu muhabbet te bir bitemedi... Toplasan 10 tane farkli kelime ya var ya yok, o kadariyla da iletisim engellenmiyor. Tabi baska bir sorunun varsa bilemem..
40 YorumlaHer yörenin ve bölgenin kendine has bir konuşma tarzı , örfü ve adeti var , senin budurumda anlayışlı ve güler yüzlü karşılık vermen gerekir , ha sana kaba ve banel geliyorsa muhatap olmaz kendi işine bakarsın , bu bu kadar basit👍🏻✌🏻
10 YorumlaEee biz sahilde cimlere yayilir egleniriiz sarabi kadini gece boyozunu severiz bi cigdem bi midye 2 de bira sahilde demeyin keyfimize sabahta bi gevrek peynir tabi alirken 2 gevrek biri bana biri martilara biz rahati huzuru seven bi sehiriz
00 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 398 cevap paylaştı.
+1 yılNasil deyistiriyorlarmis demeki eskilersen gelen kendilerine yorelerine uygun zamanda isimlerini koymuslarsi eskilerden hangi sehir birbirinin orf adetet yemek kulturunu biliyorduki ornek bizim koyde cekirdeye cekirdek citiliyorum derdik
00 Yorumla - Yeme & İçme konusunda 357 cevap paylaştı.
+1 yılha çekirdek ha çiğdem sonucu aynı yani.
neden İzmirlilerin katliam yapmış gibi konuştunuz ki yani 😂20 Yorumla
+1 yılÜlkede o kadar sorun var gelip bunu sorman da ne kadar hayasızca olduğunu gösteriyor. İzmirlilere takmışsınız hacı siz
20 Yorumla
+1 yılçiğdem demiyoruz ki ayrıca simitle gevrek farklıdır gevrek yumuşaktır simit ince ve sert
30 Yorumla
+1 yılHer yöre kendine göre isim takmış zamaninda onlarda oyle diyorlar ne var bunda.
30 YorumlaHer şehirde her yemek aynı değildir şive olarak isim olarak farklıdır simitede gevrek derler farklı yani
15 Yorumla- +1 yıl
simitle gevreğin yapılışı farklıdır
- +1 yıl
yani aynı şey değil
- +1 yıl
gevrek daha yumuşak ve kalın olur simit daha ince ve sert internetten araştır çıkar
İletişim kurar iken kullandığınız 5 kelime var ise ve bunlardan ikisi çiğdem ve gevrek ise zorlanmanız normal.
10 Yorumlabiz marjinal bi güruhuz o yüzden çiğdem diyoruz ne çekirdeği be.
23 Yorumla- +1 yıl
Gürıh demeyelim aşağılayıcı bir isim
- +1 yıl
Güruh*
E şimdi bütün dilde birşeyler farklı söyleniyor onu mu tartışalım tek tek
Ne alakaya maydanoz bir soru yaa00 YorumlaYeme & İçme konusunda 303 cevap paylaştı. Bu hayatta en nefret ettiğim isim çiğdem ve çekirdeğe de çiğdem dedikleri için artık onuda yemiyorum :d
00 Yorumla
+1 yılEgeli oldukları için. Bu çiğdem mevzusu sadece İzmirlilere ait değil, Ege'de yaşayan çoğu vatandaş çekirdeğe çiğdem der.
00 Yorumla
+1 yılValla biz de çiğdem diyoruz ama öyle takıntıdan değil hani böyle duyduk böyle bildik dkdkdk çekirdek diyen adamı da kalkıp yok o çiğdem diye düzeltmem
00 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 623 cevap paylaştı.
+1 yılSimite gevrek demiyorum ama doğduğumdan beri izmirdeyim çekirdeğe çiğdem diyorum tabiki o ayrı dısmdodkdodkdodkd
00 Yorumla izmirliler herşeye bişey diyorlar sanırsın parisli arkadaşlar
40 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 362 cevap paylaştı.
+1 yılBu iki kelime mi iletişim kurmana engel yoksa iletişime kapalı biri misin?
10 Yorumla
+1 yılÇünkü gevrek gevrektir çiğdem çiğdemdir bizde sizin dediklerinizi anlamıyoruz 😂😂😂
14 Yorumla- +1 yıl
@geosmis koskoca bütün İzmir Türkiye'nin dikkatini çekmek için mi yapıyor bunu 😂😂😂😂😂 peki efendim iyi günler size
- +1 yıl
@geosmis adamlar bu yani şive bu tarz bu böyle gelmiş böyle gidiyor napalim her yerin farklılıkları var
+1 yılbide sen çekirdek deyince yok o çiğdem diye düzeltmeleri yok mu
10 YorumlaÇekirdek karpuzun ya da herhangi bir meyvenin içindedir çünkü.
12 Yorumla- +1 yıl
yoo ayçiçeği var mesela
- +1 yıl
neyse saçma oldu
+1 yılevet diolar çünkü çekirdek istunde bakin cigdem yazar
00 YorumlaÇamaşır suyuna da kilorak diyorlar. 😂 değişikler işte
032 Yorumla- +1 yıl
Kilorak değik cahil klorak*
- +1 yıl
Bayan değil kadın, Türkçe konuşuyorsan nasıl yazıldığını da bileceksin bay cahil bir zahmet internetten bak.
- +1 yıl
İstediğin gibi yazamazsın bu dili sen mi oluşturdun?
- +1 yıl
Sen adam mısın ki adam diyeyim..
- +1 yıl
Eheheh kudurr
- +1 yıl
Uzay kadar boşsun ama kudurrrrman hoşuma gitti ahhahh
- +1 yıl
Senin gibi bi abaza ne bilebilir ki internetten bakarsın anca uza
https://m.youtube.com/watch?v=stbKgZNuvh8 - +1 yıl
Hele bak bakayım ufaklık hayatında hiç benim gibi abaza gördün mü? Kolumdaki saatim bile senden fazla eder. Terso kpekler sizi. Ballı kuyudamı oturuyorsun sen yoksa çamlıkta mı, ya da karabaglarda mı nerenin varoşusun sen? Limontepe mi, eşrefpaşa mı? Eski İzmir mi? Çay mahallesimi? Örnek köy mü? Nerelisin sen ki her konuştuğunu kendinizden görüyorsunuz. Hata bende ki senin gibi sümüklü yü muhattap alıp cevap verdim.
- +1 yıl
Alsancak senin tek bir sokağından bile geçemeyeceğin bir yer yani, paran olunca abazalıktan yırtmıyosun ama paran olduğunu sanınca hem abaza hem züppe oluyosun cahil.
- +1 yıl
Kahramanlar da alsancaktaydı dimi sen kesin oranın varoşusun 😂 ufaklık ben hiç bir zaman yokluk çekmedim sen ekmeğe agu derken ben seks yapıyordum abisi. Yeter daa yorma beni sal artık, biliyorum ilk yorumda değişikler dediğim için sen bana sardın ama ben değişikler kelimesini izmirlileri sevdiğim için kullanmıştım. Eski eşim de izmirli benim bir sürü arkadaşım var 2 sene birfiil yaşadım bende severim izmiri yani ben ilk yorumunda ters yaptığın için devam ettim senin uslubunla konuşmaya. Ama yordun beni be ufaklık hiç pes etmeye de niyetin yok. Okadar i t in g. tune soktum hala laf yetiştiriyorsun inatla 😂 zeki insanlar hakaret etmeden de tartışabilir ama bu hakaret işini hep sen başlatıyorsun. Ben yanlış anlaşılmaya mahal verdiğim için senden özür diliyorum.
- +1 yıl
Çok gıcıksın, sonsuza kadar kavga edebilirim hiç sıkılmam ayrıca pisliğin tekisin seks yapmışmış da bilmem neymiş de adamlık mı yaptın yani?
- +1 yıl
Yaa öyle feleğini şaşırırsın iştee 😏😒
- +1 yıl
😒 boğa
- +1 yıl
Naptın sen şimdi laf mı söyledin
- +1 yıl
Hııımm anladım öyle olsun bakalımm
- +1 yıl
Şsöfşslfşsmfld hayat her daim kalkanım olması gerektiğini öğretti sşcösöf
- +1 yıl
Aga bee..
- +1 yıl
Evet :(
Buralarda böyle alıştık gari ege şivesine bende çiğdem deyip durum😜
00 YorumlaAynen ya askerdeki İzmirli arkadaşlarım hep derdi bı tuhaf olurdum
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılHola,
Aslında normali bu burdada eskiden öyle deniyordu sonradan çekirdek denilmeye başlanmış00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen trabzonlu birisiyle konuş bide bak sana neler diyor 😂 herşeyin ismi farklı.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılYöresel ağız işte niye izmirlilerinkine ille de taktınız?
00 Yorumlaİzmirliler çok değişik insanlar başka bir coğrafya gibi görüyorlar memleketlerini çok değişik bir durum itici buluyorum yok gevrek bilmem ne
00 Yorumla
+1 yılçünkü paşa gönlümüz öyle istiyor
30 Yorumla
+1 yılG ö t lerinden element uyduruyolar hep
31 Yorumla- +1 yıl
Valla doğru diyosun
Gizli Üye(25-29)+1 yılE tezgaha da bango derler.
Unide ev arkadasim ve en yakin arkadasim Izmiriydi cok iyi biriydi unutamam00 Yorumla
+1 yılYa İzmir Ayrı Kafa Ülke İle aynı Kafada değiller
10 YorumlaEge'de böyle deniliyor genelde.
10 YorumlaSimite de gevrek diyoruz biz böyleyiz 😀
18 Yorumla- +1 yıl
aynı şey değil ikisinin yapımı farklı
- +1 yıl
simitle gevrek farklı şeyler şahsen ben demiyorum o yüzden, normalde izmirlilerde demez
- +1 yıl
araştır bak internetten
- +1 yıl
aman neyse poğaçayada öyle dersin o zaman o ikiside tat olarak benziyo 😒
- +1 yıl
SAÇMA Çünkü
+1 yılBende izmirliyim, bilmiyorum, ama İzmir çok güzel
00 YorumlaDikkat çekmeye çalışıyorlar
00 Yorumla
+1 yılFarklı olma çabaları bence İngilizler gibi
00 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 669 cevap paylaştı.
+1 yılAyy izmirli olduğumu belli ediyimm 🤣🤣🤣
01 Yorumla- +1 yıl
Neresinden?
+1 yılİstersek bok deriz sanane mk
00 Yorumla
+1 yılDesinler ne var bunda
00 YorumlaYılların simitine de gevrek diyolar çok bilmişler
00 YorumlaSen niye çekirdek diyorsun😂
00 YorumlaBizde çiğdem deriz. Desinler ne olacak. 😀
00 Yorumla
+1 yılİlk kez duyuyorum bunu
00 YorumlaGerçekten ne gerek var buna 😂
00 YorumlaHiçbir fikrim yok öğrenmek de istemiyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılAynen ya sanki İzmirliler kendini bu ülkeden bağımsız sanıyor.
00 YorumlaKendi hallerine bıraktık onları :D
00 Yorumla
+1 yılKendilerini başka bir devlet olarak görüyorlar
00 YorumlaAynen benim de sinirim bozuluyo
00 Yorumla
+1 yılDjxjdjdjsj çiğdem yok gevrek
00 Yorumla
+1 yılherkezın tarzı farklı
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSen neden çiğdeme çekirdek diyorsun?
20 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 5b cevap paylaştı.
+1 yılBen de çiğdem derim 😂
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılfarkimiz sen deme biz bòyle anlaşıyoruz
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAyy valla bizim herşeyim ize Bi laf bulmuşlar
00 YorumlaMısıra darı
Simite gevrek10 Yorumla- Devamını Gör (18)
Devamını Gör(63)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası