Merhaba brolarım, Çoğumuz bol ekşili ve zeytinyağlı yaprak sarmasına asla hayır diyemeyiz. Fakat yaprak sarmasının iç harcını hazırlarken yöreden yöreye farklılıklar olduğunu biliyoruz. Kimileri iç harcına sadece baharat ve pirinç katarak yapar, kimileri bol kıymalı, kimileri bol salçalı, kimileri ise içerisine çeşitli otlar ( Dere otu) katarak yapıyor. Peki siz de yaprak sarması nasıl yapılıyor? #Düşünürbiri
Selam :) Bizim yörede biraz farklı yapılır ama beğeneceğinizi düşündüğümden tarifide bırakıyorum. 2 su bardağı pirinç 1 adet tavukgöğsü yarım kilo et 2 adet domates 1 adet kuru soğan 5 diş sarımsak 2 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası 1 demet maydanoz 1 adet tavuk veya et bulyon Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane, yenibahar, yarım su bardağı sumak, isot. 2 sıkılmış limon suyu 1,5 su bardağı sıvı yağ Önceden sıcak suda bekletilmiş salamura yaprağı
Yapılışı
Bir kapta bütün malzemeleri karıştırın. Sıcak sudan çıkarıp suyunu süzdüğümüz yaprakları ince ince sarıp, tencereye koy. Dolmaların hizasına gelecek kadar su ekledikten sonra üzerine tabak koyup tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekince ateşten aldığımız yaprakları 30 dakika kadar dinlendirip servis edelim :)
Biz bu dolmayı kalın kalın sarar üstüne patlıcan, biber dolması yapar et koyarız. Normal yaprak sarma yaptığım zaman ince sarıyorum.
Merhaba. ☺️ Yaprak sarma yaparken yarım kilo yaprağa,
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük soğan
2 su bardağı pirinç
1 tepeleme yemek kaşığı salça
1,5 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı nane
1 tutam maydanoz
kullanıyorum.
Yapraklarımı sarmadan önce de iç harcımı biraz pişiriyorum ki yaprakların içini doldurduğumda pişerken yapraklar patlamasın. Yapraklarımı yatay bir şekilde tencereye dizdikten sonra üzerlerine 5-6 ince dilim limon koyuyorum. Sarmalarımın üzerini biraz geçecek kadar sıcak su da 1 yemek kaşığı salçayı açıyorum, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip sarmalarımın üzerine döküyorum. Üzerine bir tabak kapatıyorum ve kısık ateşte 1,5-2 saat pişiriyorum.
Sogani rendeleyip bol yağ ile kavuruyorum. Üzerine pirinçleri atip biraz kavuruyorum yarim çay bardağı su ekliyorum. Üzerine nane maydonoz atiyorum dereotu atıyor muyum hatirlamiyorum ha bir de tuz var.
Ben limonu pişirirken limon tuzu olarak üzerine atıyorum öyle daha güzel ksi oluyor.
Ve salça ile diğer baharatları karalahana icine atıyoruz bizim burda
Merhaba, Eğer İstanbul usulu yapıyorsam bol çam fıstığı ve kuş üzümü kullanıyorum baharat olarak ise tarçın ve yenibahar ve tabiki soğan. Salçalı yapacak isem yine rende sekilde bol soğan dereotu kimyon yeni bahar tarçın ve nane koyuyorum. İki türlusunu de severim ama İstanbul usulu her zaman favorim