iyi çay nasıl seçilmeli ve nasıl muhafaza edilmelidir?Güzel bir porselen demlikÖnce bir siyah çay almamız lâzım ama nasıl bir tercih yapmalıyız? Tabiki bu tercihi yapmadan önce ; nasıl bir çay demleme demlik veya çay set mi kullanacağız? Yani çayınızı sadece sen ve arkadaşına mı? 4-5 kişilik bir ailemi? 10 kişinin üzerinde çalışanı ve bol misafiri olan bir ofis mi? Yoksa kafe veya çay ocağı gibi müşterilere hitap eden bir işyeri mi? Çay çabuk dem veren ve haliyle çabuk bayatlayan, birde uzun müddette dem veren ve daha uzun müdette bayatlayan; daha çok yarı profesiyonel veya profesiyonellerin ofis ve işyerlerinde kullandığı çay çeşitleridir. Kullanacağımız çay buna göre temin edilmelidir. Çayların depolanması ve satış koşul ve prosedürleri en sıkı denetlenen gıda ürünleridir. Çaylar; kokudan , nemden, güneşten ve diğer gıda ya zararlı unsurlardan korunmalıdır. Özellikle deniz ve nemden uzak bölgelerimizde tazeliğini bozulmadan muhafaza edebilir, yukarıdaki koruma koşulları evlerdede geçerlidir. Artık çayımızı demlemeye geçebiliriz. Çaylar: bardak poşet, demlik poşet ve klasik dökme çay olarak ayırmamız mümkündür. Çayımızı demlemek için kireçsiz ve oksijeni bol kaynak suyu veya arıtma cihazımızdan geçirdiğimiz arıtılmış su kullanmalıyız. Özellikle demliğimizi porselen olanlardan tercih etmeliyiz. İster filiz türü çay kullanın, isterse tiryaki ve altınbaş türü sert çaylar kullanın, beher her bardak için 2 çay kaşığı çay koymalıyız veya devamlı kullandığımız bir demlikse ona bir ölçek ayarlamalıyız. Çay suyunu kaynattıktan sonra biraz dinlendirmeli ve demliğimize aktarmalı ve üzerine çayımızı atmalıyız, 15 -20 dakika demleyin, 25-30 dakika da tüketmeyi tavsiye ederim.Çayınızın lezzetini bozmamak için sadece dem kullanın ya da çok az su katın, demi mümkün olduğunca sulandırmayın.Çayı kesinlikle kaynatmamalıyız ama en küçük ocağa en kısık vaziyette ve çaydanlıkla beraber koyabiliriz.Tavşan kanı bir çay , görünümünde bile zerâfet varÇay tercihlerimiz : çok sertten , çok yumuşağa kadar çok çeşitlidir, sonucunda bu bir keyif işidir, hepisine saygı duyuyoruz. Ama ben : tiryaki , lipton doğu karadeniz, filiz, altınbaş , ceylon, bergamot aramalı tomurcuk çay dan oluşan mükemmel bir harman kullamayı tercih ediyorum. Teşekkürler ediyorum.
Güzel bir yorgunluk çayı demlesek, peki en güzel çay nasıl demlenir?
Çayın markası kokusu nerden toplandığı çok önemli. Biz çaykur kullanıyoruz ağır kokusuda yok bıktırmıyorda asla ben her çayı içemem asla misafirliğe giderim tomurcuk atarlar farklı farklı hemen alırım kokusunu. İçmeden daha iştahım kaçar. İyi çay ise çayın suyunu fazla kaynatmıcan 5 dakika yeter sonra demlicen demlerken attığın çayı ıslatmıcan suyunu dökerken tek taraftan dökcen ki kendi kendine ıslansın demini alsın.
Çay suyunu kaynattıktan sonra biraz dinlendirmeli ve demliğimize aktarmalı ve üzerine çayımızı atmalıyız, 15 -20 dakika demleyin, 25-30 dakika da tüketmeyi tavsiye ederimevet bu kesinlikle bu önce suyu üzerine çayı koymalı yoksa demleme olmaz önce çayı sonra suyu koyarsanız demleme değil haşlama olur
Sana hak veriyorum ama çayın demliğe koyup kapağı açık vaziyette çaydanlığın üzerine koyup , özellikle nemli bölgelerde çaya sirayet etmiş nem uçmalı, daha sonra çay ;ya bir tabağa alınıp demliğe çekilen suyun üstüne atılmalı ya da demliğe su bir noktadan doldurulup çayın su üzerine çıkıp tekrar dibe çökene kadar beklemeli.
Merhabalar canım söylediğin şeylere hak veriyorum bende senin dediğin şeylere dikkat ediyorum çay çabuk demlensin diye üst demliği soğuk suya tutmayı unutmamak da gerek.
Söylediğin demlenecek çay ı yıkamaksa kesinlikle karşıyım çünki; çayı yıkadığında çayın en değerli olan ucunun filizleri öğütme esnasında toz haline gelir, yıkayınca bunlar akar gider , sana daha kaba kısımları ve ýaprak damarları kalır. Tam tersine demlik çaydanlığın üzerine oturtularak alttan gelen ısı ile demliğin içine koyduğumuz çaydaki nemde atılmış olur, bu çayın üzerine kaynamış su çekilerekte demleme yapılabilir.
Sadece deme yetecek kadar suyu ilk etapta kaynatır. Çayı önceden koyduğum demliye katarım. Alt demliğe suyu koyar kısık ateşte kaynamasını beklerim... Kısık ateşte su kaynayana kadar, çayda demini almış olacaktır.
Bu arada, demliğe çayla beraber 1 adette küp şeker atarım...