Bir Japon mutfağı yemeğidir; pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış haşlanmış pirinç (şari) üstüne veya içine balık, diğer deniz ürünleri veya sebze gibi malzemeler (neta) konarak servis edilir. 🍣 Tek başına dilimlenerek servis edilen çiğ balığa saşimi denir. 🍽️ hayatımda bir kere yedim bir daha da yemem ✋🏻😅Genel olarak damak zevkimize uymadığını söyleyebilirim ama yine de tercih meselesi tabi.
Birçok kez yedim. Dünyanın birçok ülkesinde fastfood zinciri olarak her AVM de 2-3 dükkan var. Ancak Türkiye de yok. Çünkü Türkler, denize ve deniz ürünlerine uzak insanlar. Balık, Türkler için akvaryumda bir süs, deniz ürünleri ise Allah'ın ibret için gönderdiği, mide bulandırıcı canlılar.. Örneğin, hemen hemen aynı kültür dediğimiz Yunanistan da, hemen her ev kadını, az çok ahtapot, kalamar, karides v. s. temizleyip pişirmeyi bilir. Ama, Türkiye de eve getirmek boşanma sebebi olur :) Kadın pazardan alıp gelirse, kocasından bir araba yükü sopa yer.. Zaten pazarda da kolay kolay bulamaz.. Yukarıda yazdıklarım geçmişte denendi.. North Fish fastfood balık resturantları birçok AVM de açıldı... 1-2 yıl geçmeden hepsi kapandı... Çünkü gelen müşteri "Ayyyyyy ııııııhhhh" diyerek kaçıyordu :D
Bayılırım, izmirde paket servis te yapan şahane bir Restaurant var o yüzden şanslıyım. Uzakdoğu mutfağını severim ben:) sağlıklı ve fresh yemekleri var. Çorbalarını da denemelisiniz:)
Bir kaç defa yedim. Hatta japon arkadaşım benim için yapmıştı, yani ev yapımı olanınıda yedim. Yosuna roll yapıyor pirinci arasınada balığı koyuyordu. Dolma gibi oturduk onu sardık :D Ama en fena deneyimim wasabi ile olmuştu. Yersin yemezsin diye iddialaşırken bir kaşık wasabiyi yuttum :)) Sonrasını sormayın tabi..
Yok ya diğer ülkelerin mutfakları da pek hitap etmiyor. İsviçre nin mutfağını biliyorum mesela çok nadir lezzetleri var güzel olan... Türklerin damak tadına uymuyor
Bizim yemeklerimize benzeyen şeyler var. Peynirleri çok çeşitli ve lezzetli değişik tatlar. Racklette, bu farklı çeşit peynirlerden yapılabilen özel bir yemek. Bunun dışında mesela; Fondü (klasik ve çok güzel), Rosti, Cordon Bleu... Biraz ağır ve değişik bir yemek de var, Dana Emense. Özel bir sos, turşu ve kremanın kullanılması biraz ağır kaçabilir ama güzel oluyor.
Şarap katılmadan özel sosla yapılanları da var. Çünkü ben de şarap ile yapılanı tercih etmiyorum. Dana Emense yemeğin ismi. Özel bir sos kullanılıyor içinde