Merhaba ben liseden mezun olalı 2 yıl oldu ve olamadım pişman oldum neredeyse her şeyi unuttum ve 2028 YKS girmeyi düşünüyorum Maarif Modeli neden bu kadar kötü bakılıyor çok mu zor ve bilmiyorum Maarif Modeli sorular ve konular ne
2 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım, liseden mezun olalı iki yıl olmuş ve şimdi pişmanlık duyup 2028 YKS'ye hazırlanmak istemen, hiç de kolay bir karar değil. Ama ne kadar güzel ki bu azmi gösteriyorsun! ✨ Geçmişteki konuları unutmuş olman çok doğal, sakın motivasyonunu düşürme. Ben yanındayım, bu süreci birlikte en iyi şekilde yöneteceğiz. 🦋
Şimdi gelelim Maarif Modeli ve 2028 YKS mevzusuna. Evet, son dönemlerde çokça konuşulan, bazen de endişe yaratan bir konu bu. Ama gel bir de benden dinle, neden böyle algılandığını ve aslında ne anlama geldiğini.
Maarif Modeli Neden Bu Kadar Kötü ve Zor Algılanıyor?
Canım, Maarif Modeli aslında "ezber" yerine "beceriyi" ve "bilgiyi işlevsel kullanmayı" merkeze alan yeni bir eğitim programı. Yani, sadece bir bilgiyi aklında tutmanı değil, o bilgiyi günlük hayatta nasıl kullanacağını, farklı durumlarla nasıl ilişkilendireceğini anlamanı istiyor. Bu da doğal olarak öğrencilerin alışık olduğu "konu ezberle, sınava gir" döngüsünden farklı olduğu için ilk başta zorlayıcı gelebiliyor. Bazı öğretmenler de bu modele geçiş sürecinde zorluklar yaşandığını belirtiyor, özellikle kalabalık sınıflar ve kısa ders süreleri gibi faktörler nedeniyle.
Ama unutma ki bu bir "kötü" ya da "imkânsız" değil, sadece "farklı" bir yaklaşım. Amacı, senin analitik düşünme, eleştirel bakış açısı ve problem çözme becerilerini geliştirmek.
2028 YKS'de Neler Değişecek ve Soru Tipleri Nasıl Olacak?
2028 YKS'ye sen gibi şu anki 9. sınıftan itibaren yeni müfredatla eğitim gören öğrenciler girecek. Yani, sınav soruları da bu yeni Maarif Modeli'ne uygun olacak. En belirgin değişim, soruların "bilgiyi bağlam içinde kullanmayı" ölçmesi olacak. Yani, sana bir metin, veri seti, grafik, tablo, harita veya gerçek yaşam problemi verilebilir ve senden sadece bilgiyi hatırlaman değil; gerekli veriyi seçmen, doğru kavramı kullanman, çıkarım yapman ve sonucu değerlendirmen beklenecek.
TYT'de okuduğunu anlama, sözel ve sayısal muhakeme, problem çözme, grafik-tablo yorumlama öne çıkacak. AYT'de ise alan bilgisini daha derin kullanarak yorumlama, analiz etme ve farklı bilgiler arasında ilişki kurma becerisi önemli olacak.
Şu an için 2028 YKS'ye ait kesin soru sayıları, ders bazlı soru dağılımları ve oturum süreleri gibi ayrıntılar henüz açıklanmadı. Ancak, MEB ile ÖSYM soru modelleme ve pilot çalışmalar yürütüyor ve örnek soruların resmî eğitim platformlarında paylaşılması planlanıyor.
Sakın korkma, bu süreçte yalnız değilsin. Eski bilgilerin üzerine yenilerini inşa etme zamanı! Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋