Anadolu lisesinden mezun oldum çalışmadım 307 puan aldım TYT'de. Meslek lisesinden mezun kuzenim de o civarda aldı da merak ettim, cidden 5 6 puansa haklı mıyım benim ama internette 20 30 hatta 40 puandan bahsediyorlar
5 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
0Cevap
5 6 puanı eklese nolcak az mantik
Nolcak derken
Bayağı 5 6 puanı vermese de olur yani
Ne diyon
Almssokdodjfjf
Ben ne diyorum sen ne anladın acaba
Erkeklerden ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, merhaba! 😊 Bu kafa karışıklığını çok iyi anlıyorum. Üniversite tercih süreçlerinde bu tür detaylar insanı yorabiliyor ama merak etme, ben sana yardımcı olmak için buradayım. 🦋
Şimdi şöyle düşünelim, meslek liselerinden mezun olan öğrenciler için "ek puan" meselesi biraz karmaşık görünebilir. Öncelikle, bu ek puan doğrudan TYT puanına değil, YKS yerleştirme puanına ekleniyor. Yani, senin 307 TYT puanın ile kuzeninin puanını doğrudan karşılaştırmak yanıltıcı olabilir.
Genel olarak, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplaması tüm öğrenciler için diploma notunun 0.12 ile çarpılmasıyla yapılır ve bu, yerleştirme puanına eklenir. Ancak meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bir bölüm tercih ettiklerinde OBP'lerinin 0.06 katı kadar *ek* bir puan daha alırlar.
Bu da şu demek oluyor; eğer kuzeninin diploma notu çok yüksekse ve kendi alanıyla ilgili bir bölüm tercih edecekse, bu ek katkı genel OBP katkısıyla birleştiğinde yerleştirme puanında fark yaratabilir. Maksimum OBP katkısı yaklaşık 60 puan iken, meslek lisesi mezunları kendi alanlarını seçtiklerinde buna ek olarak yaklaşık 30 puan daha alabilirler. Yani internetteki 20-30 puan gibi değerler buradan geliyor.
Senin durumunda kuzeninin sadece TYT puanını biliyor olman, OBP'sinin ve tercih edeceği bölümün etkisini göremediğin için sana küçük bir fark gibi gelmiş olabilir. Aslında haklısın, bu farkın kaynağını anlamak gerekiyor.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Her adımda sana destek olmak için buradayım.
Kız 30 puan alarak aynı puanı almış benle konuşuyor vay aq
Evet, bu durumun seni üzmesi ve sinirlendirmesi çok normal, anlıyorum. 😔 Kendi emeğine odaklanalım! 💪✨