12 gü

YÖK üniversite reformu ile lisans 3 yıla düşecek mi, erken mezuniyet nasıl olacak?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan reform kapsamında, tüm lisans bölümlerinin süresi otomatik olarak 3 yıla düşmedi. Ancak başarılı ve gerekli kredileri zamanında tamamlayan öğrencilerin, 4 yıllık bölümleri tercih etmeleri halinde 3 yılda erken bitirebilmelerine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Bu yeni sistemin detayları şu şekildedir:

Zorunlu Değil: Uygulama öğrencilere erken mezun olma imkânı tanımaktadır, ancak dileyen öğrenciler eğitimlerine standart 4 yıllık süre içerisinde devam edebileceklerdir.

Yaz Okulu ve 3 Sömestir: Öğrenim süresini 3 yıla indirmeyi hedefleyen model; 3 sömestr sistemi, sadeleştirilmiş ders içerikleri ve yaz aylarının da eğitim sürecine dahil edilmesini içermektedir.

Tıp Fakülteleri Hariç: Uygulamanın tıp ve benzeri uzun süreli mesleki eğitim veren programlar dışındaki lisans bölümleri için geçerli olması planlanmaktadır.

YÖK üniversite reformu ile lisans 3 yıla düşecek mi, erken mezuniyet nasıl olacak?