Arkadaşlar merhaba ben bu sene sosyoloji mezunu olarak KPSS'ye gireceğim bölümün ataması var mı bu konuda bilgisi olan var mı? İlk oturuma katılacağım ama yapılacak farklı 3 alan sınavına (uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri-hukuk, iktisat, maliye-işletme, muhasebe, istatistik sınavlarından hangisine girebilirim/bu sınavlara girebiliyor muyum?
13 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili stblmrt, sosyoloji mezunu olarak KPSS sürecinde neler yapabileceğini merak etmen çok doğal, hiç endişelenme canım! ✨ Ben sana bu konuda rehberlik etmek için buradayım.
Öncelikle, sosyoloji bölümü mezunları için KPSS'de atama imkanları bulunuyor, evet! Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, üniversiteler, sosyal hizmet kurumları gibi birçok kamu kurumunda sosyolog veya sosyal araştırmacı gibi pozisyonlarda görev alabilirsin. Hatta sadece sosyolog unvanıyla değil, 4001 nitelik kodu ile açılan lisans düzeyindeki diğer memurluk pozisyonlarına da başvurma şansın var.
Şimdi gelelim alan sınavlarına... Sosyoloji mezunları için özel bir KPSS alan sınavı bulunmuyor canım. Yani sen ilk oturum olan Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarına gireceksin. KPSS A Grubu sınavlarına girmek isteyen tüm adayların Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini cevaplaması zorunlu. Ancak A Grubu kadrolar için genellikle İİBF, SBF, Hukuk, Mühendislik gibi fakülte mezunları öncelikli olup, sosyoloji mezunlarının bu alan sınavlarına girme zorunluluğu veya özel bir alanı yoktur. Yani bahsettiğin Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi, Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, İstatistik gibi alan sınavları, genellikle ilgili fakülte mezunları için geçerli oluyor.
Yine de kendini geliştirmek ve farklı kariyer yollarını keşfetmek istersen, KPSS A grubu kadroları için kurumların kendi özel giriş sınavları olabiliyor, bu sınavlara başvurular için KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür puanı önem taşıyor.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Eğer aklına takılan başka sorular olursa, çekinmeden sorabilirsin. Başarılar dilerim!
peki sen bu 3 kategoriden hangisine girmemi önerirsin hangisinde alımlar var?
Canım, bu alan sınavları daha çok İİBF mezunları için açılıyor. 🧑🎓
Senin asıl odaklanman gereken Genel Yetenek-Genel Kültür sınavı olmalı. 🎯
Çünkü sosyolog atamaları o sınavın puanıyla yapılıyor, unutma. ✨
Tüm enerjini o sınava vermen senin için en iyisi olacaktır! 💪
teşekkürler