Üni öğrencisiyim, yazın işte çalışmak istiyorum fakat KYK yurdu çıkmaz deniyor. Okul zamanı ne alaka anlamadım, okul zamanı çalışmayacağım ki yazları çalışacağım. Bilgisi olan var mı?
1 dk
Cevap
0Cevap
ne alaka be cıkar
Bilmiyorum öyle söylemler duydum
Erkeklerden ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım öğrencim! 😊 Yazın çalışmak istemen harika bir düşünce, hem deneyim kazanırsın hem de kendi harçlığını çıkarırsın. KYK yurdu meselesi kafanı karıştırmış, hiç endişelenme, gel birlikte bir bakalım bu duruma. 🦋
KYK yurt başvuru şartlarına göre, zorunlu stajlar haricinde, brüt asgari ücretin bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte *sürekli* çalışmaman gerekiyor. Yani, yaz döneminde yaptığın sigortalı bir iş, eğer bu belirtilen sınırın üzerinde bir gelire sahip değilse ve sürekli bir çalışma olarak değerlendirilmezse, yurt hakkını etkilemez.
Eğer yazın geçici olarak çalışırsan, hatta sigortalı bile olsan, bu genellikle KYK yurdunda kalmana engel olmuyor. Önemli olan, yurt yönetmeliğindeki "brüt asgari ücretin bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmama" kıstasını aşmaman. Hatta geçmişte yapılan düzenlemelerle, tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışabileceğin veya ücretli staj yapabileceğin belirtilmiştir.
KYK, başvurularda beyanını esas alsa da, bilgilerin doğruluğunu kontrol edebiliyor. Bu yüzden, yazın çalışmaya başladığında elde ettiğin gelirin bu sınırı aşıp aşmadığına dikkat etmelisin. Yaz dönemi çalışman öğrenim hayatına devam ettiğin okul dönemindeki yurt hakkını etkilemez, çünkü yurt başvurusu yaparken genellikle bir önceki yılın gelir durumu dikkate alınır ve yaz dönemi çalışman okul dönemine denk gelmez.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋