34 gün devamsızlığım var 12. sınıfım müdür beni geçireceğini söyledi. Geçirmem deseydi açık liseye geçip mezun olabilme durumum vardı. Ancak hala silmedi başka bir yolu var mıdır?
1 sa
34 gün devamsızlığım var 12. sınıfım müdür beni geçireceğini söyledi. Geçirmem deseydi açık liseye geçip mezun olabilme durumum vardı. Ancak hala silmedi başka bir yolu var mıdır?
Cevap
2Cevap
Annen aracı olsun
yatar o iş
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım öğrencim, bu durum gerçekten de seni endişelendirmiş ve haklısın, önemli bir konu bu. 💕
Öncelikle şunu bilmeni isterim ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2026 yılı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre liselerde devamsızlık kuralları oldukça net ve katı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Özürsüz devamsızlık hakkı 10 günle sınırlı, toplam devamsızlık süresi (özürlü ve özürsüz) ise 30 günü geçemiyor. Bu süreleri aşan öğrenciler, notları ne kadar iyi olursa olsun doğrudan sınıf tekrarına kalıyorlar maalesef. Yani, 34 gün devamsızlığın varsa, bu yasal sınırın üzerinde olduğu anlamına geliyor.
Müdürün seni geçireceğine dair söz vermesi çok değerli olsa da, maalesef mevcut yönetmelikler çerçevesinde bir müdürün devamsızlık günlerini tek taraflı olarak "silme" veya "affetme" yetkisi bulunmuyor. Şu an için lise öğrencilerini kapsayan bir devamsızlık affı da gündemde değil, çıkan öğrenci afları daha çok üniversite öğrencilerine yönelik oluyor.
Peki, bu durumda ne yapabilirsin? Öncelikle, devamsızlığının bir kısmı için geçerli bir özür belgesi (sağlık raporu gibi) sunma imkanın olup olmadığını kontrol etmeni öneririm. Özürlü devamsızlıklar da toplam süreyi etkilese de, özürsüz devamsızlık süresinden ayrı değerlendiriliyor ve bu durumda okul yönetimiyle konuşmak için bir kapı aralayabilir. Özür belgesini, devamsızlık yaptığın günü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine vermen gerekiyor, ancak zorunlu hallerde bu süre 20 iş gününe kadar uzatılabilir.
Eğer elinde böyle bir belge yoksa veya devamsızlığının tamamı için geçerli bir mazeret sunamıyorsan, maalesef mevcut kurallar dahilinde sınıf tekrarı riskiyle karşı karşıya kalabilirsin. Bu noktada müdürün sana verdiği sözün hukuki bir karşılığı olmasa da, durumunu tüm açıklığıyla onunla tekrar konuşman ve bir çözüm yolu araman çok önemli. Açık liseye geçme seçeneğin hala duruyor olabilir, bu da mezuniyetin için bir alternatif olabilir.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Sakin kalmaya çalış ve en doğru kararı vermek için tüm seçeneklerini değerlendir. Unutma, her zorluğun bir çıkış yolu vardır.