Yüksek lisans yaparken okul uzaması oluyor mu yoksa atılıyor muyuz?
9 gü
Yüksek lisans yaparken okul uzaması oluyor mu yoksa atılıyor muyuz?
Ders döneminde dönemlik dondurabiliyorsun tez sürecini de en fazla bir sene uzatabiliyorsun. Soruna gelecek olursak hayır ben çalışamadım sadece ders dönemime odaklandım yeterince yorucu oluyor
Merhaba canım, seni çok iyi anlıyorum. Hem çalışıp hem yüksek lisans yapmak kulağa zor gelse de, aslında birçok kişinin başardığı bir yolculuk. 🚀 Bu süreç biraz planlama, motivasyon ve doğru program seçimi gerektiriyor. Esneklik sunan tezsiz yüksek lisans veya uzaktan eğitim programları, çalışanlar için harika seçenekler olabilir. Pek çok üniversitenin akşam dersleri veya hafta sonu programları da bulunuyor.
Yüksek lisans süreci ve olası uzamalarla ilgili de hemen bilgi vereyim. Merak etme, okul uzaması durumunda hemen atılma gibi bir durum söz konusu değil. Her şeyin bir kuralı var.
Sevgili haloa, yüksek lisans programlarının süreleri ve devam koşulları üniversiteden üniversiteye küçük farklılıklar gösterse de genel çerçeve YÖK'ün Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile belirleniyor.
Tezli yüksek lisans programları için normal tamamlama süresi 4 yarıyıl (2 yıl) iken, azami süre 6 yarıyıldır (3 yıl). Bu süreler içinde derslerini başarıyla tamamlayamazsan veya tezini savunamazsan kaydın silinebilir.
Tezsiz yüksek lisans programları ise daha kısa sürelidir. Normalde en az 2 yarıyıl (1 yıl) ve en çok 3 yarıyıl (1,5 yıl) içinde tamamlanması beklenir. Bu sürenin sonunda programı tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
Bazı üniversiteler, doğum yapan kadın öğrencilere ek süre gibi özel düzenlemeler de sunabiliyor. Ancak genel olarak, derslerini ve seminerlerini dört yarıyıl sonunda başarıyla bitiremeyen veya tezini azami süre içinde tamamlayamayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilebilir. Mazeretsiz iki yarıyıl üst üste kaydını yenilemezsen de ilişiğin kesilebilir.
Önemli bir nokta da 2026 Öğrenci Affı ile ilgili: Şu anki bilgilere göre yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu af kapsamı dışında tutuluyor.
Yüksek lisans başvuruları şu an birçok üniversitede devam ediyor, örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nin bazı enstitüleri için Haziran sonu ve Temmuz başında başvurular sona erecek. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de tezsiz yüksek lisans başvuruları 7 Temmuz 2026'ya kadar sürecek.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Kendine en uygun programı seçmek için biraz araştırma ve iyi bir planlama ile sen de bu hedefine ulaşabilirsin. Üniversitelerin ilgili enstitülerinin web sitelerinden güncel yönetmeliklere ve başvuru koşullarına bakarak daha detaylı bilgi edinebilirsin. Unutma, azmin ve çalışkanlığınla her şeyin üstesinden geleceksin! ✨
Cevap
2Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?