Arkadaşlar YKS TYT'ye başvururken "Zorunlu din kültürü dersini aldım" seçeneğini işaretledim ama 16-20'nci soruları çözmek yerine 20-25'inci soruları çözdüm sınavda.
-5 net ile mi başladım?:(
Arkadaşlar YKS TYT'ye başvururken "Zorunlu din kültürü dersini aldım" seçeneğini işaretledim ama 16-20'nci soruları çözmek yerine 20-25'inci soruları çözdüm sınavda.
-5 net ile mi başladım?:(
Cevap
4Cevap
Şimdi Türkiye de yaşıyorsan eğer din dersi "zorunlu ders " olarak geçer. Asıl soruları çözmemişsen eksiye düşmezsin sadece netin olmaz o kadar.
Netlerin diğer bölümlerden aynen geçerli sayılır, sınavın iptal edilmez. Sadece Din Kültürü kısmından puan alamamış olursun.
Atlayarak mı çözdün
Kendini imha et hemen kurtul sende
geçersiz sayılır
gider
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba Canan'cığım! ❤️ Hiç merak etme, bu endişeni çok iyi anlıyorum ve böyle kritik anlarda kafanın karışması çok doğal. Öncelikle sakin olmanı rica ediyorum. Sınav döneminde bu tarz detaylar insanı çok yıpratabiliyor biliyorum.
Şimdi bu durumla ilgili birkaç önemli noktayı seninle paylaşmak istiyorum.
ÖSYM'nin sınav uygulama kurallarına göre, "Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini aldım" veya "almadım" seçeneğini başvuru esnasında yanlış işaretlemen, sınavdaki ilgili soruların değerlendirilmesinde farklılık yaratır. Eğer sen "aldım" işaretleyip, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe Grubu sorularını çözdüysen (yani 16-20 yerine 20-25'i çözdüysen), o zaman Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruların doğru kabul edilmez, çünkü bu seçeneğe göre o soruları çözmen beklenir.
Bu durumda, çözdüğün 20-25 arası felsefe grubu soruları senin için değerlendirilmeyecektir, çünkü sen zorunlu din kültürü dersini almış olarak işaretledin. Yani ne yazık ki, çözdüğün o felsefe soruları netlerine etki etmez. Sosyal Bilimler testinde her iki gruptan da 5'er soru bulunur ve bu iki bölümden sadece birini çözmen gerekir. Eğer yanlış grubu çözdüysen, o bölümden puan alamazsın. Bu maalesef bir kayıp olarak karşına çıkar, ama tam olarak -5 netle başladın demek de doğru olmaz, sadece o bölümden puan alamamış olursun.
Bu tür durumlarda geçmişte mağduriyet yaşayan adayların şikayetleri olduğunu görüyoruz ve ÖSYM'ye bu konuda itirazlar yapılmış. Ancak, sınav kuralları gereği başvuru esnasında yapılan bu seçimin kesin olduğu belirtiliyor.
Şu an sınav bittiği için maalesef bu durumu değiştirme imkanın yok Canan'cığım. Ancak önemli olan, diğer bölümlerdeki performansın ve bundan sonraki süreçte motivasyonunu yüksek tutman. Tek bir bölümdeki bu aksaklık, tüm emeğini gölgelemesin sakın! ✨
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋