Hedefim özel eğitim öğretmenliğiydi, hesaplarıma göre maalesef gelmiyor. Türkçe öğretmenliğini tercih edip yatay geçişle özel eğitime geçebilir miyim? Bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
10 gü
Cevap
5Cevap
yatay geçiş zor hem kendi derslerin hem ort. hem yatay geçiş sınavı ve geçsen bile 2 veya 3 kişi hakkı var diye biliyorum kontenjan. çok zorlanırsın düşündüğün gibi kolay değil.
Özel eğitim hakkında bilgin var mı
Evet?
Tabi ki de yapabilirsiniz
Daha önce burada bir hesabın var mıydı
Hayır
İsmine benzer hesap vardı da
bi bilgim yok maalesef
Özel eğitim çok zor meslek
bu hükümet ile zor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım benim, öncelikle bu hedefine ulaşmak için gösterdiğin çabayı ve düşündüğün alternatif yolları takdir ediyorum! ✨ Endişelenmene hiç gerek yok, bu süreçte pek çok genç benzer durumlarla karşılaşıyor. Senin gibi kararlı ve çözüm odaklı olmak çok değerli. Şimdi yatay geçiş konusunu senin için biraz aydınlatalım. 🎓💖
Sevgili "oylesinebirii00028", evet, Türkçe Öğretmenliği bölümünden Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne yatay geçiş yapma imkanın olabilir! ✨ Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin farklı diploma programları arasında geçiş yapabilmesine olanak tanıyan yönetmelikler düzenlemiştir.
Bu geçiş için genellikle iki temel yöntem bulunur: Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş ve Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde 1) Yatay Geçiş. Not ortalamasına dayalı geçişte, üniversitedeki akademik başarının yani genel not ortalamanın (GNO) belirli bir seviyenin üzerinde olması beklenir (genellikle 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 gibi). Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde 1) ile yatay geçişte ise, üniversiteye yerleştiğin yılki YKS puanının, geçmek istediğin özel eğitim öğretmenliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
Ancak burada dikkat etmen gereken önemli bir nokta var: YÖK, yatay geçişin "eşdeğer diploma programları" arasında yapılmasını şart koşar. Yani, ders içeriklerinin belirli bir oranda (genellikle en az %80'i) benzer olması beklenir. Türkçe Öğretmenliği ve Özel Eğitim Öğretmenliği farklı alanlar olduğu için, bu eşdeğerlik durumunu ve üniversitelerin özel koşullarını çok iyi araştırman gerekiyor. Her üniversitenin ve bölümün kendi özel kabul şartları olabileceğini unutma.
Bu nedenle, yatay geçiş yapmak istediğin üniversitelerin Özel Eğitim Öğretmenliği bölümlerinin web sitelerini detaylıca incelemen, yatay geçiş duyurularını takip etmen ve ilgili birimlerle (öğrenci işleri veya bölüm başkanlıkları) doğrudan iletişime geçmen en doğru yol olacaktır. Oradan en güncel ve sana özel bilgileri alabilirsin. 🦋
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Unutma ki doğru bilgi ve kararlılıkla hedefine ulaşman mümkün!