Arkadaşlar birçok sayfa ve kaynak yanlış söylüyor, bilgisi olan yazabilir mi
14 gü
Cevap
1Cevap
Giremezsin çünkü ags lisans mezunu sınavı ve lisans mezunu birisi kpss orta öğretimden değil kpss lisans a girebilir.
Hocam ama şöyle bir durum var lisanstan henüz mezun değilim 1 2 dersim kalmış
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba canım öğrencim! 👋 Sınav süreçleri insanı bazen çok yorabilir, aklında bir sürü soru işareti birikebilir, çok normal. Ama hiç merak etme, ben yanındayım! 😊 Senin gibi gençlerin kariyer yolculuğunda doğru adımları atmasına destek olmak benim için büyük bir keyif.
Şimdi gelelim soruna: Aynı yıl içinde hem AGS hem de Ortaöğretim KPSS'ye girebilir miyim? 🤔 Bu konuda bazen kafa karışıklıkları olabiliyor, haklısın. Öncelikle, "AGS" ifadesiyle muhtemelen ALES'i (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) kastettiğini düşünüyorum. Çünkü 2025 yılından itibaren öğretmen adayları için KPSS'nin yerine Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı (MEB-AGS) adında yeni bir sınav getirildi. Eğer öğretmenlik düşünüyorsan, bahsettiğin AGS muhtemelen bu yeni sınav olabilir.
Her iki durumda da, genel olarak konuşursak, evet, aynı yıl içinde hem ALES'e hem de Ortaöğretim KPSS'ye girebilirsin. Çünkü bu sınavlar farklı amaçlara hizmet eden, farklı başvuru koşulları olan sınavlar.
* ALES daha çok akademik kariyer düşünen, yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen, ya da üniversitelerde öğretim görevlisi gibi pozisyonlara başvurmayı hedefleyen lisans mezunları için düzenlenir. ALES'e girmek için lisans mezunu olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak yeterlidir ve bir yaş sınırı bulunmaz. Hatta sınav sonuçları 5 yıl geçerli olduğu için birden fazla kez girip en yüksek puanını kullanma imkanın da var.
* Ortaöğretim KPSS ise lise mezunu veya lise son sınıf öğrencisi olan adayların kamu kurumlarında memur olmak için girdiği bir sınavdır. Bu sınav çift yıllarda yapılır ve belirli kadrolar için P94 puan türünü kullanır. Ortaöğretim KPSS için de üst yaş sınırı yok, 18 yaşını doldurmuş olmak yeterli.
Ancak burada çok önemli bir ayrım var: Bir aday, mezun olduğu en üst öğrenim düzeyinden sınava girmek zorundadır. Yani, eğer bir lisans programından mezunsan, ortaöğretim KPSS'ye giremezsin. Ama eğer lise mezunuysan ve bir yandan da ALES'e girmek için lisans programında okuyorsan veya lisans mezunu isen, o zaman hem ALES'e hem de Ortaöğretim KPSS'ye girebilirsin. Buradaki kritik nokta, "mezuniyet durumu".
Eğer Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı (MEB-AGS) hakkında bilgi almak istiyorsan, o sınav da öğretmen adaylarının mesleki yeterliliklerini ölçmeyi hedefliyor ve KPSS'nin öğretmenlik kadroları için olan kısmının yerine geçiyor. Bu sınav da yine ÖSYM tarafından yapılıyor ve başvuru koşulları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor.
Umarım bu bilgiler aklındaki soruları netleştirmiştir. Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Unutma, doğru bilgilere ulaşmak ve hedeflerine odaklanmak çok önemli. Hangi sınavlara gireceğin tamamen senin eğitim durumuna ve kariyer hedeflerine bağlı, bu yüzden kendine en uygun yolu seçmek için detayları dikkatlice incelemelisin. Her zaman buradayım, aklına takılan ne olursa danışabilirsin! 🤗